צב כף מנומר (שם מדעי: Chersobius signatus) הוא מין הצב הקטן ביותר בעולם והוא חי בטבע בדרומה של דרום אפריקה ודרום נמיביה.

קריאת טבלת מיוןצב כף מנומר
מצב שימור
מצב שימור: בסכנת הכחדהנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: בסכנת הכחדה
סכנת הכחדה (EN)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: זוחלים
סדרה: צבים
משפחה: צבים יבשתיים
מין: צב כף מנומר
שם מדעי
Chersobius signatus
תחום תפוצה

אורכו הממוצע של מין זה 6–8 ס"מ בזכרים והנקבות, הגדולות יותר, מגיעות ל-10 ס"מ ומשקלם 95–165 גרם בלבד. למין שריון קטן ושטוח יחסית ובקצוות פיצולים קטנים דמויי משולש. הצבע אפור-חום כהה והלוחיות כהות. לזכרים בטן מכונסת יותר מלנקבות. יש לו טפרים של 5 רגליים.

צב זה קטן ביותר והוא אנדמי לאזורי השיחים הקרויים נמקוואלנד - אזורי שיחים וסלעים הרריים בין דרום אפריקה ונמיביה. באזור זה שיחים וצמחים שונים אנדמיים, שם הוא נפוץ בעיקר בפארק לאומי נמקואה.

מזון: צב זה פעיל בשעות בין הערביים וניזון מצמחייה בשרנית קטנה.

טורפים: לצב הקטן טורפים רבים מדורסים שונים, תנים, גיריות, נמיות, בזים, עורבים, לטאות כוח, נחשים, בבונים וחתולים שונים. הוא מתגונן בעיקר בבריחה אל בין הסלעים או התכרבלות בשריונו, אם כי הוא לא חזק מספיק לטורפים גדולים.

מצב שימור: צבים מאוימים בטבע וקרובים לסיכון. הם נפגעים מפיתוח כבישים בשמורות בהם הם חיים, ציד בלתי חוקי, דריסה ופגיעה מחיות שמובאות כמו כלבים, חתולים ועורבים. הוא מין מוגן שאסור לצודו ועם זאת הוא מותאם לגידול בייתי ויכול לשרוד בטמפרטורות נמוכות ומזון מועט אך מגוון מספיק.

תת-מינים:

  • Homopus signatus signatus (צב כף מנומר נמיבי)
  • Homopus signatus cafer (צב כף מנומר דרומי)

קישורים חיצוניים

  מדיה וקבצים בנושא צב כף מנומר בוויקישיתוף   המזהה לא מולא ולא נמצא בוויקינתונים, נא למלא את הפרמטר.

הערות שוליים

  1. ^ צב כף מנומר באתר הרשימה האדומה של IUCN