יצחק ריוח

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־22:50, 1 בפברואר 2025 מאת imported>EranBot (בוט החלפות: \1סירב\2)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יצחק ריוח
קובץ:Rabbi Isaac Revah.jpg
לידה 1914
מרוקו
פטירה 5 בפברואר 1999 (בגיל 85 בערך)
י"ט בשבט ה'תשנ"ט
ירושלים, ישראל
מדינה ישראלישראל
מקום קבורה הר המנוחות
מקום מגורים ירושלים
צאצאים זאב רווח

רבי יצחק ריוח (רווח)[1] (19145 בפברואר 1999) היה חזן, מחזאי, מחנך, מורה ומדקדק עברי-ציוני. כפייטן, נמנה עם תלמידיו הבולטים של רבי דוד בוזגלו, והעביר את מסורת הפיוט שלו לדור הצעיר בישראל.

קורות חיים

נולד במרוקו לחנה ולנסים ריוח, והתגורר ברבאט. בצעירותו נמנה עם תלמידיו של רבי דוד בוזגלו. לפרנסתו עבד כמורה לעברית בתיכון של כל ישראל חברים, שם נמנה דוד לוי עם תלמידיו.

כציוני נלהב ביקר מספר פעמים בארץ ישראל לפני שעלה ארצה סופית, והעלה ארצה את תלמידיו. הוא חיבר ספרי דקדוק בשפה העברית והתעקש שבביתו במרוקו ידברו רק בשפה העברית.

בשנת 1948 עלה עם בני משפחתו לישראל והשתכן במחנה שער העלייה בחיפה. שנה לאחר מכן עבר עם משפחתו לשכונת מוסררה שבירושלים, ובשנת 1953, לאחר תקרית ירי לעבר בית הכנסת שבשכונה, עבר לשכונת קריית היובל[2].

בקריית יובל ייסד את בית הכנסת "תפארת בחורים" על שם הנופלים במלחמות ישראל, ועמד בראשו כרב, וסיפק את צורכי הקהילה כמוהל וכשוחט[2]. בנו זאב רווח העיד כי סירב לקחת תשלום על שירותיו כחזן, מוהל ושוחט (ראיון זאב רווח https://m.youtube.com/watch?v=LEyJdOIvWXU חותמת זמן 1:36). [3]כן שימש הרב ריוח כמחנך בבית הספר ישורון, והקים להקת ילדים שביצעה את פיוטיו של מורו, רבי דוד בוזגלו. הוא גם פעל להחדרת הרוח הציונית לילדיו ולתלמידיו, ועל פעולותיו בתחום החינוך קיבל את פרס יקיר ירושלים ממשרד החינוך[2].

הרב ריוח כתב מחזות תנ"כיים והמחיז את רובם, ואת חלקם האחר המחיז בנו זאב רווח[2].

הלך לעולמו בי"ט בשבט ה'תשנ"ט ונקבר בהר המנוחות בירושלים.

ריוח היה נשוי לחנה, ולהם שמונה ילדים[2]. הידועים שבהם הם זאב רווח והרב (בעברו זמר) אורי רווח[4]. מנישואיו של האחרון היה מחותן של פרופסור שניאור ליפסון.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ נכתב גם כ"רווח"
  2. ^ 1 2 3 4 5 זאב רווח: "הנכדים שלי חרדים, ואני משתדל לתת להם את מלוא הכבוד", באתר הידברות, 18 בינואר 2018
  3. ^ ספראי, זאב, כלכלת אידומיאה לאור האוסטרקונים, In the Highland's Depth, 2018, עמ' 47–81 doi: 10.26351/ithd/8/4
  4. ^ הרב שמואל לב • צילום: יעקב נחומי, המערה הסודית שסוחפת מאות 'מבקשים' • בלעדי - בחדרי חרדים, באתר בחדרי חרדים, 6 ביוני 2011