קרצינומה הפטוסלולרית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תבנית {{מחלה}} ריקה מתוכן. יש להזין פרמטרים בערך או בוויקינתונים.

קרצינומה הפטוסלולריתאנגלית: Hepatocellular carcinoma או בקיצור: HCC) היא הסוג השכיח ביותר של סרטן כבד ראשוני במבוגרים, וגורם המוות השכיח ביותר בקרב אנשים עם שחמת הכבד[1]. סוג גידול זה מתפתח במצבים הכוללים דלקת כרונית בכבד, והוא קשור באופן הדוק לצהבת כרונית נגיפית (עקב הפטיטיס B או הפטיטיס C) או חשיפה לרעלים כגון אלכוהול, אפלטוקסין או אלקלואידים פירוליזידינים. מחלות מסוימות, כמו המוכרומטוזיס וחוסר באלפא 1 אנטיטריפסין, מעלות באופן ניכר את הסיכון לפתח גידול זה. תסמונת מטבולית ומחלת הכבד השומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול מוכרים יותר ויותר גם כן כגורמי סיכון לגידול זה[2].

רוב מקרי הקרצינומה ההפטוסלולרית מופיעים אצל אנשים שכבר יש להם סימנים ותסמינים של מחלת כבד כרונית. גידול זה עשוי להציג החמרה של הסימפטומים או ללא תסמינים בזמן גילוי הסרטן. קרצינומה הפטוסלולרית עשויה להופיע עם תסמינים לא ספציפיים כמו כאבי בטן, בחילות, הקאות או תחושת עייפות. תסמינים הקשורים יותר למחלת כבד כוללים צהבת, מיימת, חבורות קלות כתוצאה מהפרעות בקרישת הדם, חוסר תיאבון וירידה לא מכוונת במשקל[3]. הרוב המכריע של HCC מופיע באסיה ובאפריקה שמדרום לסהרה, במדינות בהן וירוס ההפטיטיס B הוא אנדמי ורבים נגועים מלידה. שכיחות הקרצינומה ההפטוסלולרית בארצות הברית ובמדינות מתפתחות אחרות עולה בשנים האחרונות עקב עלייה בזיהומים של נגיף ההפטיטיס C[2].

קרצינומה הפטוצלולרית, כמו כל סוג סרטן אחר, מתפתחת עקב שינויים ומוטציות אפיגנטיות המשפיעים על התא להתחלק בקצב גבוה יותר או לגרום לתא להימנע מאפופטוזה (הרס התא עצמו כמנגנון הגנה)[4]. זיהומים כרוניים של הפטיטיס B או C יכולים לסייע להתפתחות קרצינומה הפטוסלולרית עקב הפעלה חוזרת של מערכת החיסון של הגוף כנגד תאי הכבד[5]. תאי דלקת שהופעלו על ידי מערכת החיסון משחררים חומרים המכונים רדיקלים חופשיים, אשר עלולים לגרום לנזק ל-DNA של התא ולהוביל למוטציות גנטיות מסרטנות[6]. כמו בכל סרטן, הטיפול והפרוגנוזה של HCC משתנים בהתאם להיסטולוגיה של הגידול, הגודל, עד כמה התפשט הסרטן ובריאותו הכללית של המטופל. ההשירדות בסוג סרטן זה אינה טובה כיוון שרק 10-20% מקהרצינומות ההפטוסלולריות ניתנות להסרה בעזרת ניתוח. אם לא ניתן להסיר את הגידול לחלוטין, הגידול לרוב קטלני תוך 3 עד 6 חודשים[7].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרצינומה הפטוסלולרית בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  2. ^ 1 2 בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  3. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  4. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  5. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  6. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  7. ^ Hepatocellular carcinoma MedlinePlus, Medical Encyclopedia

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.