מוראט קראחן
לידה |
1977 (גיל: 48 בערך) אנקרה, טורקיה |
---|---|
מקצוע | זמר אופרה |
תפקיד | טנור |
מוראט קראחאן (בטורקית: Murat Karahan) (נולד ב-1977) הוא זמר טנור אופראי טורקי.
טנור שגדל בטורקיה ושר תפקידים ראשיים ברבים מבתי האופרה הגדולים בעולם. בשנת 2018 הוא מונה למנהל הכללי ומנהל האמנות הכללי של האופרה והבלט הממלכתי בטורקיה. סיים את תפקידו זה ב-15 בספטמבר 2023.
ביוגרפיה
קאראחאן נולד באנקרה ב-7 במאי 1977. אחד משני ילדים. שני הוריו ילידי טורקיה, סבו וסבתו נולדו בקזחסטן. בשנים מאוחרות יותר הוא הופיע באופרה של אסטנה בקזחסטן. במהלך שנותיו המעצבות של קארחאן, הוא חלם להיות פוליטיקאי כמו דודו. דודו של קארחאן, איסמט סזגין, היה סגן ראש ממשלת טורקיה ומלא תפקידים בכירים אחרים בממשלה. מבחינה מוזיקלית, שני הוריו של קארחאןː נורסר (לבית סזגין) וסולימאן קארחאן, היו גם זמרים.
קארחאן למד לימודיו היסודיים והתיכוניים בבתי הספר של קרן מכללת TED Ankara. סיים את לימודיו בשנת 1995. בשנת 1996, נרשם לאוניברסיטת בילקנט באנקרה, כסטודנט במחלקה למוזיקה ואמנויות הבמה. תוך כדי לימודיו, עבד עם האמנים הממלכתיים סונה קוראד ופרופסור פקין קירגיז. בשנת 2003 קיבל את התואר הראשון שלו. באותה שנה, הפך לסולן באופרה והבלט הממלכתי של אנקרה והחל את לימודיו לתואר שני באוניברסיטת בילקנט. כסטודנט לתואר שני, המשיך להתאמן אצל פרופסור פקין קירגיז ומנהל הבמה הראשי של האופרה הממלכתית של אנקרה, Gürçil Çeliktaş. בשנת 2005 הוא השלים את התואר השני והחל לימודי הדוקטורט שלו.[1][2] סיים ב-2010. ב-1998, בהיותו סטודנט במחלקה הווקאלית, הוציא אלבום מוזיקת פופ בשם Weathed Hani.[3]
בשנת 2009, המנצח האיטלקי, מרקו ברדונדיני, הזמין את קארחאן ללמוד באקדמיה נאציונלה די סנטה ססיליה, ברומא, איטליה, שם היה סטודנט מיוחד של הסופרן, רנאטה סקוטו ונשיא סנטה ססיליה דאז, ברונו קגלי, במשך שנתיים. במקביל ללימודיו בסנטה ססיליה, קראחאן עבד באופן אינטנסיבי עם אנה ואנדי וצ'זארה סקרטון. בהזמנת האקדמיה שר מוראט את תפקיד הרוזן ליבנסקוף ב"איל ויאג'יו א ריימס" מאת רוסיני, בראשותו של המנצח קנט נאגנו. בשנת 2010 סיים את לימודיו עם הדוקטורט שלו באמנויות מוזיקליות באלמא מאטר שלו, ואחריו הופעה באופרה, פאטיח סולטן מהמט (הידוע גם בשם Maometto II), שהועלה על ידי יקטה קארה בערב הפתיחה של הבינלאומי הראשון. פסטיבל האופרה של איסטנבול.[1] החל להופיע באופרה ובבלט הממלכתי של אנקרה כסולן.
ב-2012 הוא הוזמן לאופרה הלאומית של לטביה כ"אמן אורח קבוע".[4] במהלך השנתיים שלו בריגה, הוא שר תפקידים ראשיים באופרות קלאסיות כמו "לוצ'יה די לאמרמור", "מנון לסקו","לה טרוויאטה", "לה בוהם" ו"הטרובדור".
קארהאן נבחר כ"מבצע האופרה הגברי הטוב ביותר לשנת 2014" בטקס פרסי המוזיקה הקלאסית של דוניצטי.[5] הוזמן לצרפת באותה שנה כדי לשיר את התפקיד הראשי באופרות "הטרובדור" ו"מנון לסקו". לאחר שהופיע באופרה "לה טרוויאטה" בדויטשה אופרה בברלין בשנת 2015, הוא הופיע באופרות "לה טרוויאטה", "לה בוהם" ו"כרמן" בתיאטרון בולשוי.
בשנת 2016 הוא שר את תפקידו של מנריקו באופרה "הטרובדור" בבימויו של הבמאי פרנקו זפירלי, בפסטיבל האופרה בארנה בורונה, בניצוחו של המאסטרו דניאל אורן.[6] הוא הופיע עם אותה יצירה בפסטיבל פארמה ורדי, ובברלין בדויטשה אופרה.
קריירת הבמה הבינלאומית שלו החלה ב-2017 עם הופעות באופרה הממלכתית של וינה, בארנה בורונה, תיאטרון בולשוי, האופרה הממלכתית של בוואריה במינכן, בית האופרה של פרנקפורט, תיאטרון סן קרלו בנאפולי, רדיו צרפת ופסטיבל מונפלייה, האופרה של לוס אנג'לס והאופרה של סלרנו הוא המשיך בתפקידים בהם גילם. באותה שנה הקים את התזמורת הפילהרמונית של לימק בטורקיה ויצא לסיבוב הופעות עם התזמורת כדי להציג מוזיקה פוליפונית לקהל רחב, וביצע את יצירותיו של זקי מורן בערים רבות. הוא ריכז את היצירות שביצע במסגרת הפרויקט הזה לאלבום ב-2022.[7]
הופיע בארנה של ורונה בפעם השנייה ביולי 2018 בתפקיד קאלאף באופרה "טורנדוט", שהועלתה בבימוי פרנקו זפירלי; הופעתו בתפקיד זה זכתה להערכה רבה על ידי הקהל והמבקרים.[8] בספטמבר של אותה שנה, טורנדוט הועלה לראשונה בטורקיה לאחר עשרים שנה במלאת 25 שנה. הוא שר את קאלף גם בערב הפתיחה של פסטיבל האופרה והבלט הבינלאומי באספנדוס.[9] בנוסף למופעי אופרה, הוא הופיע באסטנה, טירנה, לטביה, בייג'ינג, טוקיו וסנט פטרבורג.
הוא מונה למנכ"ל האופרה והבלט הממלכתי בינואר 2018.[10] במהלך כהונתו הכללית, נחגגה האופרה האפית "טרויה" במלאת 100 שנה להגעתו של מוסטפא כמאל לסמסון. הוא היה יוצר הפרויקט והמנהל האמנותי של האופרה האפית "לידה מחדש"[11] ו"גובקליטפה"[12] אשר הולחנו והועלו במשך השנה. הוא גילם את תפקידו של פריס על במות רבות, באופרה 'טרויה' ובתיאטרון הבולשוי.[13][14]
הוא מופיע בקונצרטים רבים עם תזמורות כמו האקדמיה של ססיליה הקדושה, התזמורת הסימפונית צ'ייקובסקי של מוסקבה, האופרה הלאומית ליפאיה, הסימפונית של טיראן, הפילהרמונית של באדן-באדן, הסימפונית הנשיאותית הטורקית, הסימפונית של בילקנט, איסטנבול, אנטליה וצ'וקרובה.
האמן נתן קונצרטים במינכן, ברגנץ וציריך בפברואר 2020. שר את התפקידים הראשיים באופרות "אבירות כפרית", "טורנדוט" ו"אאידה" בפסטיבל ורונה ארנה בקיץ 2021. ביצע את האופרה "סיביר" בתיאטרון הבולשוי. בפסטיבל בפירנצה את האופרה "טוסקה", פיזה באותה שנה. הוא שר את התפקיד הראשי בשלוש הצגות, כולל האופרה "הטרובדור". באותה שנה הוענק לו אות מסדר האבירות של הרפובליקה האיטלקית על עבודתו בהקמת גשר תרבותי בין איטליה לטורקיה.[15]
הוא השתתף שוב בפסטיבל ארנה די ורונה ופרץ דרך חדשה בהיסטוריה של הפסטיבלים בכך שעלה הבמה בארבע הפקות מתוך חמש, שהועלו במסגרת הפסטיבל הזה - אאידה, כרמן, הטרובדור וטוסקה. בארבע היצירות הללו הוא ביצע את התפקידים הראשיים בחמש עשרה הופעות שונות בניצוחם של פלסידו דומינגו ודניאל אורן והפך לשם שהעיתונות העולמית תיארה את ביצועיו כמרהיבים ושיבחה אותו. קארהאן, שגם זכה להערכה רבה עם הקונצרטים החגיגיים שלו במינכן, ברגנץ וציריך בפברואר 2020. שולט היטב באנגלית וברמה בינונית של איטלקית. עלה לבמה כראדאמס באופרה "אאידה", שהועלתה על ידי הבמאי האיטלקי וינצ'נזו גריסוסטומי טראוגליני לרגל פתיחת מרכז התרבות אתאטורק (AKM) באיסטנבול בנובמבר 2021.[16]
רפרטואר
לה טרוויאטה, ג'וזפה ורדי (אלפרדו)
Nabucco, G. Verdi (Ismaele)
Il Trovatore, G. Verdi (Manrico)
ריגולטו, ג' ורדי (הדוכס ממנטובה)
מקבת (אופרה), ג'י ורדי (מקדף)
לה בוהם, ג'אקומו פוצ'יני (רודולפו)
Turandot, G. Puccini (Calaf)
טוסקה, ג'י פוצ'יני (מריו קברודוסי)
מאדאם בטרפליי, ג'י פוצ'יני (B.F. פינקרטון)
מאנון לסקוט, ג'י פוצ'יני (שבלייה דה גרי)
Cavalleria Rusticana, Pietro Mascagni (Turridù)
סיביר, אומברטו ג'ורדנו (וסילי)
כרמן, ז'ורז' ביזה (דון חוזה)
לה סונמבולה, וינצ'נזו בליני (אלווינו)
מוחמד השני, ג'ואכינו רוסיני (פאולו אריסו)
המסע לריימס, (הרוזן ליבנסקוף), ג' רוסיני
Aşk-ı Memnu, Selman Ada (Behlül)
İnanna, Çetin Işıközlü (Dumuzi)
לוסיה די למרמור, גאטאנו דוניצטי (אדגרדו)
Don Pasquale, G. Donizetti, (ארנסטו)
ריטה, ג. דוניצטי (פפה)
Die Entführung aus dem Serail, וולפגנג אמדאוס מוצרט (בלמונטה)
דון ג'ובאני, W.A. מוצרט (דון אוטאביו)
האלמנה העליזה, פרנץ להאר (קמיל דה רוסיון)
Csardas Princess/Die Csárdásfürstin, אמריך קלמן (אדווין)
אין נכט בוונדיג, [יוהאן שטראוס השני] (קרמל)
אורטוריה/רקוויאם/קנטטה
קרמינה בוראנה (אורף), קרל אורף (סולן טנור)
רקוויאם (מוצרט), W.A. מוצרט (סולן טנור)
רקוויאם (לויד וובר), אנדרו לויד וובר (סולן טנור)
סימפוניה מס' 9 (בטהובן), לודוויג ואן בטהובן (סולן טנור)
פרסים
פרס "הישג אמנות" לשנת 2016, בהאטין טאטיש.
פרס "זמר האופרה הטוב ביותר" לשנת 2014, פרסי המוזיקה הקלאסית החמישית של דוניצטי מאת מגזין Andante.
הערות שוליים
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
- ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"