חוג האנדומורפיזמים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף חוג אנדומורפיזמים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בתורת החוגים, חוג האנדומורפיזמים של חבורה אבלית או מודול M הוא החוג הכולל את כל האנדומורפיזמים של המודול, כלומר, את כל ההעתקות f:MM השומרות על מבנה המודול. תפקידו של חוג האנדומורפיזמים בתורת החוגים מקביל לזה של חבורת האוטומורפיזמים בתורת החבורות - האנדומורפיזמים הם הסימטריות של המודול, וחוג האנדומורפיזמים מקודד את הקשרים בין המבנה לבין הסימטריות שלו. מקובל לסמן את חוג האנדומורפיזמים של M מעל R ב-End(MR).

אנדומורפיזם של חבורה אבלית הוא העתקה שומרת חיבור מן החבורה אל עצמה. כאשר מדובר במודול (שמאלי, מעל חוג R), נוספת הדרישה לכבד את פעולת הכפל בסקלר, כלומר f(ax)=af(x) לכל aR. פעולת החיבור בחוג האנדומורפיזמים מוגדרת נקודתית, כלומר (f+g)(x)=f(x)+g(x), והכפל הוא הרכבת פונקציות.

חוג האנדומורפיזמים S=End(MR) פועל בעצמו על המודול M, וכך M הופך לבימודול מעל R משמאל ו-S מימין. חזרה על בניה זו מייצרת את חוג האנדומורפיזמים R^=End(SM) של M מעל S, המצויד בהומומורפיזם טבעי RR^, שהוא שיכון אם המודול נאמן. אם המודול פשוט ונאמן, אז תמונת השיכון צפופה (זהו משפט הצפיפות של ג'ייקובסון).

כאשר V מרחב וקטורי מעל שדה F, האידיאלים היחידים של חוג האנדומורפיזמים מגיעים מהגבלות על הממד של התמונה והגרעין של איברים. יש בניה כללית יותר המתאימה למודולים שיש להם תת-מודולים עיקריים: Δ={fEnd(M)|Ker(f)eM} הוא תמיד אידיאל (דו-צדדי) בחוג האנדומורפיזמים.

מודולים שחוג האנדומורפיזמים שלהם מקומי נקראים מודולי LE. חוג האנדומורפיזם הוא מושלם למחצה אם ורק אם המודול הוא סכום ישר של מודולי LE.

ראו גם

קישורים חיצוניים