משפט קנטור-בנדיקסון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

משפט קנטור-בנדיקסון הוא משפט מתמטי הקובע שכל קבוצה סגורה בישר הממשי היא איחוד זר של קבוצה מושלמת וקבוצה בת-מנייה.

המשפט התקבל במסגרת ניסיונותיו של גאורג קנטור להוכיח את השערת הרצף. מהמשפט נובע שכל קבוצה סגורה של ממשיים היא בת-מנייה או מעוצמת הרצף.

ניסוח פורמלי

קבוצה P היא קבוצה מושלמת אם היא הקבוצה הנגזרת של עצמה. בנוסח שקול, P מושלמת אם ורק אם היא סגורה ואין לה נקודות מבודדות.

משפט קנטור-בנדיקסון. לכל X סגורה קיימת P מושלמת ו-C בת-מנייה, כך ש-X=PC ו-PC=.

הוכחה

ההוכחה המקורית של המשפט עושה שימוש בדרגת קנטור-בנדיקסון של הקבוצה. אם X קבוצה סגורה בישר שדרגתה α אז Xα קבוצה מושלמת. מכך שהישר הוא מרחב מנייה שנייה נובע ש-XXα בת-מנייה. נציג כאן הוכחה אלמנטרית יותר.

תהי X סגורה. נתייחס ל-X כמרחב טופולוגי עם הטופולוגיה המושרית מהישר. נקודת עיבוי של X היא נקודה שכל סביבה שלה (ב-X) אינה בת-מנייה. תהי P קבוצת נקודות העיבוי של X.

נוכיח כי C=XP בת-מנייה. B={X(p,q):p,q} הוא בסיס בן-מנייה של X. תהי {Un}n קבוצת כל איברי B שהן קבוצות בנות-מנייה.

כל xUn אינה נקודת עיבוי, כי Un סביבה בת-מנייה, ולכן xC. מצד שני, לכל xC יש סביבה בת-מנייה, המכילה תת-סביבה בסיסית כלשהי שהיא בת-מנייה, ולכן C=nUn. מכאן ש-C בת-מנייה כאיחוד בן-מנייה של קבוצות בנות-מנייה.

נוכיח כי ל-P אין נקודות מבודדות. תהי xP ותהי U סביבה שלה. מכיוון ש-x נקודת עיבוי U אינה בת-מנייה. C בת-מנייה ולכן UC מכילה אינסוף נקודות. אולם UCXC=P, ולכן U מכילה אינסוף נקודות של P, כלומר x לא מבודדת ב-P.

כדי להוכיח ש-P מושלמת נותר להוכיח כי היא סגורה ב-. P סגורה ב-X כי C פתוחה ב-X כאיחוד של קבוצות פתוחות. לפי הגדרת הטופולוגיה המושרית קיימת Y סגורה ב- כך ש-P=XY. לכן P סגורה בישר כחיתוך של קבוצות סגורות.

הקשר להשערת הרצף

כל קבוצה מושלמת היא ריקה או מעוצמת הרצף. לכן ממשפט קנטור-בנדיקסון נובע שכל קבוצה סגורה היא בת-מנייה (במקרה P=) או מעוצמת הרצף. כל קבוצה פתוחה לא ריקה מכילה גם היא קבוצה מושלמת לא ריקה (כי היא מכילה קטע סגור שהוא מושלם). קנטור קיווה להוכיח שכל קבוצה שאינה בת-מנייה מכילה קבוצה מושלמת ובכך להוכיח את השערת הרצף. אם מניחים את אקסיומת הבחירה, טענה זו אינה נכונה וניתן לבנות בלכסון דוגמה נגדית.