השחר הזהוב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
השחר הזהוב
קובץ:Logo x.a. article.png
מנהיגים ניקולאוס מיכלוליאקוס
תקופת הפעילות 1985–הווה (כ־40 שנה)
אידאולוגיות נאו-פשיזם
נאו-נאציזם
רעיון יוון הגדולה
מטה אתונה, יוון
מיקום במפה הפוליטית ימין קיצוני
נציגויות בפרלמנטים
הפרלמנט ההלני
0 / 300
הפרלמנט האירופי, נציגי יוון
0 / 21
www.xryshaygh.com
דגל המפלגה המציג "מפתח יווני" בודד. לפי סידור הצבעים והצורה ניתן להבחין בדמיון עם דגל גרמניה הנאצית.

השחר הזהוביוונית: Χρυσή Αυγή, בכתב לטיני: Chrysi Avgi) הוא ארגון פלילי[1] ומפלגה יוונית נאו-נאצית לאומנית ימנית־קיצונית בראשותו של ניקולאוס מיכלוליאקוס.

היסטוריה

בשנת 1980 הקים מיכלוליאקוס את יסודות של מה שיהיה ברבות הימים השחר הזהוב. בשנת 1991 הפכה התנועה לארגון בולט, ובשנת 1993 נרשמה כמפלגה. בשנת 2005 התנועה הפסיקה באופן זמני את פעולותיה הפוליטיות, אך במרץ 2007 ערכה את הקונגרס ה־6 של המפלגה וחידשה את פעילותה הפוליטית.

בבחירות לפרלמנט ההלני שהתקיימו ביוני 2012, המפלגה זכתה ב-18 מושבים, כ־6% מקולות הבוחרים.

בשנת 2012 הכריזה המפלגה על החייאת "רעיון יוון הגדולה" ועל הכוונה לחדש את האימפריה הביזנטית על ידי יצירת מדינה יוונית-נוצרית שבירתה קונסטנטינופול (איסטנבול).[2][3][4]

בספטמבר 2013, בעקבות רצח ראפר המזוהה עם השמאל על ידי פעיל המפלגה, החלו ביוון הפגנות כנגד המפלגה וקריאות להוציאה מחוץ לחוק. המשטרה החלה בחקירה כנגד המפלגה, במהלכה פשטה על ביתו של מיכלוליאקוס ומצאה נשק, תחמושת וכסף רב.[5] לאחר מכן עצרה מספר בכירים לרבות מנהיג המפלגה מיכלוליאקוס וארבעה חברי פרלמנט נוספים בחשד לחברות בארגון פשיעה.[6]

אירועי אלימות נוספים נקשרו לשם המפלגה. בנוסף נודע מקרה במסיבת עיתונאים של המפלגה, כשחברי המפלגה אילצו כתבים לעמוד לכבוד כניסתו של מיכלוליאקוס.

בשנת 2020 נעצרו עשרות מחברי המפלגה. בית המשפט קבע כי המפלגה פעלה כארגון פשע, וחבריה הואשמו בעבירות רצח, ניסיון לרצח ותקיפה אלימה של מהגרים ושל אנשי שמאל. על חברי המפלגה והנהגתה נגזרו עונשי מאסר של עד 13 שנה.

"גרעין קפריסין"

בראשית שנות ה-2000 ייסד חריסטוס חריסטו, שהיה גם חבר מפלגת השחר הזהוב היוונית, את "השחר הזהוב: הגרעין הקפריסאי" כתנועה חוץ-פרלמנטרית בקפריסין.[7] בשנת 2008 נאסר על התנועה להשתמש בשם והיא החליפה את שמה ל"החזית העממית הלאומית". פעילותה בזירה הציבורית התרכזה בפעילות נגד הגירה של מוסלמים מקפריסין הצפונית.[8] ב-2011 הפכה למפלגה פוליטית. בבחירות 2021 הכפילה המפלגה את כוחה ביחס לבחירות 2016 והפכה לרביעית בגודלה בבית הנבחרים של קפריסין.

הגדרות התנועה

השחר הזהוב מוגדרת כ"התנועה הלאומית העממית" וכ"הלאומנים הבלתי מתפשרים". מיכלוליאקוס תיאר את שחר הזהוב כמתנגדת ל"מה שנקרא ההשכלה" ולמהפכה התעשייתית. מבחינה דתית, הם תומכים גם בהלניזם ובכנסייה היוונית האורתודוקסית.

לעיתים קרובות מאוד ראשי המפלגה נוהגים להתבטא בבוטות כנגד מהגרים ומזדהים עם המשטר הטוטליטרי של יואניס מטאקסס, דעות אשר מזוהות כפשיזם מודרני. לא מעט אנשי-תקשורת מזהים את "השחר הזהוב" כמפלגה נאו-נאצית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא השחר הזהוב בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים