יוסף אלחנן מלמד

הרב יוסף אלחנן מלמד (ט"ו בחשוון ה'תר"ך, 6 בנובמבר 1859י"ז בטבת תרצ"ב, 14 בינואר 1932) היה רב, סופר ופילוסוף שפעל באימפריה הרוסית, בברית המועצות ובארץ ישראל. היה בין מיסדי תנועת המזרחי.

הרב יוסף אלחנן מלמד
לידה 6 בנובמבר 1859
ט"ו בחשוון ה'תר"ך
פטירה 14 בינואר 1932 (בגיל 72)
י"ז בטבת תרצ"ב
תל אביב
השתייכות יהדות, תנועת המזרחי
חיבוריו "רבן של כל בני הגולה", "ספר שבטי ישראל", "נינוה. עיר נכחדה".
תפקידים נוספים רבה של דבינסק, רבה של מוזיר, רבה של ויטבסק

תולדות חייו

נולד בעיר בירז' בפלך קובנה של האימפריה הרוסית (כיום בליטא) לאברהם מרדכי מלמד ולפייגה צביה. מצד אביו הוא צאצא ישיר של הרב דוד אופנהיים. אביו היה מורה בתלמוד תורה. יוסף אלחנן קיבל חינוך יהודי מסורתי. בגיל 17 נסע לברלין, שם למד פילוסופיה והיסטוריה. בשנת 1880 קיבל סמיכה לרבנות. קיבל משרת רב בדבינסק. יוסף אלחנן היה פעיל בחוגים הציונים בעיר, נשלח כנציג הקהילה אל הקונגרס הציוני העולמי הראשון. בשנת 1902 היה בין מקימי תנועת המזרחי. כתב ספרים בעברית על ההיסטוריה של עם ישראל. בשנת 1905 עבר לעיר מוזיר ובשנת 1910 - לוויטבסק, שם קיבל משרה של רב מטעם. יוסף אלחנן נטל חלק בכל הוועידות של הקונגרס הציוני העולמי. לאחר המהפכה הבולשביקית הוא נרדף על ידי השלטון הקומוניסטי. בביתו בוצעו חיפושים, בהם הוחרמו ספרי קודש. הרב נאלץ לפעול בחשאי ולעזור ליהודי העיר לנהל עורך חיים דתי. בשנת 1925 השיג לו רבי אברהם יצחק קוק אשרת כניסה לארץ ישראל. הרב יוסף אלחנן עזב את ברית המועצות עם אשתו השנייה וילדיו ממנה (ילדיו מאשתו הראשונה נשארו בברית המועצות) ועלה לארץ. בארץ הוא עבד במערכת מוסדות החינוך של תנועת המזרחי ושימש כמנהל בית הספר בחברון עד למאורעות תרפ"ט.

אלחנן יוסף מלמד נפטר מסרטן הקיבה בתל אביב בג' בטבת תרצ"ב.

משפחתו

יוסף אלחנן התחתן בשנת 1883 עם רחל טראוב מפוניבז'. מנישואין אלו נולדו לו ארבע בנות (גרוניה, יהודית, מרים והנרייטה) ושני בנים (סולומון ואיליה). בשנת 1909 נפטרה רחל. לאחר מותה התחתן עם סופיה נירנברג, ממנה נולדו לו שלושה ילדים: אברהם, רעיה ונחמה. אלחנן יוסף עלה לארץ עם אשתו השנייה וילדיו ממנה. ילדיו מאשתו הראשונה נשארו בברית המועצות. בתו הבכורה גרוניה נפטרה ממחלה בשנת 1930, שני בניו הוצאו להורג בשנת 1938 במהלך הטיהורים הגדולים. בנותיו מרים והנרייטה נספו בשואה. אחד מנכדיו (מבתו יהודית) הוא ויטלי גולדנסקי, מדען סובייטי בתחום פיזיקה גרעינית.

ספריו

  • משא נינוה, סט. פטרבורג, תרס"ג, 1902
  • שבטי ישראל, וילנא, תרס"ג
  • רבן של כל בני הגולא, וילנא, תרע"ד

קישורים חיצוניים

לקריאה נוספת