מכון אבשלום
מכון אבשלום מבית ההסתדרות החדשה הוא המכון הראשון ללימודי ארץ ישראל. הוא מציע מגוון תוכניות לימודים והעשרה בנושאי ארץ ישראל לגווניו השונים. התוכניות משלבות הרצאות סיורים במגוון נושאים. בנוסף, מציע המכון טיולים בשביל ישראל ובשבילי הארץ.
היסטוריה
מכון אבשלום צמח מתוך חוג לידיעת הארץ "סביבתנו " שהוקם על ידי פרופסור שמואל אביצור, חתן פרס ישראל. המכון נקרא על שם חיים אבשלום פעיל במועצת פועלי תל אביב של ההסתדרות הקמתו הייתה בשנת 1952 ופעילותו החלה בשנת 1953.
בין השנים 1953-1970 פעל המכון במסגרת האגף לחינוך של הסתדרות העובדים הכללית. בשנים 1970–1985 פעל המכון בשיתוף החוג לגאוגרפיה של אוניברסיטת תל אביב.
החל משנת 1985 שב המכון לפעילות עצמאית במסגרת ההסתדרות הכללית. בשנת 1995 הפך המכון ל"עמותה רשומה" מבית ההסתדרות החדשה.
המכון עוסק בהקניית ידע במגוון נושאים הקשורים ללימודי ארץ ישראל, לחברה בישראל, בפריסה ארצית. למכון שיטת פעילות ייחודית - הפעילות נעשית בכיתות לימוד, הלמידה היא חוויה רב חושית. צורת הלמידה משלבת הרצאות וסיורים במגוון נושאים לאורך שנים בדגש על לימודי ארץ ישראל.
הכיתות הופכות לקבוצה חברתית הפועלת לאורך שנים רבות לכל כיתה ישנו חונך המתנדב שתפקידו ללוות את הכיתה ולסייע בפעילותה. הפעילות נעשית ברחבי ישראל במטרה לאפשר למגוון רחב של אנשים הכרות עם נושאי הלימוד וההעשרה בתחומי ארץ ישראל ובכך לממש את מטרות העמותה.
במלאת 50 שנה להקמתו, אימץ המכון את אתר שבע טחנות שליד הירקון בהוקרה למייסד המכון, שמואל אביצור, שהיה בין היתר מומחה לנושא טחנות הקמח, והשקיע ה ממעייניו בחקר הירקון. מתנדבים מבין בוגרי המכון ותלמידיו מדריכים באתר בשבתות את הציבור בקורות המקום. כיום המכון הוא אחד מתאגידי ההסתדרות החדשה וכחלק מחזון יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד המכון עוסק בפעילות עם עובדי וגמלאי ההסתדרות.
מנהלי המכון
1952-1973 - פרופסור שמואל אביצור מייסד ומנהלו הראשון
1973-2003 – מר גבריאל הורוביץ
2004-2022 - מר פיני שומר
2024-2023 - מר רן שחורי
משנת 2024 - גב' שרון רוזנטל
קישורים חיצוניים