מרכז צפרות או פארק צפרות הוא מוקד ללימוד צפרות באמצעות התבוננות על נדידת עופות. מרכזי צפרות ממוקמים בדרך כלל באתרים בהם יש מגוון עופות, כגון אתרי נדידה מרכזיים ושמורות טבע (לרוב בעלות מקווה מים גדול). מרכזים אלה עוסקים במחקר, בחינוך ובצפרות כתחביב.

מרכז צפרות בשוודיה.
מרכז צפרות לפינגווינים בדרום אפריקה.
מרכז צפרות בו חסידנים צבועים בהודו.

בעולם

מרכז הצפרות בעקבה הוא מרכז צפרות ותחנה לניטור מיני עופות נודדים בעקבה שבירדן.

בישראל

 
פלמינגואים בבריכות המלח בפארק הצפרות באילת
קובץ:חצבה3 134.jpg
זנבן ערבי אוכל מכף יד במרכז הצפרות וחקר הזנבנים בחצבה
 
מצפה הנשרים בגמלא.
 
מסתור הצפרות בתחנה לחקר ציפורי ירושלים
 
מרכז הצפרות מקור החסידה

בישראל מופעלים תשעה מרכזים כאלה ועוד ארבע בתכנון. כל אחד מהמרכזים פועל באופן עצמאי. בעקבות מחקר שבוצע במכון ירושלים לחקר ישראל ננקטה יוזמה להגיע לידי פעילות משותפת של מרכזי הצפרות.

בשלושים השנים האחרונות התפתחו בישראל מוקדי צפרות ביוזמות מקומיות שונות. פיתוחם נעשה באופן עצמאי על ידי הגופים, אשר יזמו את הקמתם: מוסדות מחקר ורשויות אחרות. הקשר בין המוקדים היה רופף ובין השאר התקיימה אפילו תחרות בינם לבין עצמם. צוות של 21 חוקרים חקר את נושא "מרכזי הצפרות" במשך שנתיים על כל היבטיו: תרומתה לסביבה, לתיירות, לחינוך, ולמחקר.

במחקר גובשו המלצות לפיתוח המרכזים. חברו למחקר משרדי הממשלה: המשרד להגנת הסביבה, משרד החינוך, משרד התיירות המשרד לפיתוח הנגב והגליל תוך שיתוף פעולה עם מרכז הצפרות החברה להגנת הטבע, אוניברסיטת תל אביב והמרכז הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון. במסמך הוגדרו יעדים על מנת לאפשר את קידום הצפרות ברמה בינלאומית.

מרכזי צפרות בישראל

בתוכנית להקים את המרכזים הבאים:

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

  מדיה וקבצים בנושא מרכז צפרות בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים