דמיעה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דמיעה של שבטבט

דמיעה (גוטציה, באנגלית: Guttation) היא תהליך בו מופרשות טיפות של לשד העצה מקצוות העלים של צמחים עילאיים. דמיעה יכולה להזכיר בשטח טיפות של טל, אך טל נוצר מהתעבות של נוזלים החיצוניים לצמח בעוד הדמיעה נוצרת מנוזלים המופרשים מהצמח.

התהליך

בלילה, לא מתרחש בדרך כלל תהליך של דיות מכיוון שרוב הצמחים סוגרים את הפיונית שלהם בלילה. כאשר הלחות בקרקע גבוהה, פוטנציאל המים של השורשים יהיה נמוך מהפוטנציאל בקרקע, מה שיגרום למים להיכנס אל השורשים. המים יצטברו בצמח, מה שיגרום ללחץ בשורשים. הלחץ הזה בשורשים גורם למים לצאת כטיפות דרך קצה העלה. בחלק מהצמחים פעולה זאת קוראת דרך הידאטודות(אנ') או בלוטות ייעודיות אחרות. הדמיעה בעיקר מתרחשת כאשר אין אידוי מפני הצמח, מה שמונע קוהזיה המושכת את מולקולות המים כלפי מעלה. חוסר אידוי כזה יגרם לרוב בגלל לחות גבוהה באוויר או סגירת פיוניות, תהליכים שיתרחשו בדרך כלל במהלך הלילה.

הרכב כימי

הנוזלים המופרשים בעת הדמיעה יכולים להכיל מגוון רחב של תרכובות לא אורגניות, בעיקר סוכרים ואשלגן.[1] כתוצאה מכך, כאשר הדמיעה מתייבשת נשאר פעמים רבות קרום לבן על העלה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דמיעה בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
ערך זה הוא קצרמר בנושא בוטניקה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.