מוח בולצמן
מוח בולצמן הוא ניסוי מחשבתי שהועלה על ידי הפיזיקאי האוסטרי לודוויג בולצמן. לדברי בולצמן, קיים סיכוי רב יותר שבו ייווצר באמצע ריק, מוח הכולל את כל זכרונותיו של אדם מסוים וגם את נקודת המבט שלו, מאשר שייווצר באמצע ריק יקום שלם כך שזכרונותיו של אותו אדם וכן נקודת מבטו על העולם יוכלו להתקיים. משך הזמן עד להופעתו של מוח בולצמן בתנאי ריק מוערך ב יחידות זמן.[1]

בסרט שומרי הגלקסיה: חלק 2 כוכב הלכת הנבון, אגו, התחיל את קיומו כ"מוח בולצמן".
הפרכת התיאוריה
בעוד תאורית מוח בולצמן היא יציבה סטטיסטית, היא איננה יציבה לוגית. במאמר מ-2017 הפיזיקאי שון קארול (Sean Carroll) תקף את הבסיס הלוגי של מוח בולצמן, באופן הבא:
- ההסתברות להופעת מוח בולצמן היא קטנה באופן שלא ניתן לחישוב, אך בפרק זמן אינסופי, היא בהכרח תתרחש אינסוף פעמים.
- לכן, בעוד היו בכדור הארץ כ-100 מיליארד בני אדם (כל האנשים שאי פעם חיו), ולכל אחד מהם יש מוח אבולציוני, עדיין יש אינסוף מוחות בולצמן, ולכן סביר הרבה יותר (למעשה בהכרח) שאתה לא מוח אבולציוני, אלא מוח בולצמן.
- אם אתה מוח בולצמן, הרי שהמציאות כפי שאתה תופס אותה היא מציאות אקראית (המוח נוצר על ידי הצטברות אקראית של מאות מילארדי חלקיקים שבמקרה יצרו מוח), ולכן בהכרח המציאות שאתה תופס היא אינה מציאות טיפוסית.
- לכן, אתה לא יכול לסמוך על היכולת שלך להסיק מסקנות לוגיות, בין היתר את היכולת לקבל את זה שסטטיסטית, אתה בוודאות מוח בולצמן.
- לכן, אתה לא מוח בולצמן (סתירה).[2]
כלומר, קארול הראה שמוח בולצמן פשוט לא יכול להתקיים ביקום שבו הוא כן יכול להתקיים, כל עוד אנחנו לא מוותרים על היכולת שלנו לבחון את היקום. זוהי אמנם לא הוכחה אמפירית, אבל כשל לוגי (פרדוקס) היא דרך מעולה להוכיח שדבר מה פשוט לא יכול להתקיים במציאות.
הערות שוליים
- ^ The Boltzmann brain paradox - Fabio Pacucci, סרטון באתר יוטיוב
- ^ Sean M. Carroll, Why Boltzmann Brains Are Bad, 2017