תבנית {{מחלה}} ריקה מתוכן. יש להזין פרמטרים בערך או בוויקינתונים.

אגנוזיהיוונית: העדר ידע) - חוסר יכולת להכיר עצמים, קולות, ריחות או צורות, שאינו נובע מפגם כולל בחושים או בזיכרון.

אונות המח, ובחיצים המסלול הונטרלי והמסלול הדורסלי הראיתיים ותפקידהם

צורות אגנוזיה

קיימות צורות שונות של אגנוזיה, להן שכיחות וגורמים שונים[1]. מרביתן נגרמות בפגיעה במה שמכונה המסלול הגחוני ("Ventral stream"). זהו המסלול העצבי האמון על שיוך עצם למהותו בהתאם לגירוי החושי בו נתפס.

אגנוזיה אסוציאטיבית

הלוקה באגנוזיה אסוציאטיבית אינו מסוגל לזהות עצם על פי מראהו. למשל, משקפיים יתוארו על ידו כשני מעגלים אשר קו מחבר ביניהם. אם אותו אדם ייגע בעצם וייעזר בחוש המישוש שלו, הוא צפוי להצליח בזיהוי בנקל. הפגיעה במוח הגורמת לאגנוזיה אסוציאטיבית היא בדרך כלל באזורים משניים באונה האחורית (אוקסיפיטלית) של קליפת המוח).
אגנוזיה זו אינה מלווה בהפרעה נפשית או בפגיעה כלשהי באינטליגנציה.

אגנוזיית פרצופים (פרוסופואגנוזיה)

אגנוזיית הפרצופים, תת-סוג של האגנוזיה האסוציאטיבית, היא שכיחה יחסית ומתבטאת בהיעדר יכולת לזהות פרצופים, גם כאשר זיהוין של צורות אחרות תקין. אנשים הלוקים בבעיה זו ינסו לשמור תווי פנים בזיכרון על ידי שימוש ברמזים, כגון צלקות ושומות. בדרך כלל מלווה התסמונת באי נעימות רבה ובמצוקה בנסיבות חברתיות.

אגנוזיית מילים (אלקסיה)

האדם הלוקה באגנוזיית מילים, אף היא תת-סוג של האגנוזיה האסוציאטיבית, מתקשה מאוד להכיר מילים. יכולת הקריאה שלו פגומה מאוד, והוא צריך לעבור על אותיותיה של מילה תו אחרי תו ורק בסיום תהליך מייגע זה יוכל להרכיב את המילה בראשו.

אגנוזיות ספציפיות

במקרים שכיחים פחות מתקשה אדם להכיר עצמים השייכים לקבוצה מסוימת, למשל כלי בית. יש בתופעה זו כדי להראות שעצמים מקטגוריות שונות מאוחסנים במוח במקומות שונים.

אגנוזיה שמיעתית (Auditory agnosia)

חוסר יכולת לזהות את גורם הצליל, למרות שאין שום פגיעה באיברי השמיעה עצמה[2].

ראו גם

קישורים חיצוניים

  מדיה וקבצים בנושא אגנוזיה בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ https://www.camoni.co.il/מהי-אגנוזיה-
  2. ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).