סרג'ו דלה-פרגולה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף סרג'יו דלה-פרגולה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תבנית {{אישיות}} ריקה מתוכן. יש להזין פרמטרים בערך או בוויקינתונים.

סרג'ו דלה-פרגולהאיטלקית: Sergio Della Pergola; נולד ב-7 בספטמבר 1942) הוא סטטיסטיקאי ודמוגרף ישראלי. מומחה לדמוגרפיה של הקהילות היהודיות בעולם, בדגש על מערב אירופה, צפון אמריקה, אמריקה הלטינית וישראל.

דלה-פרגולה משמש פרופסור אמריטוס במכון ליהדות זמננו על שם אברהם הרמן באוניברסיטה העברית בירושלים, ובעבר שימש כראש המכון. בנוסף, הוא מופקד על הקתדרה על שם שלמה ארגוב ליחסי ישראל-תפוצות[1].

קורות חייו

דלה-פרגולה נולד בטריאסטה שבאיטליה ב-1942. הוא בנו של מאסימו דלה-פרגולה, שהיה עיתונאי ספורט, ונכדו של הרב רפאל דלה-פרגולה. עלה לישראל ב-1966 לאחר שקיבל תואר שני במדעי המדינה מטעם אוניברסיטת פאביה שבאיטליה, וב-1973 קיבל תואר דוקטור מטעם האוניברסיטה העברית.

מחקר

הוא חקר את ההיסטוריה הדמוגרפית של היהודים, המשפחה היהודית, הגירות היהודים וקליטתם בישראל ובארצות המערב, תחזיות אוכלוסייה בתפוצות, בישראל ובירושלים, וההיבטים הכמותיים של החינוך היהודי. בשנות ה-2000 היה בין האחראים על הכנת ההערכה השנתית של מצב העם היהודי מטעם המכון לתכנון מדיניות העם היהודי[2]. בנושאים אלה כתב וערך יותר מ-30 ספרים ומונוגרפיות ולמעלה מ-100 מאמרים.

דלה-פרגולה שימש כיועץ בכיר לנשיא מדינת ישראל, לממשלת ישראל, לעיריית ירושלים, ולמוסדות וארגונים ישראליים ובינלאומיים רבים. ב-1999 זכה בפרס מרשל סקלאר מטעם האגודה לחקר היהודים במדעי החברה (ASSJ) על תרומתו והישגיו הייחודיים. ב-2013 זכה בפרס לנדאו למדעים ולמחקר[3].

במחקרו על הנטיות הפוליטיות קבע: הישראלים "נולדים ימניים" - אבל מתים שמאלנים.[4] זאת לאור העובדה כי למרות שמבחינה דמוגרפית נולדים יותר ילדים למשפחות "ימניות" גוש הימין אינו גדל באותו הקצב.

משפחה

רעייתו, מרים דלה-פרגולה, בתו של הרב אליהו טואף עורכת ביטאון יהודי איטליה "קול האיטלקים". לזוג 4 ילדים ו-12 נכדים.

משפחת דלה-פרגולה מתגוררת בשכונת בית הכרם בירושלים.

מפרסומיו

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סרג'ו דלה-פרגולה בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ סרג'ו דלה-פרגולה, הלו, יש יהודי בבית?, באתר הארץ, 31 בדצמבר 2006
  2. ^ הזנחה פושעת, באתר הארץ, 17 באוקטובר 2012
  3. ^ שירות הידען, ‏חמישה חוקרים בכירים ושבעה אמנים יזכו בפרס מפעל הפיס לאמנות ומדעים, באתר "הידען", 3 בדצמבר 2013
  4. ^ תני גולדשטיין, הישראלים "נולדים ימניים" - אבל מתים שמאלנים, באתר זמן ישראל, 15 באוגוסט 2019