הסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומי
United States Agency for International Development

בניין רונלד רייגן בתהליכי בנייה, שנות ה-90
בניין רונלד רייגן בתהליכי בנייה, שנות ה-90
בניין רונלד רייגן בתהליכי בנייה, שנות ה-90
פעילות מתן סיוע בינלאומי למדינות העולם
שפה רשמית אנגלית
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
משרד ראשי בניין רונלד רייגן
מטה הארגון מחוז קולומביהמחוז קולומביה וושינגטון די. סי.
בעלות הממשלה הפדרלית של ארצות הברית
מייסדים ג'ון פיצג'רלד קנדי
יושב ראש מרקו רוביו (בפועל)
תקופת הפעילות 3 בנובמבר 1961 – הווה (63 שנים)
נוצר מתוך מִנהל שיתוף הפעולה הבין-לאומי
אתר האינטרנט הרשמי של הסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומי

הסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומיאנגלית: United States Agency for International Development, ובקיצור: USAID) היא ארגון של ממשלת ארצות הברית, הממונה על סיוע החוץ האזרחי שמושיטה ארצות הברית למדינות שונות בעולם. הסוכנות היא גוף עצמאי, אך פועלת בהתאם להנחיות מדיניות החוץ של מחלקת המדינה.

ראשיתה של הסוכנות בתוכנית מרשל לשיקום אירופה לאחר מלחמת העולם השנייה. במתכונתה הנוכחית פועלת הסוכנות מאז נחקק חוק סיוע החוץ (Foreign Assistance Act) ב-1961.

הסוכנות פועלת בתחומי בריאות, סיוע בעת אסונות, פיתוח חברתי-כלכלי, הגנה על הסביבה, ממשל דמוקרטי וחינוך. USAID היא אחת מסוכנויות הסיוע הרשמיות הגדולות בעולם ומהווה יותר ממחצית מכלל הסיוע החוץ האמריקאי. לסוכנות יש נציגויות בלמעלה מ-100 מדינות, בעיקר באפריקה, אסיה, אמריקה הלטינית, המזרח התיכון ומזרח אירופה.

בתחילת שנת 2025 הכריז ממשל טראמפ השני על שינויים מפליגים ב-USAID. כמעט כל העובדים הוצאו לחופשה מנהלית, מתוך 10,000 עובדים בכוונת הממשל להותיר פחות מ־300, ובנוסף בכוונת הממשל לאחד את הסוכנות עם מחלקת המדינה של ארצות הברית.

היסטוריה

טרום הקמה

הרעיון למתן סיוע בינלאומי לפיתוח וסיוע הומניטרי כנדבך אסטרטגי ממדיניות החוץ האמריקאית התעורר בסוף מלחמת העולם השנייה עם תוכנית מרשל. בין השנים 1947 ל- 1949, תכנית מרשל הייתה המאמץ הראשון בקנה מידה גדול לספק סיוע לפיתוח למדינות זרות, בעיקר בנות הברית האירופיות של ארצות הברית.

בשנת 1949, נשיא ארצות הברית, הארי טרומן, החליט לנצל את הצלחת תכנית מרשל על ידי יצירת תכנית נקודה ארבע (אנ') כדי לסייע לכלכלות מתפתחות, על ידי ייצוא כישורים והון אמריקאי למדינות כחלק המאבק בברית המועצות.[1] התוכנית הוכרזה בנאום בנאום ההשבעה של טרומן.[2]

החל משנת 1952, תכנית נקודה ארבע הופעלה באמצעות הקמת סוכנויות ממשלתיות: מינהלת שיתוף הפעולה הבינלאומי (International Cooperation Administration), מינהלת פעולות החוץ (the Foreign Operations Administration), קרן הלוואות הפיתוח (the Development Loan Fund) וסוכנות לביטחון ההדדי (the Mutual Security Agency), שפעולתיהן תואמו במידה רבה על ידי מחלקת המדינה.[1]

הקמה

הסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומי הוקמה בנובמבר 1961, תוך שהיא מתבססת על סוכנויות סיוע קודמות, כולל כוח אדם, תקציבים ונהלי עבודה קיימים. עוד לפני הקמתה, פעלה סוכנות קודמת עם כ-6,400 עובדים אמריקאים בשליחויות למדינות מתפתחות, מספר גבוה יותר ממה שהיה ל-USAID ברוב השנים לאחר מכן.[דרוש מקור]

עם כניסתו לתפקיד ב-1961, הנשיא ג'ון קנדי ייסד את חיל השלום והציע לאחד את ניהול הסיוע לפיתוח תחת סוכנות אחת. במאי הוא הציג לקונגרס את "חוק הפיתוח הבינלאומי", אשר הפך לחוק הסיוע החוץ-אמריקאי בספטמבר. בנובמבר חתם קנדי על החוק והורה למזכיר המדינה להקים את USAID כממשיכת דרכן של סוכנויות קודמות.

USAID הוקמה כסוכנות קבועה עם אוטונומיה ניהולית תחת הנחיות מדיניות של מחלקת המדינה, במטרה להפעיל תוכניות סיוע טכני ופיננסי למדינות בעלות הכנסה נמוכה. מבנה זה נותר בעינו לאורך השנים.

ביקורת

USAID ספגה ביקורת על כך שהיא פועלת לעיתים קרובות לקידום אינטרסים גיאופוליטיים של ארצות הברית, ולא רק לסיוע הומניטרי. כך למשל, נטען כי הארגון תמך בהפרטה במדינות מתפתחות, גם כאשר הדבר עורר התנגדות מקומית.[3] בנוסף, USAID הואשמה בהתערבות פוליטית ברוסיה ואוקראינה בשנים האחרונות.[4]


ממשל טראמפ השני

ב-24 בינואר 2025, הנשיא טראמפ הורה על הקפאת הסיוע החוץ-אמריקאי, ובעקבות זאת פוטרו או הוצאו לחופשה למעלה מ-1,000 עובדים. ראש הסגל מאט הופסון התפטר.[5]

ב-3 בפברואר, אילון מאסק הודיע כי הוא וטראמפ פועלים לסגירת USAID, ומזכיר המדינה מרקו רוביו הכריז על מיזוגה למחלקת המדינה, צעד שחוקיותו שנויה במחלוקת.

ב-6 בפברואר, הוכרז כי כל עובדי USAID יוצאו לחופשה מנהלית, למעט עובדים חיוניים, ונותרו רק 294 מתוך למעלה מ-10,000. פרויקטים גלובליים רבים, כולל תוכניות למאבק במחלות וסיוע באוקראינה, הוקפאו.בעקבות זאת, הוגשה תביעה לבית המשפט המחוזי בדרישה לעצור את סגירת הסוכנות.

ב-7 בפברואר, השופט קרל ניקולס הוציא צו מניעה זמני המונע את הוצאת העובדים לחופשה ועצירת פעילות USAID.[6]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומי בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ 1 2 A brief history of USAID, DevelopmentAid (ב־English)
  2. ^ Inaugural Address | Harry S. Truman, www.trumanlibrary.gov
  3. ^ Bundesarbeitskammer Wien, 2006
  4. ^ Die Welt, 2012
  5. ^ Reuters, Trump plans to slash almost all US aid agency jobs barring a fraction: Report, India Today, ‏7 בפברואר 2025
  6. ^ Judge pauses Trump administration effort to gut USAID's workforce by thousands, NBC News, ‏2025-02-08 (ב־English)