המוסד לבטיחות ולגיהות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המוסד לבטיחות וגיהות
קובץ:המוסד לבטיחות ולגיהות לוגו חדש.svg
נתונים כלליים
סוג חברה ממשלתית / ציבורית
תקופת הפעילות 1954–הווה (כ־71 שנים)
משרד ראשי רח' מזא"ה 22, תל אביב-יפו, ישראל
בעלות ישראלישראל מדינת ישראל
מנכ"ל ד"ר מיקי וינקלר
עובדים 110 (בשנת 2019)
 
http://osh.org.il
ניידת להדרכת בטיחות במפעלי תעשייה

המוסד לבטיחות ולגיהותראשי תיבות, "המוס"ל") הוא תאגיד סטטוטורי, מלכ"ר, שהוקם ב-1954 על מנת לקדם תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בכל ענפי המשק השונים: תעשייה ושירותים, בנייה וחקלאות. בין השאר, על ידי פעולות הדרכה, הסברה, הדרכה, מידע ומחקר.

המוסד לבטיחות ולגיהות אינו עוסק בפעילות של פיקוח ואכיפה, פעולות שעליהן אמון הרגולטור, משרד העבודה. באופן דומה לזה שקיים ברוב מדינות העולם המערבי, שבהן קיימת הבחנה ברורה בין זרוע האכיפה לבין זרוע המניעה, ההסברה והמחקר. בנוסף, המוס"ל מאפשר הזמנת הדרכות באינטרנט-סלולר, ללא עלות, במקומות עבודה מגוונים, במפעל/ בבית מלאכה/ באתר הבניה/ במשק החקלאי.

ניהול המוסד

הרשות העליונה של המוסד היא מועצת המוסד, שחבריה יהיו נציגי העובדים והמעסיקים שווה בשווה, נציגי הממשלה ונציגי מוסדות, שהם, לדעת שר העבודה, נוגעים בדבר.

חברי המועצה יתמנו על ידי שר העבודה, ובלבד שנציגי העובדים במועצה יתמנו לאחר התייעצות בארגון העובדים הארצי המייצג את המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה ונציגי המעסיקים יתמנו לאחר התייעצות בארגונים ארציים של מעבידים, שלדעת השר, הם רפרזנטטיביים ונוגעים בדבר.

שר העבודה קובע, באמצעות תקנות, הוראות בדבר תקופת כהונתו של המועצה והתנאים להפסקת החברות בה.

יושב ראש המועצה הוא שר העבודה, ובהיעדרו, מי שנתמנה לכך על ידיו.

יחידות המוסד ופעילותן

פרסומים מאת המוסד לבטיחות ולגיהות

עיקר הפעילות של המוסד מתבצעת במקומות העבודה. היא מבוצעת על ידי מחוזות המוסד הממוקמים בחיפה, באר-שבע ותל אביב (סניף ירושלים נסגר בדצמבר 2016). השירותים הניתנים במפעלים כוללים מגוון רחב של תחומים, שהעיקריים בהם:

הדרכת ועדות בטיחות והקמת ועדות חדשות; ייעוץ וקידום פעולות לסילוק מפגעי בטיחות וגיהות; ביצוע סקרי סיכונים, כולל סיכוני גיהות; הכנת תוכניות בטיחות למפעלים ולמוסדות; הנחיה במפעלי תעשייה זעירה (בתי-מלאכה), כולל חלוקת חומר פרסומי והסברתי; הדרכה פנים-מפעלית בהתאם לדרישות והזמנת המפעל; הדרכה באמצעות ניידת הבטיחות (בחצר המפעל).

אגף הנדסה ומחשוב משמש כסמכות מקצועית המדריכה ומנחה בתחומי הבטיחות השונים את יחידות המוסד. פעולותיו העיקריות הן: גיבוי מקצועי לסניפי המוסד ולמחלקותיו; סיוע והכנת תוכניות בטיחות וסקרי סיכונים; ייעוץ וחוות דעת מקצועיים למפעלים לפי דרישה; ריכוז ויישום פעילות המחשוב של המוסד.

קובץ:המוסד לבטיחות ולגיהות.svg
הסמליל הישן של המוסד לבטיחות ולגיהות

מחלקת מחקר

מחלקת גיהות מהווה סמכות מקצועית בתחום גיהות תעסוקתית. פעולותיה העיקריות הן: ביצוע בדיקות לגורמים פיזיקליים (סקרי רעש, סקרי עומס חום ובדיקת רמת הארה); ביצוע סקרי סיכונים פוטנציאלים, הקשורים לגורמים פיזיקליים וכימיים; ניטור סביבתי של חומרים כימיים ואבק (כמעבדה מוסמכת); בדיקות מנדפים במעבדות כימיות ובדיקות של גורמים הקשורים "לתסמונת הבניין החולה".

מרכז מידע משמש מקור אספקת מידע עדכני ומגוון מתוך משאבי ידע המצויים ברשותו, כולל ספרייה מקיפה ומאגרי מידע אלקטרוניים. המרכז מוכר כנציג בישראל של מרכז המידע הבינלאומי CIS של ארגון העבודה הבינלאומי ILO. פעולותיו העיקריות הן: מתן תשובות לשאילתות בתחום בטיחות ובריאות בעבודה לעובדים, למעסיקים ולציבור הרחב; אגירת מידע במערכות הממוחשבות ופיתוח מאגרי מידע ייחודיים; הכנת פרסומים והפצתם למפעלים; קשר עם מוסדות מקצועיים בישראל ומחוצה לה.

מחלקת הנדסת בטיחות ופרויקטים פועלת בייזום, פיתוח ותיאום פרויקטים לקידום הבטיחות והגיהות. פעולותיה העיקריות הן: הכנה, ייזום ועריכת הצעות לפרויקטים ומחקרים לצורך הגשתם לקרנות מחקר; ניהול מעקב ותיאום פרויקטים, מחקרים וסקרים.

מינהל הכשרה והדרכה פועל בתחומים הבאים: יזום, פיתוח והפקת פעולות הדרכה על פי צורכי המשק; פיתוח מערכות לומדה ותוכנה ומארזי הדרכה; ביצוע פעולות הדרכה ארציות יזומות ומוזמנות עבור גופים ממלכתיים; הפעלת ניידות להדרכה במפעלי תעשייה ובאתרי בנייה. סוגי פעולות ההדרכה הם קורסים (בין 3 ועד 33 יום), ימי עיון, השתלמויות והרצאות בודדות. הפעילות מתבצעת במקומות העבודה, במחנות צה"ל ובמרכזי ההדרכה של המוסד.

מינהל שיווק והסברה מוציאה לאור את חומר ההדרכה וההסברה של המוסד, כולל ספרות מקצועית, ביטאון דו-חודשי, עלון קיר חודשי, כרזות, דפדפות, שלטים ועוד. החומר מתפרסם בשפה העברית ובשפות נוספות מעת לעת. פרסומים מודפסים של המוסד מופצים לצרכנים על ידי יחידת ההפצה.

יחידת האינטרנט מבצעת מגוון פעילויות לקידום הבטיחות והבריאות בעבודה באמצעות האינטרנט: הפעלה, פיתוח ותחזוקת אתר האינטרנט הארצי לבטיחות, גיהות ובריאות בתעסוקה (המתעדכן מדי יום); הפעלת הפורומים לקהילת העוסקים בתחום; תמיכה מקצועית ליחידות המוסד ולציבור המשתמשים באתרים; הפקה והפצה של עלונים אלקטרונים (ניוזלטרים) ופרסומים אלקטרונים אחרים, ועוד.

שיתופי פעולה ופנייה לקהל הרחב

בשנים האחרונות, המוסד החל לפנות לקהל הרחב באמצעות שיתופי פעולה כמו הכנס "טכנולוגיות בשירות הבטיחות" אשר נערך בשיתוף הטכניון ביוני 2017.

מוקדם יותר בשנת 2017, המוסד יצא לקהל הרחב עם חידה אינטרנטית בשיתוף דן חמיצר אשר הזוכה בה מקבל פרס כספי. טקס הכרזת הזוכה התבצע בכנס הנ"ל.

המוקד הלאומי "קו החיים"

בשנת 2018 פותח במוס"ל פתח את המוקד הלאומי "קו החיים"[1] שמטרתו היא להעלות את המודעות והשותפות של הציבור בישראל לקידום הבטיחות בענף הבנייה. המיזם הפועל באתר האינטרנט של המוס"ל, מאפשר לכל אזרח לדווח "מהשטח" על מפגע, שלדעתו, מסכן חיים באתרי בניה או במרחב הציבורי שסביב האתר, וזאת באמצעות רשת האינטרנט ובכך להנגיש לכל אזרח את האפשרות הדיגיטלית לדווח על מפגע בטיחותי מה"שטח" או במוקד בטלפון כוכבית 9214, היישר מאתרי בניה. כחלק מהפעילות של המוס"ל להובלת שינוי בתרבות הבטיחות בעבודה, "קו החיים" מהווה מוקד לאומי לדיווח לסכנות ברורות ומיידיות באתרי בניה. פרויקט זה הוא חלק ממהלך כולל של המוס"ל להבאת הנושא לתודעת הציבור, להובלת התגייסות ומעורבות כלל האוכלוסייה בכל הנוגע לקידום תרבות הבטיחות בעבודה בכלל ובאתרי הבניה בפרט.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא המוסד לבטיחות ולגיהות בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים