קרמשניט
![]() |
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
| |
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. | |
קרמשניט (בגרמנית: Cremeschnitte) היא עוגת קרם המזוהה בדרך כלל עם בית המלוכה האוסטרו-הונגרי לשעבר. מנה זו פופולרית ברחבי מרכז אירופה והבלקן בווריאציות שונות, שכולן כוללות בסיס של בצק עלים וקרם. במקומות רבים בעולם מוכנסים בין השכבות גם קונפיטורות למיניהן או פירות שונים ומעל השכבה העליונה נהוג לבזוק אבקת סוכר. ידועה גם בשמות נוספים: נפוליאון ומילפיי.
היסטוריה
העוגה הופיעה לראשונה באיטליה בעיר נאפולי בסוף המאה ה-19.[1] טבחים מהעיר החלו להכין אותה מבצק נפוליטאני מסורתי ומרחו קרם וניל עדין בין דפיו. מתכון העוגה התפשט ברחבי איטליה, והיא זכתה (כמו הפיצה "נאפוליטנה") לשם "נפוליטאני", כלומר "מהעיר נאפולי".
כאשר הופיעה העוגה בצרפת, סֻלַּף שמה על ידי הצרפתים והם קראו לה "נפוליאון". האיטלקים ניסו להבהיר לצרפתים ששם העוגה הוא ״נאפוליטני״, אך אלו לא ניסו לתקן את הטעות. ההפך, הם פרסמו את העוגה בשם המשובש, תוך הפצת סיפור אגדה המספר על אהבתו של נפוליאון לעוגה שנאפתה לו על ידי טבחיו.[2]

קרמשניט, הידוע גם כ-Cremeschnitte, הוא קינוח קלאסי שמקורו במדינות מזרח אירופה,[דרושה הבהרה] אך הוא זכה לפופולריות מיוחדת בערים ספציפיות. בעיר בלד שבסלובניה, קרמשניט הוא לא רק קינוח אהוב - הוא הוכתר כקינוח הרשמי של העיר ומוגש במסעדות רבות לפי מתכון מיוחד. המתכון הייחודי לקרמשניט בבלד כולל שכבות של בצק עלים פריך, שביניהם שכבות של קרם וניל. העוגה הזו זכתה לשם "Blejske kremšnita" בסלובניה, והיא מזוהה עם העיר בלד באותה מידה כפי שהעיר מזוהה עם האגם היפהפה שלה.[3]
במזרח אירופה, קרמשניט מוכר בשמות שונים כמו קרמשניט (בגרמנית), קרמש (בסלובקית), ונפוליאון או קרמובקה (בפולנית), וכל מדינה או אזור מביאים את הטעמים וההתאמות שלהם למתכון הקלאסי. בעוד שהבסיס לרוב כולל בצק עלים וקרם וניל, ניתן להוסיף קונפיטורה, פירות או אפילו שכבות קצפת, תלוי בהעדפה המקומית.
המגוון של מתכוני עוגות במזרח אירופה הוא רחב, וכל עיר או מדינה מוסיפה את נגיעתה הייחודית. למשל, בערים כמו וינה, בודפשט או פראג, ניתן למצוא עוגות שכבות מורכבות יותר כמו עוגת סאכר, עוגת דובוש, או עוגת מילפיי. כל אחת מעוגות אלו מבטאת את המורשת הקולינרית של האזור עם שילובים מיוחדים של טעמים ומרקמים.
בערים אלו, כמו בבלד, מתכוני העוגות לא רק משתנים בין מדינות אלא גם בין מסעדות וקונדיטוריות, שכל אחת מוסיפה את הטוויסט שלה לקלאסיקות. זה מראה כמה הקולינריה יכולה להיות מגוונת ומעוררת השראה, משקפת את התרבות וההיסטוריה של מקום מסוים באמצעות מטבחו.
בישראל
לישראל הובאה העוגה על ידי העולים שהגיעו מגרמניה או מהאימפריה האוסטרו-הונגרית. שם מכונה העוגה בשם "קרם שניט" (Cremeschnitte), שפירושו "פרוסת קרם".[2]
קישורים חיצוניים
מתכון קרמשניט סלובני מקורי באתר goslovenia
- עופר ורדי, קרמש: הנפוליאון של ההונגרים, באתר ynet, 7 ביוני 2007
הערות שוליים
- ^ קייק סטורי: הסיפור מאחורי העוגות שכולנו אוהבים, באתר מאקו, 29 במרץ 2016
- ^ 1 2 מהי ההיסטוריה הלאומית של הקרמשניט?, באתר eureka.org.il
- ^ Arctur d.o.o, Blejska kremna rezina - Bled, www.bled.si (ב־slovenščina)