התפלגות מקסוול-בולצמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף התפלגות מקסוול)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מקסוול-בולצמן
פונקציית צפיפות ההסתברות
פונקציית ההסתברות המצטברת
מאפיינים
פרמטרים a
תומך +
פונקציית צפיפות הסתברות
(pdf)
2πx2a3ex22a2
פונקציית ההסתברות המצטברת
(cdf)
erf(x2a)2πxex2/(2a2)a
תוחלת μ=8a2π
סטיית תקן σ2=a2(3π8)π
ערך שכיח 2a2
שונות σ2=a2(3π8)π
צידוד (165π)8π3/2
גבנוניות 15π2+16π192π2

התפלגות מקסוול-בולצמן היא התפלגות המשמשת בפיזיקה ובכימיה לתיאור התפלגות גודל של וקטור, שכל אחד מרכיביו מתפלג באופן נורמלי ובלתי תלוי. השימוש הנפוץ ביותר שלה הוא לתיאור התפלגות המהירויות של חלקיקים בגז אידיאלי, אך היא יכולה לתאר, בשינוי הפרמטרים, גם, לדוגמה, את התפלגות התנע או האנרגיה שלהם.

ההתפלגות קרויה על שם הפיזיקאי הסקוטי ג'יימס קלרק מקסוול והפיזיקאי האוסטרי לודוויג בולצמן.

באופן פורמלי, אם X1,X2,X3 הם משתנים מקריים נורמליים בלתי-תלויים בעלי תוחלת 0 וסטיית תקן a אז המשתנה המקרי Z המוגדר על ידי Z=(X1)2+(X2)2+(X3)2 מתפלג לפי התפלגות מקסוול-בולצמן עם פרמטר a. במקרה זה, (Z/a)2 מתפלג התפלגות כי בריבוע עם שלוש דרגות חופש.

נוסחת צפיפות ההסתברות הכללית להתפלגות מקסוול-בולצמן מובאת בטבלה, אך לרוב משתמשים בווריאציה המתארת את התפלגות גודל המהירות בגז אידיאלי:

F(v)=4πv2(m2πkBT)3/2exp(mv22kBT)

שימושים

התפלגות מקסוול-בולצמן משמשת כבסיס לתיאור תופעות מקרוסקופיות של גז, כגון טמפרטורה, לחץ או דיפוזיה. ניתן להסיק את ההתפלגות תוך שימוש בכלים של מכניקה סטטיסטית, תחת ההנחות שהגז בנוי מכמות גדולה של חלקיקים כדוריים קשיחים שאינם משפיעים אחד על השני פרט להתנגשויות ביניהם, ובהזנחת אפקטים קוונטיים. הנחות אלו הן קירוב טוב להתנהגות של גזים אמיתיים בתנאים רגילים, שבהם הלחצים נמוכים והטמפרטורות נמוכות. ואכן, מדידות בתנאים רגילים מראות התאמה טובה מאוד של התפלגות המהירויות לצפי התאורטי.

התפלגויות נוספות

עבור המהירות כוקטור, ההתפלגות היא:

fv(vx,vy,vz)=(m2πkBT)3/2exp[m(vx2+vy2+vz2)2kBT].

ניתן גם להסיק מתוך התפלגות מקסוול-בולצמן של המהירויות את התפלגות האנרגיה. בדוגמה שלהלן מובא חישוב עבור גז המכיל חלקיקים מסוג אחד בלבד, כך שלכל החלקיקים ישנה אותה מסה. אם ההסתברות למצוא מולקולה בטווח מהירויות v עד v+Δv היא:

F(v)dV=4πv2(m2πkT)3/2exp(mv22kT)dv

ניתן להציב: E=12mV2 וגם dE=mVdV

כשאז יתקבל: fEdE=2Eπ(kT)3exp[EkT]dE

ראו גם



קישורים חיצוניים