סטפניה פודגורסקה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תבנית {{חסיד אומות העולם}} ריקה מתוכן. יש להזין פרמטרים בערך או בוויקינתונים.

סטפניה פודגורסקהפולנית: Stefania Podgórska-Burzmińska[1], ‏ 1921,Lipa, Przemyśl County (אנ'),‏ שבמחוז פשמישל18 בספטמבר 2018, לוס אנג'לס, שבארצות הברית) הייתה חסידת אומות העולם פולנית.

קורות חיים

סטפניה פודגורסקה נולדה למשפחה קתולית ב-2 ביוני 1921 בליפה, פשמישל בפולין.הם חיו בחווה חקלאית, בה עבד אביה כחקלאי ואמה הייתה מיילדת. לסטפניה היו שבעה אחים ואחיות[2].

בשנת 1933 חלה אביה של סטפניה במחלה קשה ממנה נפטר ב-1938.

בשנת 1939 החלה סטפניה לעבוד בחנות המכולת של משפחת דיאמנטט היהודית,שהתייחסו אליה כאל בת.

סטפניה נישאה למקס דיאמנט ב-23 בנובמבר 1944, למרות התנגדותם של הוריה בשל העובדה שהיא הצילה יהודים במהלך שנות הכיבוש בפשמישל[3]. על מנת להגן על משפחתו החדשה, שינה את שמו לשם פולני ג'וזף בורזמינסקי ויחד גידלו את הלנה עד שהחלה ללמוד רפואה באוניברסיטה. בשנת 1958 עלו סטפניה וג'וזף לישראל, ג'ו שלמד רפואת שיניים וכרורגיית פה ולסת, ניהל מרפאת שיניים וסטפניה עבדה איתו.

בשנת 1961 היגרו לארצות הברית יחד עם שני ילדיהם, שם גילה ג'ו שהדיפלומה הפולנית שלו אינה מוכרת והוא נאלץ ללמוד שוב והשלים תואר שני באוניברסיטת טאפטס בבוסטון בשנת 1966.

מעשה ההצלה בתקופת מלחמת העולם השנייה

לאחר כיבוש פולין על ידי גרמניה ב-1939 התגוררה פודגורסקה בפשמישל. בני משפחת דיאמנט הוכנסו לגטו פשמישל. פודגורסקה התכתבה עם חלק מהם והוסכם כי הם יברחו מהגטו והיא תנסה לארגן להם מקום מסתור מחוץ לגטו. לשם כך עזבה פודגורסקה את ביתה ועברה להתגורר בבית שכור בפרברי העיר עם אחותה הלנה בת העשר.

בספטמבר 1943 חוסל גטו פשמישל ושני האחים לבית דיאמנט הגיעו לביתה של פודגורסקה עם 11 יהודים נוספים. כל הפליטים הוחבאו בעליית הגג. שתי האחיות דאגו לספק להם מזון. כדי להרוויח את הכסף לקניית המזון עבדה סטפניה פודגורסקה במפעל ובעתות הפנאי תפרה ורקמה, ומכרה את תוצרתה. כמויות המזון שקנתה היו גדולות והיו עלולות לעורר חשד, ולכן נהגה פודגורסקה משנה זהירות בהביאה מזון הביתה. אחותה הלנה כיבסה את בגדיהם של המסתתרים ותפרה אותם כשהתבלו. זאת עשו עד שחרור האזור ביולי 1944 על ידי הצבא האדום.

הכרה

בשנת 1979 הכיר יד ושם בסטפניה פודגורסקה ובאחותה הלנה בתור חסידות אומות העולם. סיפורה הונצח בסרט Hidden in silence משנת 1996.

לקריאה נוספת

  • שרון קמרון, האור במקומות המסתור מאנגלית: אורה דנקנר, הוצאת ידיעות ספרים,2022.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Historia pomocy - Rodzina Podgórskich | Polscy Sprawiedliwi, sprawiedliwi.org.pl
  2. ^ מוזיאון השואה של ארצות הברית: אנציקלופדיית השואה US Holocaust Museum: Holocaust Encyclopedia
  3. ^ עמ'371-379, דבר המחברת האור במקומות המסתור - סקירה של שרון בצלאל - פרלמנט הספרים, באתר פרלמנט הספרים, ‏3 ביוני 2022
ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים ובנושא השואה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.