דג מלוח (משחק ילדים)

דג מלוח הוא שמו של משחק ילדים המכונה גם אחת שתיים שלוש דג מלוח או מכשפה מביטה. בספרו 'הניצוץ', סטיבן קינג מזכיר משחק דומה בשם רמזור אדום, שהשוני המהותי היחיד בו הוא שהסופר סופר עד עשר.

ילדים משחקים בדג מלוח

חוקי המשחק

לחוקי המשחק מגוון גרסאות, המורכבות כולן משלושה שלבים. בכולן, נבחר אחד המשתתפים לתפקיד "דג מלוח". המשחק מסתיים בכך שנבחר המשתתף שימלא את תפקיד הדג המלוח בסיבוב הבא.

שלב ראשון

הדג המלוח עומד צמוד לקיר או קו דמיוני. שאר המשתתפים עומדים במרחק כ-10 מטר ממנו, מאחורי קו קבוע מראש. ה"דג המלוח" מסתובב עם הגב למשתתפים, קורא במהירות "1, 2, 3 דג מלוח", ומסתובב חזרה אל המשתתפים. בזמן שהוא קורא, יתר המשתתפים מתקדמים לעברו. כאשר הוא פוקח עיניים הם קופאים במקום. אם הדג המלוח רואה מישהו זז, הוא פוקד עליו לחזור לקו התחלה. מטרתם של המשתתפים להגיע אל הדג המלוח ולגעת בו, או, בגרסה אחרת של המשחק, לגעת בקיר לידו הוא עומד.

גרסה נוספת: לאחר שהדג המלוח מסיים לספור עד שלוש, הוא עובר בין יתר המשתתפים הקפואים על עומדם. הוא משנה את התנוחה בה הם עומדים כרצונו (מפסל בהם). בזמן שגבו מופנה לחלק מן המשתתפים, הם יכולים להתגנב אל קו היעד. כמובן, אם הדג המלוח ראה את המתגנב, עליו לחזור לקו ההתחלה.

יש גם גרסה שבה לאחר שהמשתתפים קופאים במקומם, ה"דג המלוח" ניגש לכמה משתתפים שבחר, ומנסה להצחיק אותם (ברוב המקרים אסור לו לגעת בהם). אם משתתף זז או צחק הוא חוזר לקו ההתחלה המסומן.

שלב שני

לאחר שהגיע אחד השחקנים אל קו הסיום, אל מולו עומד הדג המלוח, נפתח השלב השני במשחק. גרסאות השלב:

  • הדג מספר סיפור, בו משולבות המילים "דג מלוח". במהלך הסיפור עשוי הדג המלוח להטעות את יתר השחקנים, בשלבו מילים דומות לצירוף המילים "דג מלוח" (לדוגמה "דג תפוח"). באומרו מילים אלו, הופך ה"דג המלוח" לתופס במשחק תופסת.
  • מספר הסיפור נוגע בכל מילה שהוא אומר במשתתף אחר.

השחקן שבו נוגע "הדג מלוח" בזמן שהוא אומר "מלוח" מתחיל לרדוף אחרי שאר משתתפי המשחק.

שלב שלישי

  • משחק תופסת, מי שנתפס הופך להיות הדג המלוח בסיבוב הבא.
  • המשתתפים יכולים להגיע לנקודה מוסכמת מראש ומי שמגיע לשם חסין מהתפיסה באותו סיבוב.

בעולם

גרסאות שונות של המשחק משוחקות ברחבי העולם, בשמות שונים ובשינויים מינוריים בחוקים.

בתרבות הפופולרית

  • ראסל טי דייוויס התסריטאי של דוקטור הו, אמר שמשחק "דג מלוח" היה רעיון עבור המלאך הבוכה, מפלצת שחוזרת על עצמה בתוכנית מ-2005 ועד היום.
  • בסיפור סדרת הרכבות פרסי והמכנסיים, פרסי מנסה לשחק "דג מלוח" עם המאמנים, אך במקום זאת פוגע בטרולי של מכנסיים.
  • שלישיית מוזיקת העם פיטר, פול ומרי עיבדו את המשחק "דג מלוח" לשיר בשם "Rocky Road" באלבומם משנת 1963, In the Wind.
  • Hajime Syacho, היוטיובר הפופולרי ביותר ביפן שיחק במשחק "דג מלוח" במרכז הפיתוח התעשייתי בקנאזאווה -קו, יוקוהמה, מחוז קנאגאווה ב-24 באוקטובר 2015, ביחד עם 740 משתתפים בסך הכל. הישג שנרשם בספר השיאים של גינס[1].
  • בסרט הקצר "The Case of the Missing Hare" משנת 1942, באגס משחק "דג מלוח" עם הקוסם בזמן שבהמה מסתערת על באגס כדי להרוג אותו.
  • בסרט "רובוקופ" משנת 1987, נראית הדמות הטיטולרית משחקת את המשחק עם ילדי בית ספר יסודי בצילומים שהוצגו במהלך דיווח חדשותי בסרט.
  • במנגה היפנית "כרצון האלים" והעיבוד הקולנועי שלה מ-2014, זהו אחד המשחקים שהתלמידים נאלצים לשחק עם בובת דארומה.
  • בסדרה הדיסטופית "משחק הדיונון" של נטפליקס, "דג מלוח" היה המשחק הראשון של התחרות. המתמודדים שיחקו את המשחק עם בובה גדולה הדומה ליאנג-הי, נערה צעירה מסדרת ספרים קוריאנית. המשחק ששיחק היה גרסה קטלנית יותר, שבה כל מי שייתפס זז אפילו במילימטר נורה למוות.
  • Crab Game, משחק משנת 2021 המבוסס על סדרת משחק הדיונון של נטפליקס, מציג את המשחק כפי שמתואר בתוכנית - רק בגרסה זו, השחקנים מתפוצצים ולא יורים בהם כשהם מפסידים.
  • במשחק "Poppy Playtime: Chapter 2 – Fly in a Web" (אנ') משנת 2022, יש קטע דומה במקצת למשחק "דג מלוח" שבו השחקן חייב לנווט דרך מסלול מכשולים תוך שהוא נרדף על ידי צעצוע זחל גדול. כשהאור נדלק, השחקן חייב לעמוד במקום ולא יכול לזוז עד שהאור כבה שוב.
  • הפרק השלישי של המשחק "Faith: The Unholy Trinity" משנת 2017 מציג את המשחק "דג מלוח" כשיטה להשיג את המפתח להתקדמות. השחקן חייב לאסוף את המפתח ולחזור מבלי להיתפס על ידי הכת והשד האפור. אי ציות יוביל למוות.

קישורים חיצוניים

  מדיה וקבצים בנושא דג מלוח בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ "המשחק הגדול ביותר של Darumasan ga koronda" (הודעה לעיתונות)., באתר プレスリリース・ニュースリリース配信シェアNo.1|PR TIMES, ‏2015-11-27 (ב־)