קוואזי-גביש הולמיום–מגנזיום–אבץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קוואזי גביש Ho–Mg–Zn בצורת תריסרון.

קוואזי-גביש הולמיום–מגנזיום–אבץ (Ho–Mg–Zn) הוא קוואזי-גביש המורכב מסגסוגת של שלוש המתכות הולמיום, מגנזיום ואבץ, ובעל צורת תריסרון משוכלל, פאון משוכלל בעל 12 פאות[1][2]. שלא כמו צורת הפיריטהדרון הדומה של כמה גבישים בעלי מערכת גבישית קובייתית כדוגמת פיריט, לקוואזי-גביש הזה יש פאות שהן מחומשים משוכללים אמיתיים.

הגביש הוא חלק ממשפחת הגבישים R–Mg–Zn, כאשר R יכול להיות Y ,Gd ,Tb ,Dy ,Ho או Er. הם התגלו לראשונה ב-1994[3]. אלו יוצרים קוואזי-גבישים בעלי נוסחה סטויכיומטרית של RA9MgA34ZnA57[2]. מבחינה מגנטית, הם יוצרים זכוכית ספין בטמפרטורות קריוגניות.

בעוד הגילוי הניסיוני של הקוואזי-גבישים החל כבר בשנות השמונים של המאה העשרים, האופי של הגרעין הבודד (אנ'), הגדול יחסית, של כמה קוואזי-גבישי Ho-Mg-Zn, הפך אותם לדרך פופולרית להמחיש את הרעיון[4][5].

הערות שוליים

  1. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  2. ^ 1 2 שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  3. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  4. ^ Daniel Oberhaus, Quasicrystals Are Nature’s Impossible Matter, Vice, ‏2015-05-03 (ב־English)
  5. ^ Aron Heller, Associated Press, Vindicated: Ridiculed Israeli scientist wins Nobel, San Diego Union-Tribune, ‏2011-10-05 (ב־)
ערך זה הוא קצרמר בנושא כימיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.