אבן שמוט
שָׁמוֹט הוא סוג של אבן חימר חסינת אש המשמשת לייצור קרמיקה, ולבני אש. הסוכנות להגנת הסביבה של ארצות הברית מגדירה שמוט באופן כללי כ"מצבר מינרלי המורכב מסיליקטים מימיים של אלומיניום (Al2O3·2SiO2 ·2H2O) עם או בלי סיליקה חופשית". [1]

מאפיינים
כדי להיקרא "אבן שמוט" החומר חייב לעמוד בטמפרטורה מינימלית של 1,515°C.[2] אבן שמוט באיכות טובה יכולה לעמוד בטמפרטורות של עד 1,775°C, ועשויה מחומרים טבעיים, בעיקר חומרי קבוצת קאוליניט, יחד עם נציץ וקוורץ, וכמו כן, עשויים להכיל גם חומרים אורגניים ותרכובות גופרית.
השמוט עמיד לטמפרטורות גבוהות, ולו נקודות היתוך גבוהות מ-1,600°C; לכן הוא מתאים לציפוי תנורים, לייצור של אבן שמוט לאפייה, ולייצור כלים המשמשים בתעשיות עיבוד המתכת. יציבותו בזמן השריפה בכבשן גורמת לכך שניתן לייצר ממנו פריטי חרס מורכבים כמו צינורות וכלים סניטריים.
שימוש באפייה
אבן השמוט, היא כלי חשוב באפייה ביתית ומסחרית. האבן תורמת לתהליך האפיה ביכולתה לשמור על טמפרטורה גבוהה ואחידה לאורך זמן, גם כשדלת התנור נפתחת ונסגרת, ותומכת בתהליך התפיחה ויצירת הקרום. השימוש באבן השמוט נפוץ בטאבונים ותנורים, בעיקר לצורך אפיית פיצה ולחם. לאחרונה נפוץ השימוש בחומרים נוספים ליצירת אבני אפיה, כמו אבן, חומרים קרמיים ואף מלח.[3]
הערות שוליים
- ^ שגיאת לואה ביחידה יחידה:Citation/CS1/Configuration בשורה 1739<includeonly></includeonly>: attempt to index field '?' (a nil value).
- ^ Minerals Zone, World Mineral Exchange. (אורכב 14.07.2011 בארכיון Wayback Machine) Retrieved 2011-6-23.
- ^ האופה, המדריך המקיף לאבן שמוט - 2022, באתר האופה, 2018-05-30