תודחליה הרביעי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף תודחליאש הרביעי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תודחליה הרביעי
תבליט המלך תודחליה הרביעי שנחשף בבירה חתושה
תבליט המלך תודחליה הרביעי שנחשף בבירה חתושה
מלך האימפריה החתית
1237 לפנה"ס – 1209 לפנה"ס
(כ־28 שנים)

תוּדחַליה או תוּדְחַלִיאַש[1] הרביעי היה בנו הצעיר של חתושילי השלישי ושל אשתו פודוחפה ומלך החתים בין השנים 1237–1209 לפנה"ס בתקופת הממלכה החתית החדשה.

תודחליה הרביעי נולד בחצר המלכות של הבירה חתושש בדיוק כמו אחיו הבכור נֶרִיקַלִי/נריקליש ככל הנראה עוד בתקופה שאביהם היה מושל העיר בתקופת אחיו מוותלי השני. עם הזמן החליט חתושילי השלישי להעביר את המלכות לתודחליה על אף שלא היה היורש הטבעי לכס המלכות. עם עלייתו לשלטון קידם תודחליה הרביעי את היחסים הדיפלומטיים החמים עם קוּרוּנְתַה/קורונתש (בנו הנוסף של מוותלי השני) לבקשת אביו, אשר המשיך למשול על העיר תַרְחוּנְתַשַה (Tarḫuntašša) (העיר טרם נחשפה). תודחליה אף יצר טבלאות נחושת אשר עליהן נרשם הסכם הידידות בין השניים.

לוח מכתב באכדית מכתבי אוגרית, מתוחליה הרביעי לעמשתמר השני מלך אוגרית, האוסר על שליחים בין חתושה ומצרים להחליף סוסים
לוח מכתב באכדית מכתבי אוגרית, מתוחליה הרביעי לעמשתמר השני מלך אוגרית, האוסר על שליחים בין חתושה ומצרים להחליף סוסים

תקופתו של תודחליה הרביעי התברכה בזכות תנופת הבנייה הנרחבת ברחבי הממלכה כגון, הכשרת המבצר המלכותי בלב העיר חתושה. אך הפרויקטים הנודעים מכל אשר הותיר אחריו תודחליה הרביעי היו בניית מערכת של 13 סכרים כתשובה מיידית לבצורת הכבדה שפקדה את הממלכה. אחד מהסכרים הללו נשמר בצורה די טובה ועומד עד ימינו בסמוך לעיירה הטורקית אלג'ה, מקומו של האתר הארכאולוגי אַלַג'הויוק, וסיום בניית מקדש הסלע שביַאזִילִיקַאיָה (המרוחקת שני ק"מ מחתושה). מקדש הסלע מהווה בפני עצמו אתר יוצא דופן מפני שהוא בנוי משתי אכסדרות טבעיות שדפנותיהן מכוסות בתבליטים המציגים 71 אלים מתוך פנתיאון האלים החתי.

קטע מתוך תבליט סלע המתאר את 71 האלים מתוך הפנתיאון החתי

לקריאה נוספת

  • Michael Roaf, Cultural Atlas Of Mesopotamia and the ancient near east, 1991.
  • אלי בר-נביא, תולדות העולם משחר האנושות ועד ימינו, הוצאת ידיעות אחרונות, 1994.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תודחליה הרביעי בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ שמות חתיים של מקומות, אלים ואנשים יכולים להיות מתועתקים עם סיומת ־ש, המציינת את יחסת הנושא (nominative case), או בצורה הבסיסית ללא היחסה; בספרות המקצועית רווחת יותר השיטה השנייה. ראו איתמר זינגר, החִתים ותרבותם, מוסד ביאליק, 2009, עמ' ט.
הקודם:
חתושילי השלישי
מלכי החתים הבא:
ארנוונדה השלישי