איברוטיניב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הערך נמצא בשלבי עבודה במסגרת הקורס פרמקולוגיה של "הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת בר-אילן". נא לא לערוך את הערך עד להסרת התבנית. הערות לערך נא להוסיף בדף השיחה.
העבודה על הערך עתידה להסתיים בתאריך 26.01.25. ניתן להסיר את התבנית משחלפו שלושה שבועות מן התאריך הנקוב.
הערך נמצא בשלבי עבודה במסגרת הקורס פרמקולוגיה של "הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת בר-אילן". נא לא לערוך את הערך עד להסרת התבנית. הערות לערך נא להוסיף בדף השיחה.
העבודה על הערך עתידה להסתיים בתאריך 26.01.25. ניתן להסיר את התבנית משחלפו שלושה שבועות מן התאריך הנקוב.
Ibrutinib
המבנה הכימי של איברוטיניב
שם IUPAC
1-[(3R)-3-[4-Amino-3-(4-phenoxyphenyl)-1H-pyrazolo[3,4-d]pyrimidin-1-yl]piperidin-1-yl]prop-2-en-1-one
שמות מסחריים בישראל
אימברוביקה (Imbruvica)
נתונים כימיים
כתיב כימי C25H24N6O2 
מסה מולרית 440.5 g/mol
נתונים פרמוקוקינטיים
זמינות ביולוגית 3.9% בצום, 8.4% עם אוכל ו- 15.9% לאחר שתיית מיץ אשכוליות.
מטבוליזם בכבד (CYP3A + CYP2D6)
זמן מחצית חיים 4-6 שעות
הפרשה צואה (80%), בשתן (10%)
בטיחות
מעמד חוקי במרשם בלבד
דרכי מתן דרך הפה, כמוסות במינון של 140 מ"ג
מזהים
קוד ATC L01EL01
מספר CAS 936563-96-1
PubChem 24821094
ChemSpider 26637187

איברוטיניב (באנגלית: Ibrutinib) היא תרופה לטיפול בסרטן. היא מעכב בלתי הפיך ועוצמתי של האנזים ברוטון טירוזין קינאז (אנ'), והוכיחה פעילות מבטיחה בניסויים קליניים בטיפול בממאירות של תאי B. התרופה משווקת תחת השם המסחרי אימברוביקה (Imbruvica).[1]

היסטוריה

איברוטיניב פותחה על ידי חברת Pharmacyclics Pharmacyclics Inc (אנ') ואושרה לראשונה על ידי (מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA)) בנובמבר 2013 לטיפול בלימפומת תאי גלימה (אנ') באישור מואץ. עם זאת, באפריל 2023, היצרנית הסירה את האישורים המואצים לאיברוטיניב בארצות הברית. באוקטובר 2014, התרופה אושרה על ידי הסוכנות האירופית לתרופות, ועל ידי משרד הבריאות הקנדי בנובמבר 2014.

שימוש רפואי

התרופה מאושרת לטיפול במגוון מצבים, בהם:

איברוטיניב נחשבת לתרופה הראשונה שאושרה על ידי ה-FDA לטיפול ב-cGVHD בילדים.

תופעות לוואי

לעיתים, תופעות לוואי אלו עשויות להיות קלות ולדרוש טיפול מינימלי, אך במקרים אחרים הן עלולות להחמיר ולדרוש טיפול רפואי נוסף. ישנן תופעות לוואי נפוצות יחסית, כמו שלשולים, עייפות, חולשה וסחרחורת, שיכולות להיגרם בשל השפעת התרופה על מערכות שונות בגוף. שלשולים למשל, ניתנים לטיפול באמצעות תרופות מתאימות, אך חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה כדי למנוע התייבשות.

תופעות נוספות כוללות כאבי שרירים ועצמות, אשר עשויים להיגרם עקב השפעת התרופה על מערכת השרירים והשלד, ומומלץ להיעזר בתרופות להקלה על הכאבים. תופעה נוספת היא נפיחות בגפיים, שהיא תסמין שיש לדווח עליו מיד לרופא. לעיתים, התרופה עלולה לגרום לשינויים בעור, כמו פריחה או גרד, שגם אותם ניתן לטפל בהם באמצעות משחות או תרופות מתאימות.

תופעות לוואי חמורות יותר עשויות לכלול ירידה ברמות תאי הדם הלבנים והטסיות, דבר שמגביר את הסיכון לזיהומים ודימומים. במקרים אלו, יש להיות ערניים ולדווח לרופא מיד על כל סימני זיהום, כמו חום, כאבי גרון או שיעול. כמו כן, יש לשים לב לתסמינים של אנמיה, כמו עייפות או קוצר נשימה, שיכולים להיגרם עקב ירידה בכמות כדוריות הדם האדומות.

בנוסף, חלק מהמטופלים עשויים לחוות תופעות כמו בעיות במערכת העיכול, כולל בחילות והקאות, שיכולות להיות מטופלות בתרופות מתאימות. גם כאבי בטן עשויים להתרחש, ויש להיעזר בטיפול רפואי להקל עליהם. במקרים מסוימים, עשויות להתרחש תופעות בחלל הפה, כגון יובש או כיבים, שיכולות להיות מקלות על ידי שמירה על היגיינת הפה ושתיית מים.

כמו כן, יש להיות מודעים להשפעות פוטנציאליות על תפקוד הלב, ולכן יש לבצע בדיקות לב שגרתיות במהלך הטיפול. סיכון נוסף הוא סיכון מוגבר לזיהומים נשימתיים, דימומים או שינויים בתפקודים הכלייתיים, שיכולים להצריך מעקב רפואי הדוק. יש להימנע ממאמץ יתר ולהתייעץ עם הרופא לגבי פעילות גופנית, במיוחד אם המטופל מרגיש עייף או סובל מעצירות או כאבים.

התוויות נגד

איברוטיניב אינו מומלץ לשימוש במקרים של אלרגיה ידועה לאיברוטיניב או לכל אחד מהמרכיבים האחרים בתרופה. כמו כן, יש להימנע משימוש במטופלים עם בעיות דימום חמורות, שכן התרופה עלולה להפחית את תפקוד טסיות הדם ולהגביר את הסיכון לדימומים בלתי נשלטים.

בנוסף, יש להימנע משימוש בתרופה בשילוב עם מעכבי CYP3A חזקים, כיוון שאלו עלולים להוביל לרמות גבוהות ומסוכנות של איברוטיניב בדם. זהירות נדרשת גם במטופלים עם מחלת כבד חמורה, שכן תרופה זו עשויה לגרום להצטברות של איברוטיניב עקב ירידה בפירוק התרופה בכבד.

איברוטיניב אינו מומלץ לשימוש במהלך הריון, בשל הסיכון לפגיעה בעובר, ואינו מומלץ במהלך הנקה מאחר שאין מידע בטיחותי לגבי השימוש במצב זה.

כמו כן, יש להפעיל זהירות או לשקול הימנעות משימוש באיברוטיניב במטופלים עם מחלות לב חמורות, מחלות כליה מתקדמות או נטייה לזיהומים חמורים.

פרמקולוגיה של התרופה

איברוטיניב מעכבת חזקה ובלתי הפיכה של האנזים ברוטון טירוזין קינאז - Bruton's Tyrosine Kinase (BTK). האנזים משתתף במסלול הסיגנלינג של קולטני האנטיגן בתאי B (BCR), שהוא מסלול קריטי להישרדות תאים ולתהליכים ממאירים בתאי B. על ידי עיכוב BTK, איברוטיניב מונע את המשך הסיגנלינג בתאים אלו, מפחית את הישרדותם, ומונע את התפשטותם של תאים ממאירים בתנאים כמו לימפומה, וגם מחלות אוטואימוניות. איברוטיניב נמצא יעיל במיוחד בטיפול במחלות כמו לימפומה ממנטל (MCL), Large Cell Lymphoma, לימפומה פוליקולרית ולוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL).

פרמקודינמיקה

איברוטיניב יוצרת קשר קוולנטי בין קבוצת האקרילמיד שבתרופה לבין שייר ציסטאין C481 שבאתר הפעיל של BTK. קשר זה מביא לעיכוב ממושך של פעילות האנזים, ומעכב את כל הסיגנלינג הנעזר ב-BTK בתוך תאי B. כתוצאה מכך, פעולתו של BTK, שהיא חיונית להעברת אותות בתא, נפסקת וההישרדות של תאים ממאירים נפגעת. BTK משתתף במסלול סיגנלינג של BCR, אשר גורם להפעלת מסלולים נוספים שמעודדים את הישרדות התאים ואת התפשטותם. איברוטיניב עוצר את פעילותו של BTK, ומונע את המשך הסיגנלינג של מסלולים כמו ERK1/2, PI3K ו-NF-κB, אשר מעודדים את הישרדותם של התאים הממאירים ומפחיתים את יכולת האפופטוזיס. התרופה הראתה שהיא מעכבת את ההגירה של תאי CLL לעבר כימוקינים כמו CXCL12 ו-CXCL13, ומפחיתה את יכולת התאים להדבק לתשתית של סיבי פיברונקטין או לתקשר עם תאים סטרומליים. מעבר לכך, איברוטיניב מפחית את הביטוי של מולקולות משטח כמו CD20, אשר משמשות מטרה לנוגדנים מונוקלונליים בטיפול במחלות ממאירות של תאי B.

פרמקוקינטיקה

איברוטיניב נספג היטב במערכת העיכול, ומגיע לרמות מקסימליות בדם תוך כ-1–2 שעות לאחר נטילה אוראלית. התרופה מתפשטת בצורה טובה ברקמות הגוף, במיוחד ברקמות מח העצם והלימפה, ויכולה להגיע לריכוזים גבוהים בתאים ממאירים. איברוטיניב מתפנה בעיקר בכבד על ידי האנזים CYP3A, ומפולק למטבוליטים שונים. תוחלת החיים של התרופה בדם משתנה, אך בדרך כלל נמשכת מספר שעות. הסילוק שלה מהגוף מתבצע בעיקר דרך המרה ומעט מן השתן.

תגובות בין תרופתיות

התרופה איברוטיניב יכולה להפעיל תגובות בין תרופתיות עם תרופות שמעכבות את האנזים CYP3A, כמו קטוקונזול, פלוקונאזול וריטונביר. תרופות אלו עשויות להעלות את רמות איברוטיניב בדם ולגרום לתגובה רעילה. בנוסף, יש להימנע משימוש משולב עם תרופות העלולות להשפיע על המערכת הקרישתית או עם תרופות שמפחיתות את תפקוד טסיות הדם.

התרופה במחקר

איברוטיניב נמצא בשימוש נרחב במחקר קליני, במיוחד לטיפול במחלות המערבות את המערכת החיסונית כגון לימפומות, לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL) ולימפומה של תאי מנטל (MCL). התרופה נבחנה במספר ניסויים קליניים בהם הוערכה יעילותה בהפחתת תסמינים ובשיפור תוצאות החולים. מחקרים נוספים בודקים את השפעתה בשילוב עם טיפולים אחרים, כולל במצבים של עמידות לטיפולים מסורתיים, והן את פרופיל הבטיחות שלה לאורך זמן.

בטיחות במהלך הריון והנקה

ישנם מחקרים המעידים על נזק בחיות בהריון, ואין ליטול את התרופה ללא התייעצות רופא.[2] קטגוריית הבטיחות בהריון היא D.

לקריאה נוספת

איברוטיניב- האגודה למלחמה בסרטן

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא איברוטיניב בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ אימברוביקה אתר היצרן
  2. ^ Ibrutinib (Imbruvica) Use During Pregnancy, Drugs.com (ב־English)

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.