נעורי נצח

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נעורי נצח הם הרעיון של חיי נצח ללא הזדקנות. הכוונה בנעורי נצח היא לרוב בניגוד לתהליך ההזדקנות הטבעי שעובר על האדם לאורך חייו. נעורי נצח מופיעים רבות במיתולוגיות ובספרות.

דת ומיתולוגיה

לפי חלק מהדתות, נעורי הנצח מאפיינים את יושבי גן עדן. ביהדות אין התייחסות לנעורי נצח, כי אם לחיי נצח, בפרשנות חז"ל לנבואות הגאולה. כך למשל דברי ישעיהו: "בִּלַּע הַמָּוֶת לָנֶצַח" - מפורשים כהעלמות המוות מן העולם[1]. כמו כן הוא מופיע בספר בראשית: "פן ישלח ידו ולקח גם מעץ החיים ואכל וחי לעולם" (בראשית ג כב).

ההינדואיזם מאמינה שהרישים בעידן הודות והפוסט–ודות הגיעו לחיי הנצח, ובכך הכוונה ליכולת לשנות את גוף האדם או את גילו. אלו חלק מהסידהות ביוגה, ובתרבות ההינדואיזם נטען שדמות בשם "מארקנדייה" נותרה לנצח בגיל 16.

ההבדל בין חיי הנצח לנעורי הנצח הוא מוטיב חוזר במיתולוגיה היוונית והרומית. בסיפורו של טיתונוס סופר על כך שקיבל מזאוס חיי נצח, אך לא נעורי נצח, ולכן הוא הזדקן.

במיתולוגיה הנורדית, מתוארת דמות שמעניקה לאלים תפוחים שנותנים להם את נעורי הנצח.

גנטיקה

ה-DNA משחק תפקיד חשוב בתהליך ההזדקנות. תהליך זה מתחיל עוד לפני הלידה, מהרגע שבו תאים מתים ומתחדשים. בקצה כל כרומוזום מופיעים מקטעים חוזרים של DNA שנקראים טלומר, ששומרים על הצורה של הכרומוזום, ולהם מספר תפקידים חשובים. אחד מהתפקידים הוא לבקר את תהליך התחדשות התאים, על ידי העברת חלקים מהקוד הגנטי. סוג הקוד שמועבר משתנה בהתאם לסוג התא שמתחלף. השחיקה ההדרגתית בטלומר מגבילה את כמות הפעמים שהתא יכול להתחלק ל-40–60 פעמים, במה שידוע גם כגבול הייפליק. כשהגוף מגיע לגבול הזה, יותר תאים מתים מאשר מוחלפים, וזמן קצר אחר כך הגוף עצמו מת. לפי היגיון זה, יש חשיבות להגדלת תוחלת החיים של הטלומר כדי להאריך את תוחלת החיים הכללית.

עם זאת, מחקר שנערך על הטלומרים של יונקים הצביע על כך שאורך החיים שלהם נמצא ביחס הפוך לאורך החיים של הגוף, והותיר את תרומת הגדלת תוחלת החיים של הטלומרים שנויה במחלוקת[2]. בנוסף, קיצור תוחלת החיים של הטלומרים לא מתרחשת בהתאם לגיל בבעלי חיים מסוימים, כמו במוחן של חולדות[3]. בבני אדם, אורך הטלומרים של תאי השלד נותר זהה בין גיל 23 ל-74[4]. בתאי השריר של בבונים, פחות מ-3% מכילים טלומרים פגומים, ואחוז זה לא עולה עם הגיל[5]. לפיכך, קיצור אורך חיי הטלומרים לא נראה כגורם המרכזי בהזדקנות תאים במוח או בשלד.

מחקרים הראו ש-90% מהתאים הסרטניים מכילים כמויות גדולות של אנזים שנקרא טלומראז, שתפקידו להוסיף בסיסים לקצוות הטלומרים ולחדש את הטלומרים. משמעות נתון זה היא שהתא הסרטני הפעיל את האנזים שאפשר לו להתחלק בלי הגבלה מבלי שהטלומרים ייפגעו. סוגים אחרים של תאים שיכולים לחצות את גבול הייפליק הם תאי גזע וזקיקי שיער שמכילים כמויות גבוהות של אנזים זה.

טיפול

הרעיון שניתן להחזיר את הגלגל לאחור בגיל מבוגר בחזרה לגיל צעיר יותר עורר עניין רב בשנים האחרונות[6][7][8]. חברות סטארטאפ שונות מפתחות כיום תרופות ל"טיפול בהזדקנות". בשנת 2015 הוכרז על סוג חדש של תרופות סנוליטיות, שנועדו להילחם בגורמים הביולוגיים להזדקנות[9][10].

פעילות פילנתרופית

תהליך ההזדקנות אחראי למחלות שונות, ביניהן מחלת פרקינסון, מחלת אלצהיימר ואחרות. בשל כך, בשנים האחרונות תרמו עשירים רבים סכומי כסף גדולים ליוזמות מדעיות לחקר ההזדקנות ולטיפול בתהליך זה, על ידי האטת או ביטול התהליך[11]. התורמים כוללים את ג'ף בזוס, ריי קורצווייל, פיטר טיל[12], אוברי דה גריי, לארי אליסון, סרגיי ברין, דמיטרי איצקוב, פול גאלן[13] ומארק צוקרברג[14].

הערות שוליים

  1. ^ ספר ישעיהו, פרק כ"ה, פסוק ח'
  2. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  3. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  4. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  5. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  6. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  7. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  8. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  9. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  10. ^ מעיין אילון–אשכנזי, התאים שמזקינים את הגוף, באתר מכון דוידסון למדע, ‏30 בנובמבר, 2022
  11. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
  12. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
  13. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  14. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"