ג'יווארה אל-בודיירי
ג'יווארה אל-בודיירי (בערבית: جيفارا إسحاق أحمد البديري, בתעתיק מדויק: ג'יפארא אִסחאק אחמד אלבדירי; שמה הפרטי נהגה Jivara;[1] נולדה ב-1976) היא עיתונאית פלסטינית, הידועה בעיקר כשליחת רשת אל-ג'זירה בגדה המערבית. בודיירי מוכרת בזכות הסיקור העיתונאי שלה באזורי עימות, במיוחד במזרח ירושלים ובגדה המערבית, ובשל מאבקה לחופש העיתונות.
ביוגרפיה ורקע משפחתי
ג'יווארה אל-בודיירי נולדה בשנת 1976 בירושלים למשפחה פלסטינית מוכרת. אביה הוא עורך הדין והעיתונאי אסחאק אחמד אל-בודיירי, שכיהן כמנהל בית המזרח, ואמה היא הדאיה אל-כאט'מי, יושבת ראש אגודת האיחוד הנשי הערבי בירושלים. לבודיירי שני אחים: אחמד אל-בודיירי, שהוא גם כן עיתונאי, ועורובה אל-בודיירי, עורכת דין.
בודיירי החלה את לימודיה האקדמיים בהנדסת ארכיטקטורה באוניברסיטת המדע והטכנולוגיה בירדן, אולם עברה בהמשך ללימודי עיתונאות. בודיירי סיימה את לימודי התואר הראשון בעיתונאות ותקשורת באוניברסיטת אל-ירמוכ באירביד שבירדן.[2]
קריירה עיתונאית
בודיירי החלה את הקריירה העיתונאית שלה בשנת 1999. טרם הצטרפותה לאל-ג'זירה, צברה ניסיון במגוון כלי תקשורת דוגמת רדיו קול פלסטין, ורדיו מונטה קרלו. מאז הצטרפותה לאל-ג'זירה, בודיירי הפכה לאחת העיתונאיות המוכרות ביותר בקרב הפלסטינים. היא מסקרת באופן קבוע אירועים בגדה המערבית ובירושלים המזרחית, ומתמקדת בסוגיות הקשורות לסכסוך הישראלי פלסטיני. עבודתה כוללת סיקור של הפגנות, עימותים, וסוגיות הקשורות לזכויות אדם.[3] בודיירי נחשבת לדמות מפתח בעיתונות הפלסטינית ובמאבק לחופש העיתונות במזרח התיכון. במסגרת עבודתה פועלת להעלאת המודעות לסוגיות הקשורות לסכסוך הישראלי-פלסטיני ולמצב זכויות האדם בשטחים הפלסטיניים. בנוסף, פתיחותה בנושא בריאות הנפש והתמודדות עם טראומה תרמה לשבירת טאבו חברתי ועודדה שיח פתוח יותר בנושא בחברה הפלסטינית ובקרב עיתונאים באזורי סכסוך.
מעצר בשיח' ג'ראח
ב-5 ביוני 2021, בודיירי נעצרה על ידי כוחות ישראליים בעת שסיקרה הפגנה בשכונת שייח' ג'ראח במזרח ירושלים. טרם מעצרה הותקפה יחד עם הצלם שעבד עימה, נביל מזאווי. תיעוד האירוע הופץ ברשתות החברתיות וזכה לתהודה בין-לאומית. בודיירי שוחררה באותו יום אך נאסר עליה להיכנס לשייח' ג'ראח למשך 15 ימים. האירוע עורר ביקורת נרחבת על התנהלות כוחות הביטחון הישראליים כלפי עיתונאים ועל הגבלת חופש העיתונות.[4][5]
הריגתה של שירין אבו עאקלה
ב-11 במאי 2022, העיתונאית הפלסטינית-אמריקנית שירין אבו עאקלה, עמיתתה של בודיירי באל-ג'זירה, נהרגה בעת סיקור פשיטה של כוחות צה"ל במחנה הפליטים ג'נין. מותה של אבו עאקלה היה אירוע טראומטי עבור בודיירי וצוות אל-ג'זירה. בעקבות האירוע, בודיירי דיברה בפומבי על ההתמודדות הנפשית של צוות אל-ג'זירה עם האובדן והטראומה. היא הבליטה את הצורך המיידי בטיפול פסיכולוגי לעיתונאים שנחשפים לאירועים טראומטיים ואלימים במהלך עבודתם. בודיירי הדגישה את חשיבות שבירת הסטיגמה החברתית סביב בריאות הנפש, על מנת לעודד עיתונאים להיפתח ולקבל את הטיפול הנחוץ.[6][7]
הריגתה של אבו עאקלה, עיתונאית בעלת ניסיון רב ובעלת מוניטין בין-לאומי, הייתה הלם קשה עבור הקהילה העיתונאית הפלסטינית. האירוע הדגיש את הסכנות הכרוכות בעבודת עיתונאים באזורי סכסוך, והעלה שוב את הוויכוח סביב העדר אחריותיות וענישה למי שפוגעים בעיתונאים. עבור בודיירי, מותה של עמיתתה העצים את מחויבותה להמשיך במאבק לחופש העיתונות ולהגנה על עיתונאים פלסטינים.[8][9]
ראיון לפודקאסט "بعد الضهر" (בעד א-דוהר)
בריאיון לפודקאסט "بعد الضهر" של אוניברסיטת אל-נג'אח,[8] בודיירי שיתפה את חוויותיה האישיות מהאירוע הטראגי ואת השפעתו על עבודתה כעיתונאית באזור סכסוך. היא הדגישה את החשיבות של תמיכה פסיכולוגית לעיתונאים העובדים בתנאים קשים ומסוכנים.
במהלך הריאיון, בודיירי שיתפה תובנות ייחודיות על עבודתה:
- אתגרי הסיקור: בודיירי תיארה את האתגרים היומיומיים של סיקור חדשותי באזור סכסוך, כולל הסכנות הפיזיות והלחץ הנפשי הכרוך בעבודה זו.
- השפעת מותה של שירין אבו עאקלה: היא דיברה בכנות על ההשפעה העמוקה שהייתה למותה של עמיתתה, שירין אבו עאקלה, על הצוות העיתונאי של אל-ג'זירה ועל הקהילה העיתונאית הפלסטינית בכלל.
- חשיבות בריאות הנפש: בודיירי הדגישה את החשיבות של תמיכה פסיכולוגית לעיתונאים העובדים באזורי סכסוך, וקראה לשבירת הסטיגמה סביב טיפול נפשי בחברה הפלסטינית.
- תפקיד התקשורת: היא דנה בתפקיד החיוני של עיתונאים בהבאת קולם של הפלסטינים לעולם, ובחשיבות של סיקור אובייקטיבי ומקיף של המציאות בשטח.
- מאבק לחופש העיתונות: בודיירי שיתפה את ניסיונה האישי עם הגבלות על חופש העיתונות, כולל מעצרה בשייח' ג'ראח, והדגישה את החשיבות של המשך המאבק לחופש ביטוי ועיתונות חופשית.
רקע משפחתי
בודיירי מתגוררת בירושלים ונשואה לרופא השיניים פואד אל מוט'פר, ולזוג שתי בנות, ראיה, ותליד.[10]
הערות שוליים
- ^ ניתן לשמוע את הגיית שמה כאן (הקישור מכוון לנקודה המתאימה בסרטון)
- ^ Givara Budeiri, This Week in Palestine (ב־)
- ^ Israel releases Al Jazeera journalist after hours-long arrest, Al Jazeera (ב־English)
- ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ من هي جيفارا البديري «المُنهارة» في جنازة شيرين أبو عاقلة؟ | المصري اليوم, www.almasryalyoum.com (ב־العربية)
- ^ جيفارا البديري.. حكاية مذيعة فلسطينية أبكت القلوب في جنازة "شيرين أبو عاقلة", صدى البلد, 2022-05-12 (ב־)
- ^ Israeli police arrested Al Jazeera reporter in East Jerusalem | Israeli-Palestinian Conflict News, Quebec News Tribune, 2021-06-05 (ב־)
- ^ 1 2 שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Ehna TV, اسحق البديري / سيرة مثقف مقدسي, ahna.tv
- ^ admin, Al Jazeera Journalist Givara Budeiri Leaves Hospital after Israeli Arrest (VIDEOS), Palestine Chronicle, 2021-06-08 (ב־)