פורטל:ארכאולוגיה של המזרח הקרוב/מילון מונחים לחפירה ארכאולוגית
מעוניינים לדעת יותר? לחצו על הקישור והיכנסו לערך המורחב
- אבן גוויל - אבן בצורתה הטבעית ללא עיבוד נוסף המשמשת לבניית מבנים
- אבן גזית - אבן מסותתת, לרוב בצורת תיבה, לעיתים בעלת סיתות שוליים.
- אטריבוט - תכונה אופיינית במובהק לממצא ארכאולוגי המסייעת בזיהויו. למשל צבעם המיוחד ותהליך החיפוי והמירוק של כלי בית ירח.
- באתרו (in situ) - מתאר ממצא שנמצא בעת חפירה ארכאולוגית במקום המקורי שבו הושאר על ידי האדם האחרון שהשתמש בו, ולא הוזז משם על ידי בני אדם או על ידי כוחות הטבע.
- בור אשפה - בור שנחפר באתר ארכאולוגי בשכבה ארכאולוגית מסוימת לתוך שכבה קדומה יותר, והתמלא בממצאים ארכאולוגיים השייכים לתקופה המאוחרת. הזיהוי של הבור בעת חפירה נעשה בעיקר בחתך.
- חפירה ארכאולוגית - חפירה בקרקע שמטרתה גילוי שרידים עתיקים. החפירה נעשית על ידי צוות הכולל ארכאולוג אחראי ועוזרים, ומתבצעת על פי שיטות שנתגבשו עם השנים ובפיקוח מדעי.
- חפירת בדיקה - חפירה ארכאולוגית מצומצמת הנעשית במטרה לגלות את אופיו של אתר ארכאולוגי, זו חפירה מקדמית לחפירה נרחבת.
- חפירת הצלה - חפירה הנעשית באתר שנתגלה במקרה בעקבות פעולות פיתוח בשטח, כגון סלילת כביש. מטרתה לאסוף את הממצאים ולתעד את האתר.
- חתך ארכאולוגי - חתך בתוך ריבוע חפירה בשכבות העפר המציג את שכבות העפר השונות ואת הפרטים האדריכליים ששכבות העפר מתייחסות אליהן, כולל התיאור הגרפי של שכבות אלה.
- טיט - תערובת של טין ואדמה המשמשת להכנת לבנים ולטיוח. התערובת מכילה חומרים נוספים כגון: חול, ים, תבן וחצץ.
- טיפולוגיה - תורת הטיפוסים. שיטה לקביעת המאפיינים של טיפוס ספציפי בממצא ארכאולוגי אשר מבדילים בינו לבין טיפוסים קרובים. הטיפולוגיה גם בודקת את ההתפתחות של הטיפוסים השונים ואת זיקתם לטיפוסים קרובים.
- טרמינוס אנטה קואם - "תאריך שלפני", תאריך ידוע של ממצא ארכאולוגי המשמש כעוגן כרונולוגי לממצאים אחרים שכולם קודמים לו. למשל חורבן בית ראשון בשנת 586 לפנה"ס על ידי נבוכדנצר, הוא תאריך כזה לתקופת הברזל.
- טרמינוס פוסט קואם - "תאריך שאחרי", תאריך ידוע של ממצא ארכאולוגי המשמש כעוגן כרונולוגי לממצאים אחרים שכולם מאוחרים לו. למשל, כיבוש ירושלים על ידי הצלבנים בשנת 1099 הוא תאריך כזה לתקופה הצלבנית.
- כרטיס לוקוס - יומן המתעד את כל המידע הרלוונטי בלוקוס ספציפי.
- לבנת טיט - לבנה עשויה טיט שיובשה בשמש.
- לוח קרמי - איור, צילום או שרטוט, המציג בצורה שיטתית כלי חרס על מאפיניהם השונים כגון פרופיל, צבע, עיטור וקנה מידה, אשר מאפשר ייחוס, הפניה, ושפה משותפת לכל העוסקים בפריטים המוצגים. כל לוח מלווה בתיאור מילולי של כל פריט.
- לוקוס - שכבת עפר אחידה למראה בחפירה ארכאולוגית.
- מאובן מנחה ארכאולוגי - ממצא ארכאולוגי שהוא ייחודי לתקופה מסוימת. מציאת הממצא באתר נותנת אינדיקציה ברורה לתקופה שאליה משתייכת השכבה בה נמצא המאובן. לדוגמה, מחבצה כלקוליתית.
- סטרטיגרפיה - השתכבות, שיטת עבודה של ארכאולוג בחפירה ארכאולוגית של ניתוח הנתונים. בעזרתה הארכאולוג מנסה לחשוף חפצים ומבנים שהתקיימו באותה שכבה ארכאולוגית, ולהבדיל בינה ובין השכבות מתחתיה ומעליה באתר. על פי השיטה נקבע התיארוך היחסי של השכבות באתר.
- סל ארכאולוגי - היחידה הבסיסית של איסוף המידע בעת החפירה בלוקוס. אם הלוקוס עשיר בממצאים מוכנסים לסל פריטים משטח מצומצם בתוך הלוקוס ובכך מחלקים את הלוקוס ליחידות משנה. בלוקוס עני בממצאים משתמשים בסל אחד או שניים.
- סקר ארכאולוגי - בדיקת פני הקרקע כדי לאתר וללקט ממצאים עתיקים כגון שברי חרסים ללא חפירה ארכאולוגית. הממצאים על פני השטח מסייעים בקביעת התקופה בהם האתרים היו מיושבים. הסקר נעשה באזור גאוגרפי נרחב
- עתיקה - מושג משפטי המופיע ב"חוק העתיקות" על פיו כל נכס שנעשה בידי אדם לפני שנת 1700 הוא עתיקה. הנכס יכול להיות מחובר לקרקע או מנותק ממנה.
- פער יישובי - אי רציפות בהתיישבות האנושית באתר מסוים. אי הרציפות מזוהה כאשר בין שתי שכבות מוצאים סימני עזובה כגון סחופת חול.
- ריבוע חפירה - יחידת החפירה הבסיסית שבה פותחים שטח בחפירה ארכאולוגית, גודלה 5X5 מטר. בעת חפירת הריבוע משאירים מחיצה של 0.5 מטר מסביב לריבוע, כך שהשטח נטו שנחפר בריבוע הוא 4.5X4.5 מטר.
- שוד אבנים - שימוש באבני בנייה ממבנים חרבים לשימוש חוזר. הסרת כל הקיר כולל אבני היסוד משאירה באתר תעלת שוד המתמלאת בעפר ונראית ברור בחתך ארכאולוגי
- שימור אתרים ארכאולוגיים - ממצאים ארכאולוגים באתרים מתבלים ומתפוררים מרגע שנחשפו לאור השמש. כדי למנוע זאת יש לשמרם בעזרת מערכת טיפולים כימיים ופיזיים המתאימים לעתיקה.
- שימוש משני - מיחזור חלקי מבנים או חפצים שנמצאו בעיי חורבות על ידי מתיישב מתקופה מאוחרת יותר מתוך מטרה לחסוך בעבודה.
- שכבה ארכאולוגית - מערך שרידים עתיקים שמקורם באתר ארכאולוגי מיושב שהתקיים בפרק זמן זהה. נהוג לסמן מספר שכבה בספרות רומיות. לדוגמה: "יריחו XIX" שפירושו אתר יריחו שכבה 19. ככל שמספר השכבה גדול יותר השכבה קדומה יותר.
- תיארוך באמצעות טבעות עצים - שיטה המבוססת על ספירת טבעות עצים שנמצאו באתר ארכאולוגי. טבעת העץ נוצרת כל עוד העץ חי בעקבות השינוי במשטר הגשמים בשנים השונות. כל טבעת מייצגת שנה. השיטה לא נותנת תיארוך של האתר, אלא סדר כרונולוגי של ממצאים בתוך האתר באזורים מרובי עצים
- תיארוך יחסי - קביעת מועד ההתרחשות של מאורע היסטורי או תופעה ארכאולוגית ביחס למאורע או תופעה אחרים. האם התרחש לפני או אחרי.
- תיארוך מוחלט - קביעת מועד ההתרחשות של מאורע היסטורי ביחס לתאריך ידוע בלוח השנה. למשל חורבן בית המקדש השני בשנת 70 לספירה הנוצרית לפי המניין המקובל.
- תיארוך פחמן-14 - שיטת תיארוך כמעט מוחלטת המבוססת על קצב ההתפרקות של פחמן-14 בחומר אורגני בטבע מהרגע שבו הסתיימו חייו.
- תעלת יסוד - תעלת יסוד של מבנה, חפורה בקרקע או חצובה בסלע, לתוכה מכניסים את לבנות יסודות הבניין וממלאים בעפר את המרווח שבין אבן היסוד לפני השטח.
- תעלת שוד - תעלת יסוד שהוצאו מתוכה אבני היסוד של הקיר כדי לעשות בהן שימוש משני. חתך בחפירה ארכאולוגית מאפשר להבחין בתעלת השוד בעזרת צבע העפר השונה בה התמלאה התעלה.
- תקופה בארכאולוגיה - פרק זמן באזור מסוים בעל מאפיינים תרבותיים דומים או זהים מבחינה אתנית, דתית, תרבות חומרית ועוד.
- תרבות ארכאולוגית - סך ההשגים החומריים והרוחניים של חברה מסוימת. למשל, תרבות פלשתית. במחקר פרהיסטורי תעשייה ליתית (ליתוס - אבן) עם מאפיינים מיוחדים המבדילה אותה מתרבויות אחרות. שם התרבות ניתן לה לרוב על שם האתר הראשון שבה נמצאה. למשל, תרבות עובייד.