קומפקטיפיקציית סטון-צ'ך

בטופולוגיה, קומפקטיפיקציית סטון-צ'ך היא טכניקה לבניית העתקה אוניברסלית ממרחב טופולוגי X למרחב האוסדורף קומפקטי βX, שיש לה חשיבות אפילו כאשר X מרחב דיסקרטי. קומפקטיפיקציית סטון-צ'ך βX של X היא מרחב האוסדורף קומפקטי הגדול ביותר הנוצר על ידי X, במובן שכל העתקה מ-X למרחב האוסדורף קומפקטי מתפצלת באופן יחיד דרך βX. אם X הוא מרחב רגולרי לחלוטין, אז תמונת X ב-βX הומיאומורפית ל-X, וכך אפשר לחשוב על X כתת-מרחב צפוף של βX. במקרה הכללי, ההעתקה XβX אינה מוכרחה להיות חד-חד-ערכית.

אם מניחים את אקסיומת הבחירה, לכל מרחב טופולוגי יש קומפקטיפיקציית סטון-צ'ך. בלעדיה, אפילו הטענה ש-β אינה מוכרחה להיות נכונה, ובפרט קשה לתאר נקודות של β באופן ישיר.

אוניברסליות ופונקטוריאליות

המרחב βX והפונקציה מ-X אליו מקיימים את התכונה האוניברסלית הבאה: לכל פונקציה רציפה f:XK, כאשר K מרחב האוסדורף קומפקטי, יש הרחבה יחידה לפונקציה רציפה βf:βXK. כרגיל במקרים של אוניברסליות, תכונה זו מאפיינת את βX עד כדי הומיאומורפיזם.

ההעתקה XβX היא הומיאומורפיזם אל התמונה אם ורק אם X הוא מרחב טיכונוף. ההעתקה XβX היא הומיאומורפיזם עם תמונה פתוחה אם ורק אם X מרחב האוסדורף קומפקטי מקומית. תכונת ההרחבה שתוארה לעיל מאשרת כי β הוא פונקטור מן הקטגוריה Top של מרחבים טופולוגיים, אל הקטגוריה CHaus של מרחבי האוסדורף קומפקטיים. נסמן ב-u:CHausTop את הפונקטור השכחן. אז כל מורפיזם βXK (עבור KObj(CHaus)) מתאים באופן יחיד למורפיזם XuK (באמצעות צמצום ל-X ותכונת האוניברסליות), כלומר Hom(βX,K)=Hom(X,uK). היינו, הפונקטור β הוא פונקטור צמוד משמאל ל-u.

בניה

אם X מרחב דיסקרטי, אפשר לבנות את βX כמרחב כל העל-מסננים על X, עם טופולוגיית סטון. אברי X מתאימים למסננים הראשיים. ידועות גם בניות אחרות, המתאימות למרחב טופולוגי כללי.

קומפקטיפיקציית סטון-צ'ך של חבורה למחצה

אם S חבורה למחצה דיסקרטית, יש הרחבה יחידה של הפעולה מ-S ל-βS כך שהכפל מימין בכל איבר הוא רציף, והכפל משמאל בכל איבר של S הוא רציף. הרחבה זו היא אסוציאטיבית. מתברר ש-βS אוניברסלי כחבורה למחצה קומפקטית והאוסדורף (כלומר ביחס להומומורפיזמים רציפים). אם ST חבורות למחצה דיסקרטיות, אז βSβT גם היא תת-חבורה למחצה.

המרכז הטופולוגי של βS (הכולל, בהגדרה, את האיברים שהכפל משמאל בהם רציף) שווה למרכז האלגברי. אם S חבורה למחצה אינסופית ובעלת צמצום מימין או משמאל, אז S*=βSS הוא אידיאל ימני או שמאלי, בהתאמה.

קומפקטיפיקציית סטון-צ'ך של המספרים הטבעיים (עם הטופולוגיה הדיסקרטית) היא אובייקט נחקר ובעל חשיבות בתורת הקבוצות. גם המבנה האלגברי של המספרים הטבעיים משך תשומת לב לא מבוטלת בהקשר זה. אלא שהמבנה האלגברי של הקומפקטיפיקציות β ו-β סבוך להפליא. למשל, במרכזים של (β,+), (β,) ו-(β,+) אין אף איבר שאינו שייך לקבוצה המקורית (הטבעיים בשני המקרים הראשונים, השלמים באחרון). ב-β כמעט ואין שלשות המקיימות את החוק הדיסטריבוטיבי.

מקורות

  • Hindman and Strauss, Algebra in the Stone-Cech compacification, 2nd ed, 2012. (mostly chapters 4 and 6).