מבצע ספארי

גרסה מ־04:56, 18 במאי 2023 מאת imported>KotzBot (החלפת ראש מדינה ראשון/שני ==> מנהיג ראשון/שני (תג))
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

מבצע ספאריגרמנית: Unternehmen Safari, בדנית: Operation Safari) היה מבצע צבאי שערכה גרמניה הנאצית במהלך מלחמת העולם השנייה. מטרת המבצע הייתה לפרק מנשקם את כוחות ההגנה של דנמרק. שני הצדדים ספגו אבידות מעטות בלבד, אולם כל חיילי הצבא המלכותי הדני פורקו מנשקם ונכלאו. הצי המלכותי הדני נוטרל ורבות מאניותיו טובעו.

מבצע ספארי
קצינים דנים בשבי הגרמני
קצינים דנים בשבי הגרמני
מערכה: הכיבוש הגרמני בדנמרק
מלחמה: מלחמת העולם השנייה
תאריכים 29 באוגוסט 1943
מקום דנמרק
תוצאה ניצחון גרמני
הצדדים הלוחמים
<poem>דנמרקדנמרק דנמרק</poem> <poem>גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית גרמניה הנאצית</poem>
מנהיגים
כריסטיאן העשירי, מלך דנמרק  אדולף היטלר 
מפקדים
<poem>אוג ודאל</poem> <poem>הרמן פון הנקן</poem>
כוחות
<poem>2,200 חיילים, 1,100 חיילי עזר, 4,300 מלחים
2 ספינות הגנת חופים, 10 סירות טורפדו, 18 שולות מוקשים, 12 צוללות, 4 ספינות סיור גדולות, 2 ספינות סיור</poem>
<poem>9,000 חיילים
שולת מוקשים, 2 ספינות טורפדו</poem>
אבדות
<poem>23–26 הרוגים, 40–50 פצועים</poem> <poem>10 הרוגים, 8–59 פצועים</poem>

רקע

ב-9 באפריל 1940 כבשה גרמניה הנאצית את דנמרק כמעט ללא התנגדות. הגרמנים הפכו את דנמרק למדינת חסות, תוך כדי כך שממשלת דנמרק כמו גם בית המלוכה הדני ממשיכים לתפקד כרגיל. בקרב החיילים הגרמנים נודעה דנמרק בתור "חזית השמנת" (Sahnefront) בשל המשימות הקלות שהוטלו על החיילים שהוצבו בארץ, כמו גם הכמות הגדולה של מוצרי חלב שזרמו מדנמרק לגרמניה. עם זאת, הגנרל הרמן פון הנקן - מפקד הכוחות הגרמניים בדנמרק - היה מודאג מהאפשרות שבעלות הברית יפלשו לדנמרק. בתרחיש כזה, הנקן היה סבור שהצבא הדני יצטרף לפולשים ויפגע בהתגוננות הגרמנית. אי לכך, דרש הנקן שהצבא הדני יפורק מנשקו מבעוד מועד. כבר ביוני 1943 החל המטכ"ל הגרמני להכין תוכנית לפירוק הצבא הדני. עם זאת, מפקד כוחות הצי הגרמניים בדנמרק הנס-היינריך וורמבך התנגד לתוכנית בטענה שהכוחות הדניים ממלאים עבור השלטון הגרמני תפקידים חיוניים. אי לכך, התכנית נדחתה עד סוף יולי. ב-28 ביולי פוצצה המחתרת הדנית אניית משא גרמנית. הדבר הוביל לסדרת מחאות עממיות בכל רחבי דנמרק, שנודעו לימים כ"מרידת אוגוסט". בעקבות האירועים, החליטו הגרמנים להתחיל בתוכנית בהקדם האפשרי.

המבצע

28 באוגוסט 1943 הטילו אולטימטום על הממשלה, שכלל את הדרישות הבאות: איסור על התכנסויות, איסור על שביתות, הטלת עוצר, צנזורה שתבוצע על ידי הגרמנים, הפעלתם של בתי דין צבאיים גרמנים והטלת עונש מוות במקרה של מעשי חבלה. בנוסף, הוטל על העיר אודנסה לשלם קנס של מיליון קרונות בשל הריגתו של חייל גרמני בעיר, וכדי להבטיח את התשלום הוחזקו תושבי העיר כבני ערובה.

הממשלה סירבה לדרישות אלה וב-29 באוגוסט פיזרו הגרמנים באופן רשמי את ממשלת דנמרק והנקן הטיל ממשל צבאי על המדינה. הממשלה הגישה את התפטרותה למלך וכיוון שהמלך מעולם לא קיבל את ההתפטרות באופן רשמי, הממשלה תפקדה דה יורה עד תום המלחמה. מיד לאחר מכן החלו הכוחות הגרמנים להשתלט על בסיסי צבא ונקודות אסטרטגיות ברחבי דנמרק. הדנים היו מופתעים מהמתקפה, וכתוצאה מכך התנגדותם הייתה קטנה ולא מאורגנת. בבית הספר הצבאי המלכותי התגוננו הצוערים והרגו שלושה גרמנים. משפחת המלוכה הדנית התבצרה בארמון סורגנפרי. הגרמנים פרצו לארמון, אולם המשמר המלכותי הדני התגונן והרג שבעה חיילים גרמנים.

בידיעתם שצפויה התקפה גרמנית על רציפי נמל קופנהגן, הנחה הצי המלכותי הדני את קברניטי הספינות שלו להתנגד לכל ניסיון גרמני להשתלט על הספינות. הצי הצליח להטביע 32 מהספינות הגדולות שלו, בעוד שהגרמנים הצליחו לשים את ידם על 14 מהספינות הגדולות ועל 50 מהקטנות יותר. בהמשך הצליחו הגרמנים למשות מהמים ולהשמיש 15 מהספינות הטבועות. במהלך הטבעת הספינות הצטוו כמה מהספינות לנסות ולהימלט למימיה של שוודיה ו-13 ספינות הצליחו בכך, כשארבע מתוכן היו ספינות גדולות. שתי ספינות נשארו במים הבטוחים של גרינלנד. הספינה HDMS Niels Juel הוטבעה בידי הצי הגרמני כאשר ניסתה להימלט לשוודיה.

אחרית דבר

הגרמנים לקחו בשבי 4,600 חיילים דנים. חיילים רבים אחרים נמלטו מהמדינה לשוודיה, והצטרפו שם אל "הבריגדה הדנית". ספינות הצי שהצליחו להימלט לשוודיה הקימו את "השייטת הדנית". תוצאה ישירה של המבצע הייתה החלטה גרמנית ליישם על יהדות דנמרק את הפתרון הסופי, החלטה שהובילה בסופו של דבר להצלת יהודי דנמרק. דנמרק שוחררה מהכיבוש הגרמני בידי הצבא הבריטי ב-5 במאי 1945.

לקריאה נוספת

  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite news"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite web"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  • בתהליכי בנייה "תבנית:Cite book"
  • שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).

קישורים חיצוניים

  מדיה וקבצים בנושא מבצע ספארי בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.