ויקי:רשימת מועמדים למחיקה/:אפקט אזריה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דף זה הוא דף ארכיון של דיון או הצבעה שהסתיימו. את המשך הדיון יש לקיים בדף השיחה של הערך או הנושא הנידון. אין לערוך דף זה.

לראש הדף
לתחתית הדף

__ARCHIVEDTALK__


<:אפקט אזריה

  • תאריך תחילת ההצבעה: 23:54, 12 במרץ 2018 (IST)
  • תאריך סיום ההצבעה: 23:53, 19 במרץ 2018 (IDT)

דיון

דיונים קודמים על הערך

דיון נוכחי

הדיון להבהרת החשיבות האנציקלופדית נפתח במילים: מדובר במונח סובייקטיבי שמשמש למטרות פוליטיות, ללא ערך אנציקלופדי וכמובן לא מגובה במחקרים אקדמאיים, כמקובל אצלנו. הדיונים שנערכו מאז, כאן וכאן, בפרט הטיעון המדהים הבא: אפקט אזריה היה קיים הרבה לפני פרשת אזריה ואין זה רלבנטי שאזריה היה פעוט בזמנו, רק חיזקו את דעתי שערך זה לא ראוי לאנקציקלופדיה רצינית שמכבדת את עצמה. יוניון ג'ק - שיחה 23:54, 12 במרץ 2018 (IST)

בלתי תקין בעליל. גם שבוע דיון (לאחר דיוח בערך על חשיבות ואז איחוד - ביזמת המציע פה) על נוסח לאיחוד (כולל תיוג סלקטיבי של תומכים בעמדה), וזאת על ידי עורך שלפני חצי שנה תמך ביצירת ערך עצמאי יוניון ג'ק ב5 לאוגוסט 2017, וכעת פתיחת הצבעה מיידית ללא שהות של 3 ימים על מנת לנסח את עמדות הצדדים (אך עם הצגת הצד התומך במחיקה, כמובן, והצבעה של פותח ההצבעה). זה צריך להיסגר לאלתר כתור ניצול התהליך לרעה.Icewhiz - שיחה 00:07, 13 במרץ 2018 (IST)
אודה לך אם לא תייחס לי עמדות שאינני מחזיק בהן, ושלא תניח הנחות לגבי מה שאני תומך בו ומה שאינני תומך בו. תודה. יוניון ג'ק - שיחה 00:10, 13 במרץ 2018 (IST)
כמדומני שעריכה זו בדף השיחה של פרשת אלאור אזריה מדברת בעד עצמה.Icewhiz - שיחה 00:16, 13 במרץ 2018 (IST)
מה קרה להצבעת המחלוקת? Eladti - שיחה 00:17, 13 במרץ 2018 (IST)
הצבעת מחיקה זה יותר קל... לא צריך להגיע לנוסח מוסכם ולתקשר זה עם זה. בתקשורת אנו ודאי חלשים. בורה בורה - שיחה 00:27, 13 במרץ 2018 (IST)
בלי קשר לערך, ה"טיעון המדהים" בוודאי אינו נימוק למחיקה. גם אפקט דופלר היה קיים לפני שדופלר נולד. אפשר שמדובר באפקט שהיה קיים זה מכבר, וקיבל שם עדכני בהווה. עוזי ו. - שיחה 00:39, 13 במרץ 2018 (IST)
עוזי ו., גם אם זה אפשרי - עדיין אין שום מקור איכותי המעיד על כך. אנציקלופדיה רצינית ומקצועית כותבים על סמך מקורות, לא על סמך מַאֲוַיִּים. יוניון ג'ק - שיחה 06:37, 13 במרץ 2018 (IST)
בערך יש 29 מקורות, חלק ניכר מ"הארץ" שלא חשוד בימניות יתר, אבל ליוניון אף אחד כמובן אינו איכותי מספיק... בורה בורה - שיחה 06:44, 13 במרץ 2018 (IST)
ואין בעיה להביא מקורות נוספים - יש הרבה. התנגדות לערך על בסיס דעה אישית לגביו אינה עניינית - שנעמיד למחיקה את המצביעים הערבים נעים בכמויות אדירות לקלפי או החד-קרן הוורודה הבלתי נראית? מי שקורא עיתונים ישראליים, כולל הארץ, נתקל במושג הפוליטי הזה לא מעט. ראוי שאנו כאינציקלופדיה נציג את הפולמוס, באופן נייטרלי, סביב הנושא אם מישהו מחפש אותו.
טענות לקיום אפקט דומה היו קיימות לפני אזריה שהתרחש ב24 למרץ 2016 (הירי בחברון). כך למשל -משפט לוחמי גבעתי - העובדות, בארגון 'בין הכוונות' נאבקים במשפטיזציה שלטעמם מעקרת את הצבא במלחמתו בטרור. משפט לוחמי גבעתי הוא רק דוגמא, ערוץ 7, אוקטובר 2010, החייל שדרך נשק: "אני בהלם, לא קורא למרד", ואללה, אפריל 2014,ארגון חוננו: חיילים נכלאו בשל קריאה בפייסבוק לחיסול מחבלים, סרוגים, יולי 2014, חננו: פק"ל משפטי חולק ללוחמי צה"ל, עורץ7, יולי 2014, "הצבא לא ייתן לי גב": עלייה במספר פניות החיילים לארגון "חוננו", ואללה, נובמבר 2015, אבסורד משפטי: המחבל יעיד נגד לוחמי צה"ל, ואללה, נובמבר 2015.
השימוש במינוח חרג כבר מירי במחבלים מנוטלים (כפי שעלה ברצח בני משפחת סלומון בחלמיש[1] או הר אדר[2]) אלא עבר לאי-חתירה למגע (ואף מנוסת חיילים) בפיגוע הדריסה בטיילת ארמון הנציב[3], הבלגה על ידוי אבנים [4], מנוסת חיילים חמושים מבני מיעוטים מקללים [5], ואף דבר שחיילים מתייחסים אליו כאשר הם כן מנטרלים למוות מחבלים [6][7] " גורם המקורב לחייל הוסיף: "מדברים על אפקט אזריה, כאילו זה התפוגג. החיילים פעלו בצורה ראויה לשבח ולא פחדו לחתור למגע"." (התייחסות לאירוע בו ירו למוות במחבל שתקף את חיילי צה"ל ביריחו ב28.2.2018). השימוש במונח גם ממשיך לאחר שפרשת אזריה הסתיימה - למשל שימוש ב2018 כאשר אזריה יושב בכלא (לקראת שחרור) ואין הליכים חיצוניים או סיקור מהותי לעניינו.Icewhiz - שיחה 06:58, 13 במרץ 2018 (IST)
רק שכשאומרים "אפקט דופלר" אף אחד לא חשוב שזה קורה בגללו. כשאומרים "אפקט אזריה" הכוונה של מרבית האומרים היא שקרה משהו בגלל הפרשה שלו. emanשיחה 09:55, 13 במרץ 2018 (IST)
זו סברה בלבד כל עוד אין לה ביסוס שאינו אנקדוטלי. טול קורה וכיו"ב. אילן שמעוני - שיחה 09:58, 13 במרץ 2018 (IST)
ויש כר נרחב, ואף מקורות, בידי מי שרוצה להרחיב על הביקורת על "אפקט אזריה" הנטען. במקביל לתומכי האפקט, יש מספיק גורמים משמעותיים שביקרו את השימוש במושג, בחריפות ובהרחבה.Icewhiz - שיחה 10:04, 13 במרץ 2018 (IST)
אני מצטער שהדברים הגיעו לכדי הצבעת מחיקה. אני חושב שמדובר במידע שצריך לשמור אותו. יתכן שצריך לקצץ מעט מן הערך ולשלב את הטקסט במקום אחר או לשנות את שמו של הערך אבל הסרה מוחלטת נראית לי כמו צעד שגוי. אני חושב שזה מקרה מובהק שבו עדיף דיון מעמיק ומסודר על פני הצבעה. גילגמש שיחה 10:07, 13 במרץ 2018 (IST)
אני חושב שעברתי על כל המקורות בערך (כאמור יש הרבה) ולא מצאתי אפילו אחד שמשתמש במונח "אפקט אזריה" להשפעות (אמיתיות או לא) של אירוע שאיננו פרשת אלאור אזריה. גם אם יש אחד כזה שנעלם מעיני, אני לא בטוח שזה מספיק לבסס עליו ערך לגבי שימוש נרחב בביטוי. למיטב הבנתי "אפקט אזריה" זה ביטוי להשפעות של פרשת אלאור אזריה. H. sapiens - שיחה 10:15, 13 במרץ 2018 (IST)
לי, אישית, קפץ האזריה כאשר ראיתי טענות לאפקט בהקשר של פרשת עהד תמימי - שלטעמי היו בלתי קשורות בעליל - ראה פה - ערוץ 2 וואללה. גם הטענות שעלו פה על בריחה מזורקי אבנים - [8] - הינם תלושות לחלוטין מפרשת אזריה. בהם מי שמזכיר את "פרשת אזריה" מאזכר גם את פרשת אזריה? לעיתים קרובות כן, לעיתים לא. טענות דומות על "משפטיזציה" ו"רדיפה" של חיילים היו גם לפני אזריה (דוגמאות מעלה) - ואלו לא הזכירו את אזריה.Icewhiz - שיחה 10:25, 13 במרץ 2018 (IST)
Icewhiz, בשתי הכתבות שקישרת אליהם "אפקט אזריה" מתייחס בפירוש להשפעות של פרשת אלאור אזריה ולשום השפעות של אירוע אחר. H. sapiens - שיחה 10:45, 13 במרץ 2018 (IST)
זה טיעון, אולי, לאיחוד - לא למחיקה. הקישורים מעלה אינם קשורים לפרשה - אלא לאפקט (כביכול חשש של חיילים מפעולה) הנטען מהפרשה והמתמשך אחריה. גם בהקשר של איחוד (ואנו פה בדיון מחיקה) להכניס לתוך פרשת אלאור אזריה שנטען שבשל ההליכים המשפטיים והאווירה הציבורית, כשנתיים לאחר האירוע, מ"פ בגולני נמנע מפעולה נחושה למול עהד תמימי, נערה בת 17? הקישור לפרשה עצמה הוא קלוש. לאפקט (לכאורה) יש חיים משלו. גם לפני 2016 (קרי - טרום-אזריה) עלו טענות דומות, בטייטלים משתנים, ולקשור אותם לפרשת אזריה זה מופרך לחלוטין (אך לקשור אותם לערך זה - לאו דווקא) -"הצבא לא ייתן לי גב": עלייה במספר פניות החיילים לארגון "חוננו", ואללה, נובמבר 2015, משפט לוחמי גבעתי - העובדות, בארגון 'בין הכוונות' נאבקים במשפטיזציה שלטעמם מעקרת את הצבא במלחמתו בטרור. משפט לוחמי גבעתי הוא רק דוגמא, ערוץ 7, אוקטובר 2010.Icewhiz - שיחה 14:18, 13 במרץ 2018 (IST)
שוב, כאשר מישהו בתקשורת או בציבור משתמש בביטוי "אפקט אזריה" או "אפקט אלאור אזריה" הוא מתכוון להשפעה (אמיתית או לא) של פרשת אלאור אזריה. נכון? אף אחד מהמקורות שהצגת למעלה לא מראה אחרת. לדוגמה הכתבה בערוץ 20: "מאז פרשת אלאור אזריה חיילנו חוששים לפעול" H. sapiens - שיחה 15:10, 13 במרץ 2018 (IST)
הם קושרים זאת לפרשה, כן, אבל לאירוע בלתי קשור בעליל - "אפקט אלאור אזריה? לידי אתר ערוץ 20 הגיע תיעוד מטריד, בו נראים חיילים חוששים להגיב בירי הרתעתי לעבר מחבלים פלסטינים שיידו לעברם אבנים. האירוע קרה בתחילת השבוע סמוך לנבי סלאח, מוקד ידוע של התפרעויות. מאחת הגבעות השליכו כמה צעירים פלסטיניים אבנים לעבר חיילי צה"ל. החיילים, במקום לחתור למגע, העדיפו לסגת מהמקום ולהתרחק מהמתפרעים."...... ו"אחד הלוחמים סינן בזעם: "אני עוד שבוע משתחרר. לא שווה ללכת על זה לכלא",". החייל, ב2018 ליד נבי סאלח, חושש מכלא בגין תגובה מבצעית נדרשת בשל אזריה? אולי כן, אולי לא - אך האירוע אינו קשור.Icewhiz - שיחה 15:52, 13 במרץ 2018 (IST)
"ללכת על זה לכלא" נראה לי התייחסות לפרשת אלאור אזריה (האם לאחרונה נשפט חייל לכלא על תגובה למיידי אבנים?) בנוסף על ההתייחסות המפורשת לפרשה בכותרת המשנה. השאלה שלי היא אם ישנן דוגמאות נגדיות - שימוש בביטוי "אפקט אזריה" להשפעת אירוע שבבירור איננו פרשת אלאור אזריה? אם אין מקורות כאלו (רצוי יותר מאחד) קשה לי להבין על מה יסתמך ערך וויקיפדיה כללי שנקרא "אפקט אזריה". זה לפרק השפעות בפרשת אלאור אזריה. H. sapiens - שיחה 16:57, 13 במרץ 2018 (IST)
פה לא מתייחסים לפרשת אזריה בכלל. ופה יש טענה שבמקרה של תמימי זה לא "אפקט אזריה" (כנטען על-ידי מפלמסים אחרים רבים) אלא "אפקט שלום אייזנר" (המח"ט שהדף מפגין אירופי עם נשקו, ושהלכה למעשה הודח מצה"ל). פה יש טענה שהמצב מול גנבי נשקים בצאלים נובע מאפקט אזריה - ללא קישור כלשהו לפרשת אזריה.Icewhiz - שיחה 17:50, 13 במרץ 2018 (IST)
בקישורים הראשון והשלישי די ברור שמדובר בטענה להשפעה ספציפית של פרשת אזריה: "ומשפט אחד לצה"ל: בשנתיים האחרונות טענתם שאין דבר כזה אפקט אלאור אזריה", "גרינשטיין טוען שהבעיה הגדולה היא אפקט אזריה... אף אחד לא רוצה להיות בחקירה, ללכת למשפט ולהסתבך עם הוצאות משפט גדולות של עורכי דין". בכל מקרה לא מצאתי בקישורים האלו טענה שארוע אחר כלשהו שגרם ל"אפקט אזריה". הקישור השני מדגים יפה את המצב כפי שאני מבין אותו: "התמונות שראינו בסרטון השבוע אינן אפקט אזריה. אין שום קשר בין הסיטואציה שבה היה נתון אלאור אזריה ובין הסיטואציה שבה היו נתונים הקצין והלוחם שתועדו השבוע. התמונות הללו הן באופן מובהק אפקט שלום אייזנר". כלומר אם זה לא תוצאה של פרשת אזריה אז לא קוראים לזה "אפקט אזריה", קוראים לזה בשם אחר. שוב: הביטוי "אפקט אזריה" משמעותו בציבור השפעה של פרשת אזריה. אין זה תפקיד וויקיפדיה להמציא משמעות נוספת וכללית יותר. H. sapiens - שיחה 18:43, 13 במרץ 2018 (IST)
בוודאי שיש קשר כלשהו בין "אפקט אזריה" לבין "פרשת אזריה" - ולו במובן האטיומולוגי. אך השימוש ב"אפקט אזריה" חרג כבר מכל פרופורציה הקשור ל"פרשת אזריה" - למעשה זהו תיוג שמודבק על כמעט כל פעילות חיילים ביו"ש, על ידי גורמים מסויימים. כאשר הם מתייגים אירועים שונים כמושפעים מ"אפקט אזריה" - הקשר בין הפרשה לבין האירועים הינו קלוש ביותר. יש גם קשר בין טום בראדלי (לא טרחו לעשות לו ערך בעברית עדיין - אבל אפשר בהחלט - ויש ערכים בשלל שפות) לבין אפקט בראדלי (שקיומו נתון במחלוקת) - מי שמתמש במונח עושה אנלוגיה בין מערכת בחירות אחת לבין מערכת הבחירות של בראדלי ב1982. האם יש קשר כלשהו לבראדלי ברוב השימושים המאוחרים יותר באפקט? לא. גם כאן - אין ממש קשר בין שלל האירועים להם קושרים כתר של "אפקט אזריה" לבין האירוע בחברון ו/או המשפט בעקבות האירוע.Icewhiz - שיחה 18:53, 13 במרץ 2018 (IST)
זוהי בדיוק הנקודה שלי. באפקט בראדלי ישנה רשימת דוגמאות למקרים שהאפקט עבד (וגם מקרים שלא עבד אבל ציפו שיעבוד) אצל מועמדים שאינם טום בראדלי. "אפקט בראדלי" הוא אנלוגיה למערכת הבחירות של בראדלי, לא תוצאות שלה. אני מבקש לראות אנלוגיה דומה ורשימת דוגמאות דומה ל"אפקט אזריה" ובינתיים לא מצליח לקבל אפילו דוגמה אחת. בדוגמה כזו ארוע שאיננו פרשת אזריה אמור להיות הגורם במשהו שנקרא "אפקט אזריה". H. sapiens - שיחה 19:40, 13 במרץ 2018 (IST)
החזרתיות הנטענת איננה של שחזור פרשת אזריה של ירי במחבל מנוטרל, אלא חששות של חיילים (המגיעה אף לכדי מנוסה מהתקלויות) מנקיטת פעולה בגין צעדים משפטיים נגדם. יש מספר גדול מקרים בהם זה נטען. החשש מצעדים משפטיים מבוסס על מכלול צעדים משפטיים רחב יותר מרק אזריה (למשל דוד הנחלאווי ובן דרי) אשר ננקטו נגד חיילים.Icewhiz - שיחה 21:16, 13 במרץ 2018 (IST)
נו, אז אמורים להיות מקורות שבהם ארועים שקדמו לפרשת אזריה, כמו דוד הנחלאווי ובן דרי, אשר מסווגים בדיעבד כ"אפקט אזריה". האם יש מקורות כאלו? גיגלתי ולא מצאתי. אולי אתה תמצא. בינתיים כבר קראתי היום עשרות מקורות בנושא ומסקנתי רק מתחזקת: "אפקט אזריה" מתייחס תמיד להשפעות (אמיתיות או לא) של פרשת אזריה בלבד. H. sapiens - שיחה 23:00, 13 במרץ 2018 (IST)
H. sapiens, ההצבעה היא על מחיקת החומר של הערך כליל, לא על איחוד. גם אם לשיטתך (ואולי אף לשיטתי) הערך קשור באופן ישיר לפרשת אלאור אזריה, ההצבעה הייתה צריכה להיות על איחוד הערכים, ולא על מחיקתו של החומר המובא כאן. בר-כח - שיחה 02:49, 16 במרץ 2018 (IST)
בר-כח, אין לי מושג איך נבחר הפורמט של ההצבעה, אך במידה ותתקבל החלטת מחיקה אני לא רואה מניעה כלשהי להעביר את החומר לפרשת אלאור אזריה (כבר כרגע יש שם משפט על "אפקט אזריה" עם שלושה מקורות). לעומת זאת במידה ותתקבל החלטה להשאיר את הערך אז לא נראה לי שיאחדו אותו עם הערך על הפרשה כפי שמציעים כמה מן המצביעים להשאיר. הערך כרגע קטן מאוד והפרק "הגדרה" ריק, אולי בעקבות הדיון למעלה. העברה לערך על הפרשה תבטל את הצורך "להגדיר" משהו שהוא בסך הכל ביטוי להשפעות של הפרשה. H. sapiens - שיחה 11:16, 16 במרץ 2018 (IST)

הצבעה

רק משתמשים רשומים בעלי 100 עריכות במרחב הראשי או במרחבים המשיקים לו במהלך 90 הימים שקדמו לתחילת ההצבעה (כלומר עריכות דפי שיחה, דפי מדיניות וכדומה אינן נספרות) ו־30 ימים של פעילות הם בעלי זכות הצבעה. כמו כן, ההצבעה אסורה על עורך בתשלום. נא לא לנהל דיונים בגוף ההצבעה.

למחוק

  1. יוניון ג'ק - שיחה 23:54, 12 במרץ 2018 (IST)
  2. מה שיש ב"ערך" זה לא אפקט. תומכי הערך מתקשים בכלל להסביר מה האפקט שהם טוענים שהערך מתאר. חלקם טוענים שבכלל מדובר על משהו שלא קשור לאלאור אזריה! אפשר להזכיר בקצרה את הטענו תבערך על הפרשה. לא צריך בשביל זה ערך עצמאי. emanשיחה 00:19, 13 במרץ 2018 (IST)
  3. ה"אפקט" שמדובר בו הוא המצאה של הימין להצדקת פעולתו של חייל, שירה ללא כל צורך והצדקה בראשו של מחבל מנוטרל, והצגתו כגיבור ישראל ומציל העם - טענה מגוחכת וחסרת כל שחר. אין אפקט ולכן אין מקום לערך.שלומית קדם - שיחה 00:29, 13 במרץ 2018 (IST)
    שלומית קדם, זו טענה קשה שאין לה סימוכין. אומר שוב- אין סיבה שהימין ישמח על תופעות של דמורליזציה בצה"ל. דמורליזציה דומה התרחשה במלחמת לבנון הראשונה, ואז דווקא השמאל שאף לחשוף אותה (בצדק) והימין ניסה לטעון שאינה קיימת או לפחות שאינה מהותית. אילן שמעוני - שיחה 10:06, 13 במרץ 2018 (IST)
    אילן שמעוני, הטענה בוודאי קשה, אבל מה פירוש אין לה סימוכין? מה בדברי לא היה מדויק ונכון עובדתית? האם לדעתך אזריה הוא גיבור ישראל שהציל בפעולתו את עם ישראל? שמעתי וקראתי דעות כאלה מציבור תומכיו ההזוי. לגבי דמורליזציה בצה"ל, אני בטוחה שהיו גילויים כאלה, אבל לא בגלל אי-גיבוי לפעולה של חייל בודד, אלא בגלל רשלנות בהכנת הצבא למלחמה בדרגים גבוהים פי כמה, שהביאה לתוצאות קשות.שלומית קדם - שיחה 15:27, 13 במרץ 2018 (IST)
    כי אין קשר לאפקט אזריה - כמו שאני ואחרים הראינו פה, האפקט היה קיים כשאזריה היה זאטוט זב חוטם והשם ניתן לו בדיעבד. זה שומט את הקרקע תחת הטענה שלך ש"ה"אפקט" שמדובר בו הוא המצאה של הימין להצדקת פעולתו של חייל, שירה ללא כל צורך והצדקה בראשו של מחבל מנוטרל." אז על מה מבוססת הטענה שלך, שלומית קדם? האם בימין מחביאים מכונת זמן והחלו את הפרופוגנדה בכיוון כשאזריה היה זאטוט? (רעיון מצויין אגב, אני ממש בעד מכונת זמן). הטענה שהאפקט נוצר רק בפרשת אזריה לא מחזיקה מים. השאלה לגבי תחולת האפקט (שולי או מהותי) היא שאלה פתוחה, אבל לטעון שהוא נהגה רק בפרשת אזריה זה שגוי עובדתית. אילן שמעוני - שיחה 16:58, 13 במרץ 2018 (IST)
    אם כך, על אחת כמה וכמה שאין מקום לערך הזה, שעצם שמו הוא זיוף חסר בסיס. אם יש דוגמאות לאירועים שגרמו לערעור האמון של חיילים במפקדיהם או בצה"ל בכלל, יש לכתוב על כך ערך נפרד, ללא כל קשר לאלאור אזריה, ולא לקרוא על שמו אפקט שהיה קיים, לדבריך, שנים רבות לפני גיוסו לצבא.שלומית קדם - שיחה 21:23, 13 במרץ 2018 (IST)
  4. רוב ערך עוסק בשאלה האם האפקט קיים בכלל. הטיעון כי "אפקט אלאור אזריה" לא קשור לאלאור אזריה לא שיכנע אותי. אם רוצים לדבר על תופעה כללית יש לכתוב על כך ערך. בר 👻 שיחה 00:53, 13 במרץ 2018 (IST)
    זה בדיוק הערך על התופעה הכללית שהצעת, כששם הערך נלקח מתוך השיח הציבורי המקובל. שם אחר, נאמר "דמורליזציה של חיילים בצה"ל עקב חוסר גיבוי מצד מפקדיהם" אינו הגיוני כשבציבור כבר הכה שורש שם קצר וקליט יותר. אילן שמעוני - שיחה 10:06, 13 במרץ 2018 (IST)
  5. בן ג. (שיחה) תרומת כוח-חישוב 04:34, 13 במרץ 2018 (IST)
  6. הכל דיבורים. דוד שי - שיחה 07:14, 13 במרץ 2018 (IST)
  7. נעם דובב - שיחה 08:12, 13 במרץ 2018 (IST)
  8. דן וינקלר - שיחה 08:14, 13 במרץ 2018 (IST)
  9. אלימות מינית בחברה החרדית. • בקרה וייעוץשיחה • כ"ו באדר ה'תשע"ח • 09:50, 13 במרץ 2018 (IST)
  10. אלעדב. - שיחה 14:19, 13 במרץ 2018 (IST)
  11. לדעתי, יש למחוק את הערך, אבל אם עמדה זאת תתקבל, יש להעביר לפחות חלק מתוכנו לתוך הערך "פרשת אלאור אזריה" (מה שנקרא אצלנו "איחוד"). Ldorfmanשיחה 18:07, 13 במרץ 2018 (IST)
  12. ערך המתיימר לתאר תופעה סוציולוגית, אך אינו מבוסס אפילו על מאמר אקדמי אחד. אוסף סלטיבי של כתבות עיתונות היוצרות הזנייה פוליטית של האנציקלופדיה. Eladti - שיחה 21:08, 13 במרץ 2018 (IST)
  13. BAswim - שיחה 21:43, 13 במרץ 2018 (IST)
  14. --Midrashah - שיחה 22:47, 13 במרץ 2018 (IST)
  15. --היידן 06:00, 14 במרץ 2018 (IST)
  16. לכתוב ערך על משהו שבכלל לא ברור שקיים? אנחנו לא עיתון חנה Hanayשיחהמיזם אוניברסיטת חיפה - הפקולטה למדעי הרוח 09:22, 14 במרץ 2018 (IST)
  17. אפרופו שיחדש. • צִבְיָהשיחה • כ"ז באדר ה'תשע"ח 16:13, 14 במרץ 2018 (IST)
  18. אין צורך. ראובן מ. - שיחה 16:41, 14 במרץ 2018 (IST)
  19. מי-נהר - שיחה 18:06, 14 במרץ 2018 (IST)
  20. לא השתכענתי שזה קיים בכלל. דרור - שיחה 19:32, 14 במרץ 2018 (IST)
  21. מבדיקת מקורות (דיון למעלה) המשמעות של "אפקט אזריה" בציבור ובתקשורת היא השפעה של פרשת אזריה. לא הוצגו מקורות למשמעות של אפקט כללי ורטרואקטיבי כנטען בערך. וויקיפדיה לא ממציאה משמעויות חדשות לביטויים. עיסוק בהשפעות הפרשה יכול וצריך להיות בערך על הפרשה. ניתן גם לשקול ערך כללי על חשש של חיילי צה"ל מהליכים משפטיים אך שמו לא צריך להיות "אפקט אזריה". H. sapiens - שיחה 21:11, 14 במרץ 2018 (IST)
  22. --• איקס איקס - שיחה 22:11, 14 במרץ 2018 (IST)
  23. בברכה. ליש - שיחה 22:28, 14 במרץ 2018 (IST)
  24. כבר יש על זה ערך: אפקט הפרפר. לא צריך עוד אחד. עמית - שיחה 23:54, 14 במרץ 2018 (IST)
  25. לא נדרש. ALPR - שיחה 15:29, 15 במרץ 2018 (IST)
  26. Lionster‏ • שיחה 17:31, 15 במרץ 2018 (IST)
  27. Uziel302 - שיחה 22:08, 15 במרץ 2018 (IST)
  28. אביהו - שיחה 08:35, 16 במרץ 2018 (IST)
  29. Archway שיחה 13:26, 16 במרץ 2018 (IST)
  30. לכל היותר לאחד. --Dork105 - שיחה 01:00, 18 במרץ 2018 (IST)
  31. מדובר בקונספירציה ואף בתעמולה של הימין. אין שום הוכחה שזה נכון. --EldadHe - שיחה 11:40, 18 במרץ 2018 (IST)
  32. שושושושון - שיחה 16:56, 18 במרץ 2018 (IST)
  33. Danny-wשיחה 18:34, 18 במרץ 2018 (IST)
  34. -- ‏גבי‏ • שיח 07:19, 19 במרץ 2018 (IST)
  35. רוב הערך הוא על כך שלא ברור אם האפקט בכלל קיים. טענה לקיום אפקט התנהגותי/פסיכולוגי דורשת סימוכין ממאמרים אקדמים פסיכולוגיים, לא click-bait של כתבים. היה אפשר לכתוב ערך (בשם אחר!) על האפקט הפסיכולוגי הכללי של חיילים החוששים מההשלכות המשפטיות של פעולותיהם (גם בצבאות אחרים), אם היה נכתב באופן נייטרלי עם מקורות רלוונטיים. Dovno - שיחה 10:03, 19 במרץ 2018 (IST)

להשאיר

  1. נוכח באופן בולט בשיח הציבורי ברבדיו השונים (כולל רשתות חברתיות, תקשורת מיינסטרים ואחרת, ועוד). מבטא מחלוקת קשה בין ימין לשמאל. ויקיפדיה צריכה לשקף את המציאות, ואין זה מתפקידה להשפיע עליה על ידי נקיטת עמדה אם התופעה שהמושג מבטא טובה או רעה. לא לאחד, לא למחוק. Noon - שיחה 00:11, 13 במרץ 2018 (IST)
  2. קודם מנסים למחוק את הערך בתרגיל של הצבעת מחלוקת, ראו ויקיפדיה:רשימת ערכים במחלוקת/:אפקט אזריה. משזה נחשף לאור יום, עוברים להצבעת מחיקה. מעניין... נמקו מעבר לכל ספק למה הערך חייב להשאר. בורה בורה - שיחה 00:14, 13 במרץ 2018 (IST)
  3. ללא קשר לפרוצדורה הקלוקלת פה, מדובר במונח בשיח הפוליטי הישראלי שמצוי בשימוש נרחב (כפי שניתן לראות במקורות בערך - או בחיפוש גוגל פשוט - ורשימת המקורות בערך איננה ממצה אם כי היא ארוכה למדי) - הן של התומכים בערך ואולי חשוב מכך גם של המתנגדים (שטרחו לכתוב מאמרים ארוכים על מדוע אין אפקט שכזה, פצחו במתקפת הסברה בעקבות אזרח חמוש שטען לאפקט בפיגוע הדריסה בטיילת ארמון הנציב, ואף חילקו צלש למנטרל המחבל ברצח בני משפחת סלומון בחלמיש ביום כניסת אזריה לכלא לאחר שהחייל המנטרך עמד בפני ביקורת ציבורית על כך שלא הרג את המחבל). השימוש במונח מתמשך, ובשמו הנוכחי, מתקיים כבר כשנתיים (כולל בפרשות שאינן קשורות לנטרול מחבלים - למשל בהקשר של עהד תמימי). יש גם התייחסות מחקרית של ממד"ה. מבחנת שיח פוליטי השימוש פה מקיף ומתמשך יותר מאשר ביטויים בני חלוף המצביעים הערבים נעים בכמויות אדירות לקלפי. דעה פוליטית או סלידה ממונח שגור בשיח הפוליטי הישראלי איננה סיבה למחיקה - וזהו בעצם הטיעון פה של הצד שמציע מחיקה.Icewhiz - שיחה 00:28, 13 במרץ 2018 (IST)
    מה שיש זה קמפיין מניפולטיבי. ואתם מכניסים אותו לוויקיפדיה, גם הטענה כאילו "יש התייחסות מחקרית של ממד"ה" היא מטעה. כל מה שיש משם זה נתון שאומר ש"59% מהלוחמים סבורים שמפקדיהם לא יגבו אותם אם יעשו טעות בעת מילוי תפקידם." וסברה (שלא נבדקה) שאולי זה מושפע מהמקרה של אלאור אזריה.
    אבל זה רחוק מאוד מעלילת הדם שאומרת שכביכול בגלל הפרשה יש אפקט ש"גורם לחיילים להתמהמה בתגובה להתקפות טרור קטלניות". לזה אין שמץ של סימוכין מחקריים. emanשיחה 01:49, 13 במרץ 2018 (IST)
    eman, נאמר במפורש: "נא לא לנהל דיונים בגוף ההצבעה". את הערותיך תרשום למעלה בפסקת הדיון. בר-כח - שיחה 03:17, 13 במרץ 2018 (IST)
    גם אם מדובר בקמפיין מניפולטיבי (ויש טענות לכאן ולכאן - אך הבה נקבל את הטענה) - מדובר בקמפיין מניפולטיבי עם חשיבות וסיקור מתמשך ומעמיק. המצביעים הערבים נעים בכמויות אדירות לקלפי הוכח כלא-נכון (על-פי נתוני הצבעה בדיעבד) - ועדיין יש לנו ערך. השאלה הוא לא אם התיאוריה או השיח סביב "אפקט אזריה" הנטען הוא "אמת" או "נכון" - אלא אם השיח משמעותי וחשוב. ככל וישנם מקורות המפריכים את קיום האפקט הנטען רצוי בוודאי להכניס אותם לערך. אם ישראלי, שגר במערה 3 שנים, ישוב חזרה לארץ, יפתח ערוץ 20 (או אף יקרא הארץ), וישמע/יקרא "אפקט אזריה" פה ו"אפקט אזריה" שם - האם לא כדאי שנבהיר לו מהו המושג הזה?Icewhiz - שיחה 09:58, 13 במרץ 2018 (IST)
    אז שהוא יסתכל על זה בערך על פרשת אלאור אזריה. זה לא מצדיק ערך נפרד. emanשיחה 10:04, 13 במרץ 2018 (IST)
    צריך להעביר את כל הדיון שהתפתח פה למקום מתאים, אבל צריך להתחיל מבסיסו. emanשיחה 10:04, 13 במרץ 2018 (IST)
    הגבת להצבעה המנומקת שלי - אז צפה תגובה נגדית. מי שהתפרץ בדלת, אינו צריך לבוא בדרישות.Icewhiz - שיחה 10:06, 13 במרץ 2018 (IST)
  4. כמו אפקט בראדלי. --בן נחום - שיחה 00:36, 13 במרץ 2018 (IST)
  5. מושג שהפך לחלק מהשיח הפוליטי בצורה די ניכרת. בר-כח - שיחה 00:55, 13 במרץ 2018 (IST)
  6. אני בספק שהפרוצדורה הייתה תקינה במאת האחוזים. בכל אופן, אני חושב שצריך לשמור על המידע ולא למחוק אותו. יתכן שהיתי תומך באיחוד אבל מחיקה מוחלטת זה נראה לי צעד מרחיק לכת. גילגמש שיחה 05:46, 13 במרץ 2018 (IST)
  7. עמירם פאל - שיחה 08:30, 13 במרץ 2018 (IST)
  8. יזהר ברקשיחה • כ"ו באדר ה'תשע"ח • 08:39, 13 במרץ 2018 (IST)
  9. השאלה היא לא אם האפקט קיים או לא (כפי שטוענים רבים מהמצביעים למחוק) אלא אם המושג קיים. וברור שהוא קיים ומוכר. חמויישֶה - שיחה 09:30, 13 במרץ 2018 (IST)
  10. מושג נפוץ בשיח, ולעצם החשיבות אין זה משנה אם הוא מוצדק או לא. כמו מושגים רבים אחרים בויקיפדיה העברית שאפשר להתווכח עליהם. נרו יאירשיחה • כ"ו באדר ה'תשע"ח • 09:49, 13 במרץ 2018 (IST)
  11. אילן שמעוני - שיחה 09:57, 13 במרץ 2018 (IST)
  12. מיכאל משיכון בבלישיחה • כ"ו באדר ה'תשע"ח • 14:41, 13 במרץ 2018 (IST)
  13. כובש המלפפוניםשיחה 21:05, 13 במרץ 2018 (IST)
  14. גם אם טענת שלומית קדם נכונה - כפי שהפרוטוקולים של זקני ציון הם המצאה - גם לזיופים מגיע ערך. קודגורו - שיחה 07:02, 14 במרץ 2018 (IST)
  15. כקודמיי. אם האפקט אינו קיים במציאות, למרות שבשיח הישראלי חי ובועט, רק בשביל זה כדאי לכתוב ערך עליו, ובו ייטען שאינו קיים או שכן. אם המושג עצמו קיים או לא, בזה כבר הכריע גוגל. קובץ על ידשיחה ♦ 15:55, 14 במרץ 2018 (IST)
  16. "שעצם קיומו שנוי במחלוקת" (אם לא בערך - היכן?). עוזי ו. - שיחה 16:14, 14 במרץ 2018 (IST)
  17. ניב - שיחה 16:24, 14 במרץ 2018 (IST)
  18. עוד אחד - שיחה 08:29, 15 במרץ 2018 (IST)
  19. --‏Yoavd‏ • שיחה 09:41, 15 במרץ 2018 (IST)
  20. גיא - פתרון למחיקה 13:35, 15 במרץ 2018 (IST)
  21. MehmetScholl - שיחה 21:43, 15 במרץ 2018 (IST)
  22. הפיתרון הטוב ביותר בעיניי הוא העברת התוכן (בצורה הולמת) אל פסקה ייעודית ומקיפה בערך הראשי, פרשת אלאור אזריה. אני לחלוטין משוכנע בנוגע לחשיבות המידע עצמו ולכן, לצורך העניין, אני מצביע להשאיר. Yamb - שיחה 02:44, 16 במרץ 2018 (IST)
  23. Assafn שיחה 10:15, 16 במרץ 2018 (IST) אני לא בטוח שצריך ערך על התופעה אך יש שם מידע רלוונטי שאף אחד לא היה מוחק אם היה מופיע כפסקה במקום אחר. Assafn שיחה 10:15, 16 במרץ 2018 (IST)
    חלק מהדברים אכן צריך להופיע בערך פרשת אלאור אזריה (קצת יותר בהרחבה מכפי שקיים שם עכשיו, אבל לא בהגזמה כפי שבערך עליו הדיון). emanשיחה 11:29, 16 במרץ 2018 (IST)
  24. התו השמיניבא ונדבר על זה... 16:57, 16 במרץ 2018 (IST)
  25. ✭ עט הזמיר ✭ - שיחה 02:55, 18 במרץ 2018 (IST)
  26. Ovedcשיחה 06:52, 18 במרץ 2018 (IST)
  27. Mr. W ~‏ T ~ בית המשפטים העליון 15:03, 19 במרץ 2018 (IST)

דעתם של מי שאינם בעלי זכות הצבעה

הבעתי בדיון הקודם. אם לא מושג רוב למחיקה מציעה לשנות את שם הערך לאגדת אפקט אזריה בדומה לאגדת תקיעת הסכין בגב. Kershatz - שיחה 17:50, 15 במרץ 2018 (IST)

תוצאת ההצבעה

הוחלט למחוק את הערך ברוב של 35 מול 27 (56.45%). יואב ר. - שיחה 23:55, 19 במרץ 2018 (IST)