עלי סופאן
![]() | |
soufangroup |
עלי סופאן (באנגלית: Ali Soufan, בערבית: علي صوفان) הוא סוכן FBI לשעבר לבנוני-אמריקני שהיה מעורב במספר מבצעים נרחבים למלחמה בטרור בארצות הברית וברחבי העולם. מאמר ב"ניו יורקר" מ-2006 תיאר את סופאן כמי שהיה קרוב יותר מכל אחד למנוע את פיגועי 11 בספטמבר, והשתמע שהוא היה מצליח לו ה-CIA הייתה מוכנה לחלוק עימו מידע. הוא התפטר מה-FBI בשנת 2005 לאחר שביקר בפומבי את ה-CIA על כך שלא שיתף עמו מודיעין, מה שעשוי היה למנוע את הפיגועים.
בשנת 2011 פרסם ספר זיכרונות הכולל רקע היסטורי על אל-קאעידה: "הדגלים השחורים: הסיפור הפנימי של ה-9/11 והמלחמה נגד אל-קאעידה."[1] בשנת 2017 פרסם את הספר "אנטומיה של טרור: ממותו של בן לאדן לעליית המדינה האסלאמית".
משמש כיום כמנכ"ל קבוצת סופאן ומייסד מרכז סופאן, "ארגון ללא מטרות רווח המוקדש לשמש כמשאב ופורום למחקר, ניתוח ודיאלוג אסטרטגי בנושאי ביטחון גלובליים ואיומים דחופים." סופאן הוא זוכה פרס קנדי לשנת 2018.
שנים מוקדמות
סופאן נולד בלבנון. הוא מעריץ של המשורר חליל ג'ובראן. הוא סיים את לימודיו לתואר ראשון במדע המדינה בשנת 1995 באוניברסיטת מנספילד בפנסילבניה ולאחר מכן בשנת 1997 קיבל תואר שני מאוניברסיטת וילאנובה באותו החוג.
סופאן הוא מוסלמי-סוני.
קריירת ה-FBI
בשנת 1999 נקרא סופאן לירדן לחקור את מזימת הפצצת המילניום בירדן. כאן גילה קופסת מסמכים שנמסרה על ידי גורמי מודיעין ירדניים לפני החקירה, כשהיא יושבת על רצפת תחנת ה-CIA, שהכילה מפות המראות את אתרי הפצצה. הממצא שלו "הביך את ה-CIA", על פי הפרופיל שלו ב-New Yorker משנת 2006.

בשנת 2000 הוא התמנה לחוקר הראשי של הפצצת הצוללת USS Cole. כשניתן לו תעתיק מחקירותיו של פאהד אל-קוזו, הוא הבחין בהתייחסות לאפגני עם רגל אחת בשם "ח'אלד", שהוא זכר כמקור שזוהה שנים קודם לכן בשם וואליד בן עאטש; פרט זה עזר ל-FBI לאתר את עבד אל-רחים אל-נאשירי. בעקבות הפיגועים ב-11 בספטמבר היה סופאן אחד משמונה סוכני ה- FBI שדיברו ערבית, והיחיד בעיר ניו יורק, עמיתים דיווחו שהוא ישב על הרצפה עם חשודים, הציע להם תה והתווכח על דת ופוליטיקה בערבית שוטפת, תוך כדי השגת מידע.
בזמן שהיה בתימן וחקר את הפיגועים ב-11 בספטמבר, קיבל סופאן מודיעין כי ה-CIA החזיק במידע רלוונטי במשך חודשים. על פי הדיווח בניו יורקר, סופאן קיבל את התצלום הרביעי של המפגש במלזיה - תמונתו של ח'אלד, המוח של מבצע "קול". שתי המזימות, כך הבין סופאן מייד, קשורות זו לזו, ואם ה-CIA לא היה מונע ממנו מידע, סביר להניח שהוא היה מגלה את המזימה חודשים לפני ה-11 בספטמבר."
הוטלה עליו משימת "חקירתו האינטנסיבית" של אבו ג'נדל במהלך חמישה ימים בתימן, שבמהלכה מסר ג'נדל את שמותיהם של מספר חברי אל-קאעידה.
התשאול שלו של מוחמד אל-קטהני הוא שהביא להאשמות הטרור נגד עלי סאלח קאהלה אל-מארי בשיקגו, שאותו ציין אל-קטחני כקרוב משפחה.
בשנת 2005 פנה סופאן לרופא בפלורידה, רפיק עבדוס סאביר, והתחזה למיליטנט איסלאמיסטי, ושאל אותו האם יתן טיפול רפואי ללוחמי אל-קאעידה פצועים ממלחמת עיראק.[2] כשסאביר הסכים להעניק טיפול רפואי, הוא נעצר ונשפט למאסר של 25 שנה בגין תמיכה בטרור.[3]
סופאן תואר כמי שהיה בעל קשרים הדוקים עם סוכן הלוחמה בטרור של ה-FBI ג'ון פ. אוניל.[4]
תפקידו בוועדות הצבאיות בגואנטנמו
סופאן השיג הודאה מסלים חמדאן, שהואשם כנהג ושומר ראש של אוסאמה בן לאדן. סופאן העיד בפני בית הדין הצבאי כי חמדאן הוא טרוריסט קשוח, שידע מראש על ארגון הפיגועים ב-11 בספטמבר.[5][6]
הוא גם השיג הודאה מעלי אל-בהלול, תעמולן של אל-קאעידה ומזכיר התקשורת של בן-לאדן שהואשם בכך שהעלה סרטון חגיגות של הפיגוע על הצוללת "קול" והעיד גם בבית הדין הצבאי נגדו.[7]
קריירה אחרי ה-FBI
עלי סופאן התפטר מה-FBI בשנת 2005 והקים את קבוצת סופאן.[8] בנוסף נקרא לעיתים קרובות לשמש כפרשן מומחה. סופאן חבר במועצה המייעצת לביטחון המולדת.[9]
עדות הסנאט
ב־14 במאי 2009 העיד סופאן בפני ועדת הסנאט על דיוניה בנושא עינויים.[10] השימוע בא בעקבות סיווג אובמה למה שמכונה "תזכירי העינויים".
הבולט ביותר, הוא טען בעדותו כי חקירתו של אבו זוביידה הביאה למודיעין מועיל, כמו גם זהותו של המחבל המורשע חוסה פדילה; נטען כי לאחר מכן, כאשר בוצעו עינויים בהדמיית טביעה אצל אבו זוביידה, זרם המודיעין נפסק. הצהרתו של סופאן עומדת בסתירה לזו שנאמרה ב"תזכירי העינויים ", לפיה השימוש בשיטות הדמיית הטבעה מהווה "טכניקות חקירה משופרות".
בתרבות הפופולרית
בסדרת הטלוויזיה מבית הולו "המגדלים הגבוהים" משנת 2018, בהתבסס על תקופתו של סופאן ב-FBI, הוא מגולם על ידי השחקן טהר רחים.[11] בסרט הדו"ח, בכיכובו של אדם דרייבר, הוא מגולם על ידי פאג'ר אל-קאיסי.
קישורים חיצוניים
- ראיון אצל צ'רלי רוז
- אתר קבוצת סופאן
- ראיון של 60 דקות עם עלי סופאן (שודר: 11 בספטמבר 2011)
הערות שוליים
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"