ספקטרום פרויקטיבי

גרסה מ־11:45, 5 בפברואר 2025 מאת imported>Sapper-bot (החלפת תבנית קישור שפה בקישור פנימי)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

בגאומטריה אלגברית ספקטרום פרויקטיבי הוא אנלוג פרויקטיבי של המושג ספקטרום של חוג. ספקטרום פרויקטיבי מתאים לחוג קומוטטיבי מדורג A יריעה קוואזי-פרויקטיבית (או סכמה קוואזי-פרויקטיבית) Proj(A), אם A אלגברה נוצרת סופית מעל A0. למשל, אם A=k[x0,,xn] הוא חוג הפולינומים, מדורג כך שכל המשתנים בעלי דרגה 1, אז Proj(A) הוא המרחב הפרויקטיבי kn. בגאומטריה אלגברית קלאסית יריעה פרויקטיבית Xkn המוגדרת על-ידי משוואות הומוגניות fi(x0,,xn)=0,i=1,,m מתוארת על-ידי חוג מדורג A=k[x0,,xn]/(f1,,fm) עם הדירוג המושרה מהדירוג הסטנדרטי בחוג הפולינומים. בניית הספקטרום הפרויקטיבי משחזרת (בשפה של סכמות) את היריעה הפרויקטיבית X מהחוג המדורג A.

Proj(A) כקבוצה

יהי A=i0Ai חוג קומוטטיבי מדורג. אידיאל IA נקרא הומוגני אם I=Ii,Ii=IAi. אוסף אברי A בעלי דרגה חיובית A+=i>0Ai הוא אידיאל הומוגני הקרוי לעיתים אידיאל לא רלוונטי (אנ'). איברי Proj(A) הם האידיאלים הראשוניים המדורגים של A שלא מכילים את A+.

טופולוגיית זריצקי על Proj(A)

בדומה לטופולוגיה על הספקטרום של חוג קומוטטיבי, ניתן להגדיר על Proj(A) טופולוגיה על-ידי קביעת קבוצות V(I)={𝔭Proj(A)|𝔭I}, כאשר I אידיאל הומוגני, כקבוצות סגורות. זה מגדיר טופולוגיה על Proj(A) הנקראת טופולוגיית זריצקי. בסיס של הטופולוגיה ניתן על-ידי הקבוצות הפתוחות D(f)={𝔭Proj(A)|𝔭∌f} כאשר f איבר הומוגני ב-A. נציין כי D(f) הומאומורפי לספקטרום של החוג A(f), לוקליזציה הומוגנית של A המוגדרת כאוסף שברים afk ב-Af בעלי דרגה 0.

מבנה של סכמה על Proj(A)

כדי להגדיר מבנה של מרחב מחויג על Proj(A), יש להגדיר עליו את אלומת המבנה 𝒪, אלומת הפונקציות הרגולריות. כיוון שהקבוצות הפתוחות D(f) מהוות בסיס של טופולוגיה, מספיק להגדיר את חתכי אלומת המבנה רק על קבוצות אלה, וכן להגדיר את העתקות הצמצום 𝒪(D(f))𝒪(D(fg)) לכל זוג איברים הומוגניים f,g בחוג A. הומיאומורפיזם בין D(f) לבין הספקטרום של A(f) מאפשר להגדיר 𝒪(D(f))=A(f) ולקבל את העתקות הצמצום באופן אוטומטי. כיוון שמרחב מחויג D(f) איזומורפי, לפי הבנייה, לסכמה אפינית Spec(A(f)), Proj(A) הוא סכמה.

מורפיזם סכמות π:Proj(A)Spec(A0) מתקבל על-ידי הדבקה של המורפיסמים Spec(A(f))Spec(A0) המוגדרים על-ידי מבנה של A0-אלגברה על A(f). מורפיזם זה פרויקטיבי עם A אלגברה נוצרת סופית מעל A0.

דוגמאות

המרחב הפרויקטיבי

הדוגמה הראשונה של ספקטרום פרויקטיבי היא Proj(A) כאשר A=k[x0,,xn]. הקבוצות הפתוחות D(xi) מזוהות עם ספקטרה של חוגי הפולינומים A(xi)=k[x0xi,,xnxi], כך שבמקרה k הוא שדה סגור אלגברית, הנקודות הסגורות של Proj(A) מזוהות עם המרחב הפרויקטיבי הקלאסי kn. באופן כללי, הספקטרום הפרויקטיבי של A[x0,,xn] כאשר A חוג קומוטטיבי כלשהו והמשתנים xi בעלי דרגה 1, נקרא המרחב הפרויקטיבי מעל A המסומן An.

יריעות פרויקטיביות קלאסיות

יהי k שדה סגור אלגברית, A אלגברה מדורגת הנוצרת על-ידי איברים הומוגניים בעלי דרגה 1. זה גורר כי A ניתן להציג כמנה של החוג המדורג S=k[x0,,xn] מודולו אידיאל הומוגני J. זה מאפשר להציג Proj(A) כתת-סכמה סגורה של kn. הנקודות הסגורות של Proj(A) הן נקודות (x0::xn) של kn המקיימות משוואות של J.

ניפוח של סכמה אפינית

תהי X=Spec(A) סכמה אפינית ותהי Y=V(I) תת-סכמה סגורה הניתנת על-ידי אידיאל I. ניפוח של X ב- Y אפשר לתאר כספקטרום פרויקטיבי של החוג המדורג S=AII2

לקריאה נוספת