ארמופולי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תבנית {{עיר}} ריקה מתוכן. יש להזין פרמטרים בערך או בוויקינתונים.

ארמופולי (ביוונית: Ερμούπολη, נקראה גם ארמופוליס או הרמופוליס), היא בירתו של האי סירוס שביוון. מאז הרפורמה בשלטון המקומי ב-2011, היא חלק מהרשות המשותפת סירוס-ארמופולי, בה היא מהווה מקום מושב העירייה. היא משמשת גם כבירה המנהלתית של דרום הים האגאי. שטח העיר כ-11 קמ"ר ואוכלוסייתה (נכון ל-2021) כ-13,400 נפש.

היסטוריה

ארמופולי נוסדה במהלך מלחמת העצמאות היוונית בשנות ה-20 של המאה ה-19, כהרחבה לעיירה קיימת אנו סירוס, על ידי פליטי מלחמה מאיי יוון אחרים. עד מהרה הפכה למרכז המסחרי והתעשייתי המוביל של יוון כולה, כמו גם לנמל הראשי שלה.

במהלך שנות ה-30 של המאה ה-19 הפכה ארמופולי לעיר בירה, עם סניפי דואר ובנק, מוזיאון, ספרייה, בית משפט השלום, בית ספר ציבורי, מרפאה ועוד. עד שנות ה-60 של המאה ה-19 הוקמו בעיר מבני ציבור בסגנון נאו-קלאסי שתוכננו על ידי אדריכלים מגרמניה ומאיטליה ובהם בית העירייה, תיאטרון אפולו, הספרייה המרכזית ובית החולים. במקביל התפתח נמלה של העיר והפך לנמל שוקק הכולל גם מרכז מסחרי ותעשייתי מודרני. ב-1856 נוסדה בעיר חברת ספינות הקיטור היוונית (.Hellenic Steamship Co).‏[1] ב-1861 נוסדה בעיר חברת נאוריו (Νεώριο Σύρου), לתיקון וייצור ספינות (ובהמשך גם ייצרה מכוניות), אחת מחברות התעשייה הוותיקות ביותר ביוון.[2] ארמופלי לא הצליחה לעמוד בתחרות מול נמלי היבשה הגדולים שהחלו להתפתח במהירות בפטרס ובפרט בפיראוס ולקראת מפנה המאה העשרים עברה האטה כלכלית, ושגשוגה היחסי נקטע עקב מלחמות המאה ה-20. בעשורים הבאים העיר דעכה, ונשארה המרכז המנהלי של האיים הקיקלאדיים. בסוף המאה ה-20 ותחילת המאה ה-21 השתפרה כלכלת העיר, והיא מתבססת על מגזרי השירותים, התעשייה, החינוך והתיירות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארמופולי בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים