רנגג'ונג דורג'ה
![]() | |
לידה |
1284 דינגרי לאנגקור, טיבט |
---|---|
פטירה | 1339 (בגיל 55 בערך) |
תואר | הוד-קדושתו קרמאפה ה-3 |
השקפה דתית | בודהיזם |
רנגג'ונג דורג'ה (בטיבטית: རང་འབྱུང་རྡོ་རྗེ་; 1284 – 1339) היה הקרמאפה ה-3, ראש אסכולת הקארמה קאג'יו של הבודהיזם הטיבטי, ורב אמן של תאוריה ותרגול בודהיסטיים, היה ידוע במיוחד הודות להשפעתו על הפצת הבודהיזם בטיבט ובסין, הקמת מרכזי מדיטציה ומנזרים בודהיסטיים, וחיבור של מספר טקסטים המתעסקים בלימודי סוטרה וטנטרה.[1]
ביוגרפיה
רנגג'ונג דורג'ה נולד בשנת 1284 באזור דינגרי לאנגקור שבטיבט המערבי. מיד לאחר שיכל לדבר, הוא הכריז על עצמו כקרמאפה. בגיל שלוש הוא יצר את הכתר השחור, והודיע שוב שהוא הקרמאפה. שנתיים לאחר מכן הילד הובא ללאמה אסכולת הדרוגפה קאג'יו דרובטוב אורגיינפה שזיהה אותו כקרמאפה באופן רשמי.
בגיל שבע רנגג'ונג דורג'ה קיבל הסמכה למתחילים מלאמה קונדן שרב ואחרי שהוכתר רשמית כקארמפה, התחיל את אחת עשרה שנות הלימודים במנזר צורפו. במהלך חינוכו הוא למד את כל לימודי הקאג'יו והנינגמה כולל וינאיה, סוטרה, אבהידהרמה וטנטרה. בקרב מורים שלו היו טרופהו קונדן שרב ונינרה גנדון בום. בסיום תקופת הלימודים הראשונה קרמאפה עשה ריטריט מדיטציה באזור הר אברסט, קיבל הסמכה מלאה, והשלים את הלימודים במרכז הלימודים קדמפה. בנוסף ללימודים בודהיסטיים קרמאפה למד רפואה מלאמה בארה. ב-1318 הוא חיבר פרשנות המסכמת את האסטרולוגיה כולה.
קרמאפה כרב אמן מדיטציה הוזמן למקומות רבים ללמד ולהעביר הסמכות. בשנת 1332 רנגג'ונג דורג'ה הגיע לסין לארמון טאי-יא טו בהזמנתו של טוג טימור, קיסר סין. שם הוא התארח אצל משפחת המלוכה, ולאחר כמה חודשים השתתף בטקס ההכתרה של טוגון טימור.
בנסיעתו חזרה לטיבט רנגג'ונג דורג'ה ייסד מספר מרכזי מדיטציה ומנזרים בודהיסטיים. בשהותו בטיבט קרמאפה נתן לימודים, וגישר בין שבטים עוינים שהיו בסכסוך.
בשנת 1336, בהזמנה של טוגון טימור, נסע הקרמאפה בפעם נוספת לסין. במהלך ביקורו נוסד מנזר קאג'יו חדש באזור.
פטירתו של רנגג'ונג דורג'ה מתוארכת לשנת 1339.[2]
מורשתו
רנגג'ונג דורג'ה היה רב אמן מדיטציה, מחבר, מלומד, מרפא, עושה שלום ומנהיג. יחד עם תרגול בודהיסטי הוא הוביל מספר פרויקטים שבהם בניית מרכיזי ריטריטים, מנזרים או גשר מעל נהר סוג צ'ו. הפרשנויות והחישובים האסטרולוגיים שלו משומשים עד היום במערכת לוח שנה צורפו.
בקרב התלמידים הבולטים ביותר של הקרמאפה ה-3 היו יאגדה פנדיטה, לונגצ'ן ראבג'מפה, קדרופ דרגפה סנג'ה (שמאר רינפוצ'ה הראשון), דרגפה סנג'ה, יונגטון דורג'ה פאל וטוגון טימור.
היצירות הבולטות ביותר של רנגג'ונג דורג'ה כוללות את "המשמעות הפנימית העמוקה" - סיכום של כל הטנרטות הבודהיסטיות, "משאלות החותם הכביר" (מהמודרה) ו"מסה על טבע הבודהה". בעבודותיו הציג רמה גבוהה של הבנה אינטלקטואלית כחלק מהתרגול, והדגיש את החשיבות של תרגול מדיטציה. הוא היה מחזיק של כל קוי-המשכיות עיקריים של טיבט, הפיץ פילוסופיה שנטונג ואיחד לימודים של החותם הכביר והשלמות הכבירה (מהה אטי), מה שהפך אותו למייסד קו-המשכיות חדש קארמה נינגטהיג.
לחיבורים של הקרמאפה ה-3 התייחסו מספר מאסטרים בודהיסטיים, בהם קונגתרול לודרו טאיה הראשון ב"אוצר ההוראות החיוניות" שלו ולאמה אולה נידהל שהציג את המהמודרה שלו כהנחיות הליבה למתרגלים של בודהיזם דרך היהלום.[3]
בזמן חייו של רנגג'ונג דורג'ה, אחרי שהוא נתן את הכתר האדום לקדרופ דרגפה סנג'ה, התחילה שושלת של שמארפות.[4]
קישורים חיצוניים

הערות שוליים
- ^ הקרמאפה השלישי ראנגג'ונג דורג'ה, באתר בודהיזם דרך היהלום
- ^ The 3rd Karmapa, The 17th Karmapa: Official website of Thaye Dorje, His Holiness the 17th Gyalwa Karmapa (ב־)
- ^ אולה נידהל, החותם הכביר: מרחב ושמחה חסרי גבולות, ישראל: עמותת בודהיזם דרך היהלום, 2005
- ^ Karma Thinley, History of the Sixteen Karmapas of Tibet, PRAJÑA PRESS, 1980. (באנגלית)
