מרחב פסאודו-מטרי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בטופולוגיה, מרחב פסאודו-מטרי הוא קבוצה עם פונקציית מרחק שבה ייתכן מרחק 0 בין שני איברים השונים זה מזה. פונקציית מרחק כזו נקראת .פסאודו-מטריקה. מרחב פסאודו-מטרי מהווה הרחבה של המרחב המטרי.

להגדיר פסאודו-מטריקה על קבוצה X שקול ללתת יחס שקילות על X ולהגדיר מטריקה על מרחב המנה X/ (ראו להלן). כך שהמושג מרחב פסאודו-מטרי לא מספק אובייקטים מתמטיים השונים באופן מהותי ממרחבים מטריים. עם זאת, המושג נוח כאשר טבעי יותר לדבר על אברי הקבוצה X מאשר על מחלקות השקילות בה (ראו דוגמאות להלן).

מרחבים פסאודו-מטרים הוגדרו לראשונה על ידי המתמטיקאי הסרבי דורו קורפה בשנת 1934.[1]

הגדרה מתמטית

בהינתן קבוצה M ופונקציה d:M×M0, כאשר 0 היא קבוצת המספרים הממשיים האי-שליליים, הפונקציה d תקרא פסאודו-מטריקה אם ורק אם היא מקיימת את התנאים הבאים:[2]

  1. לכל xM מתקיים d(x,x)=0
  2. לכל x,yM מתקיים d(x,y)=d(y,x) (כלומר, d פונקציה סימטרית)
  3. לכל x,y,zM מתקיים d(x,y)d(x,z)+d(z,y) (כלומר, d מקיימת את אי השוויון המשולש)

הזוג (M,d) נקרא "מרחב פסאודו-מטרי". הגדרה זו זהה להגדרה של מרחב מטרי למעט התנאי הראשון, בו עבור מרחבי מטרי מתקיים ש-d(x,y)=0 אם ורק אם x=y. על כן, כל מרחב מטרי הוא מרחב פסאודו-מטרי.

טופולוגיה

בצורה דומה למרחבים מטריים, ניתן להגדיר מרחב טופולוגי באמצעות הפסאודו-מטריקה על ידי לקיחת כל הכדורים הפתוחים Br(x0):={xMd(x,x0)<r} ולהשתמש בהם כבסיס לטופולוגיה. בטופולוגיה זו, הפסאודו-מטריקה d היא בהכרח פונקציה רציפה בשני המשתנים שלה.

ניתן להוכיח כי המרחב הטופולוגי הנוצר באמצעות הפסאודו-מטריקה יהיה בהכרח מרחב רגולרי לחלוטין. כמו כן, ניתן להראות כי אם הטופולוגיה מקיימת את אקסיומת ההפרדה T0 אז בהכרח הפסאודו-מטריקה היא בעצם מטריקה.

זיהוי מטרי

בהינתן מרחב פסאודו-מטרי (M,d), ניתן להגדיר על M יחס שקילות כך ש-xy אם ורק אם d(x,y)=0.[3] ניתן להראות כי אם x1x2 ו-y1y2 אז בהכרח d(x1,y1)=d(x2,y2). מסיבה זו ניתן להגדיר פונקציה d*:(M/)×(M/)0 כך שלכל [x],[y]M/ מתקיים d*([x],[y]):=d(x,y). פונקציה זו מוגדרת היטב מכיוון שערך המרחק בין מחלקות שקילות אינו תלוי בנציג.

ניתן להוכיח כי d* היא מטריקה ולכן (M/,d*) הוא מרחב מטרי. d* תקרא מטריקת הזיהוי. כלומר, על-ידי זיהוי נקודות בעלות מרחק 0 זו מזו כאותה נקודה ניתן להפוך את המרחב הפסאודו-מטרי למרחב מטרי.

הטופולוגיה על מרחב מטרי זה מהווה את אותה הטופולוגיה של המרחב הפסאודו-מטרי המקורי עד כדי זיהוי נקודות. כלומר, אם UM היא קבוצה פתוחה לפי הטופולוגיה של הפסאודו-מטריקה, אז U:={[x]xU} היא קבוצה פתוחה לפי מטריקת הזיהוי.

דוגמאות

  • בהינתן מרחב מטרי (M,d) ניתן להגדיר מרחב (P(M),h) כאשר P(M) היא קבוצת כל התת-קבוצות של M (לאו דווקא פתוחות או סגורות) ו-h הוא מרחק האוסדורף המוגדר כך שלכל X,YP(M) מתקיים ש-h(X,Y):=supmM|infxXd(x,m)infyYd(y,m)|. המרחב (P(M),h) הוא מרחב פסאודו-מטרי.
  • בהינתן מרחב וקטורי V ונורמה למחצה עליו ρ, ניתן להגדיר פסואודו-מטריקה d על V כך ש-d(v,u):=ρ(vu).
  • בהינתן מרחב מידה (Ω,𝒜,μ) ניתן להגדיר פסאודו-מטריקה d על 𝒜 כך שלכל A,B𝒜 מתקיים ש-d(A,B):=μ(AB).

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ Lothar Collatz, Functional Analysis and Numerical Mathematics, Academic Press, 2014-05-12, ISBN 978-1-4832-6400-4. (בEnglish)
  2. ^ Pseudo-metric - Encyclopedia of Mathematics, encyclopediaofmath.org
  3. ^ metric space in nLab, ncatlab.org (ב־English)