סודיום דודציל סולפט

נתרן דודציל סולפט (Sodium dodecyl sulfate SDS) או נתרן לאוריל סולפט (sodium lauryl sulfate SLS) היא תרכובת אורגנית שנוסחתה CH3(CH2)11SO4Na, זהו חומר פעיל שטח המצוי בתכשירי ניקוי והיגיינה. המולקולה בנויה מ"זנב" פחמימני של 12 אטומי פחמן (החלק ההידרופובי) המחובר לקבוצת גופרה ויון נתרן (ראש הידרופילי). SDS הוא אסטר של דודציל אלכוהול (כוהל ראשוני בעל 12 אטומי פחמן) וחומצה גופרתית.

סודיום דודציל סולפט
שם סיסטמטי Sodium dodecyl sulfate
שמות נוספים

סודיום לאוריל סולפט נתרן לאוריל סולפט Sodium lauryl sulfate Sodium monolauryl sulfate SLS

SDS
מסה מולרית 288.37 גרם/מול
מראה מוצק לבן
מספר CAS 151-21-3
צפיפות 1.01 גרם/סמ"ק
מסיסות 150 גרם בליטר
טמפרטורת היתוך 206 °C
479.15 K
מקדם שבירה 1.461

ריכוז המיצלה הקריטי הוא 8.2 מילימולר ומספר המולקולות הממוצע במיצלה - 62, כ-30% ממולקולות הSDS במיצלה מיוננות.

שימושים

SDS יעיל בהסרת כתמי שומן ולכן נמצא בריכוז גבוה בחומרי כביסה וכן בתכשירי ניקוי תעשייתיים, תכשירים להסרת גריז, ניקוי רצפות ושטיפת מכוניות. בריכוזים נמוכים יותר החומר משמש בסבון ידיים, משחות שיניים ושמפו, יכולת ההקצפה הגבוהה מנוצלת בתכשירי אמבטיה.

בטיחות

SDS אינו קרצינוגי גם בחשיפה לריכוזים גבוהים מאלו הנמצאים במוצרי היגיינה. במחקר שפורסם בשנת 1983 נמצא כי הכנסת SDS למזון בריכוז 2% למשך שנה אצל כלבים לא גרמה ליצירת גידולים והאכלת חולדות במזון שהכיל 1.13% SDS למשך 90 יום לא הביאה לשינויים בכרומוזומים בהשוואה לקבוצת הביקורת.

כיוון שהחומר פועל כדטרגנט ומסיר שומנים מהעור הוא עשוי לגרום גרוי של העור או העין. SDS עלול להחמיר בעיות עור אצל חלק מהסובלים מדלקת עור אטופית.

קישורים חיצוניים

  מדיה וקבצים בנושא סודיום דודציל סולפט בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.