The Neutron star Interior Composition Explorer) NICER, בתרגום חופשי לעברית: חוקר הרכב הפנים של כוכבי נייטרונים) הוא שם של אחת מבין 90 תוכניות אקספלורר, שנוצרה על ידי סוכנות החלל האמריקנית. מטרתה העיקרית של התוכנית מוקדשת לחקר הסביבות הפיזיקליות, הכבידתיות, האלקטרומגנטיות והגרעיניות הנמצאות בהרכב הפנים של כוכבי נייטרונים, ובוחנת את החומר בסביבות בעלי צפיפות ולחץ גבוהים ביותר, לדוגמה בגרעין האטום. NICER יאפשר ספקטרוסקופיה של פליטות תרמיות של כוכבי נייטרונים ברצועת הרנטגן הרכה (0.2–12 קילוולט) עם רגישות חסרת תקדים, תאפשר את חקר המבנה והרכב הפנים של הכוכבים ותגלה מהן מקורות התופעות הדינמיות והמנגנונים העומדים בבסיס תפקודם. NICER תשיג את יעדים אלה על ידי שימוש במכשירי רנטגן וספקטרוסקופיה[1], ולאחר שיגורה, נבחרה על ידי נאס"א להמשיך את שלב הניסוח של אפריל 2013 בתחנת החלל הבינלאומית[2].

השקת התוכנית

בשנת 2015 הכריזה נאס"א שהלוויין NICER יושק וישוגר לקראת שנת 2016, בעקבות כך שעברה בהצלחה את סקירת התכנון הקריטית של נאס"א, ופתרה את בעיית סיפוק הכוח המשותף עם תחנת החלל הבינלאומית (ISS) [3].

כתוצאה מתקלה קריטית שאותרה ביוני 2015 בלוויין האמריקני CRS-7, המשימות העתידיות - כולל NICER, עוכבו במספר חודשים.

ב־3 ביוני 2017, נאס"א שיגרה באופן רשמי את לוויין NICER באישור משימת האספקה "Space CRS-11 ISS" על גבי סיפון הרקטה "Falcon 9v1.2"[4].

תוצאות וגילויים

בחודש מאי 2018, NICER גילה באמצעות קרני רנטגן פולסר וכוכב נוסף המקיפים זה את זה כל 38 דקות, מסלול ההקפה הכוכבי המהיר ביותר שאי פעם התגלה.[5]

ב־21 באוגוסט 2019, NICER תיעד והבחין בפרץ הרנטגן הבהיר והחזק ביותר שנצפה עד כה. הוא הגיע מכוכב הנייטרונים "SAX J1808.4-3658" מקבוצת הכוכבים "קשת", בערך 11,000 שנות אור מכדור הארץ.[6]

קישורים חיצוניים

  מדיה וקבצים בנושא NICER בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  2. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
  3. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
  4. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  5. ^ בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  6. ^ NICER Telescope Spots Brightest X-Ray Burst Ever Observed