פונקציית הניקוד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בסטטיסטיקה, פונקציית הניקודאנגלית: Score function) של פרמטר θ היא הגרדיאנט של לוג פונקציית הנראות L(θ;X) בכיוון של הפרמטר. הפונקציה מציינת עד כמה רגישה פונקציית הנראות לשינויים ב-θ.

פונקציית הנראות ממלאת תפקיד חשוב במספר היבטים של הסקה סטטיסטית, כגון:

פונקציית הניקוד ממלאת גם תפקיד חשוב בסטטיסטיקה חישובית (אנ'), שכן היא יכולה לקחת חלק בחישוב של אומדי נראות מקסימלית.

הגדרה

הערך של פונקציית הניקוד (או בקיצור: "הניקוד") הוא הגרדיאנט (וקטור של נגזרות חלקיות), בהתייחס לפרמטר מסוים θ, של הלוגריתם (בדרך כלל הלוגריתם הטבעי) של פונקציית הנראות. אם התצפית היא X והנראות שלה היא L(θ;X), אז הניקוד V ניתן לחישוב לפי כלל השרשרת באופן הבא:

VV(θ,X)=θlogL(θ;X)=1L(θ;X)L(θ;X)θ.

לכן הניקוד V מציין את הרגישות (אנ') של L(θ;X) (הנגזרת כשהיא מנורמלת על ידי ערך הפונקציה). יש לשים לב ש-V היא פונקציה גם של התצפית X אך גם של הפרמטר θ, לכן זהו לא סטטיסטי. אף על פי כן ניתן להשתמש בו ביישומים מסוימים, על ידי חישוב ערך הפונקציה עבור ערך θ ספציפי (כמו ערך ה-θ של השערת האפס, או אומד הנראות המקסימלית של θ), והתוצאות של חישובים אלו הן סטטיסטים.

תכונות

תוחלת

תחת תנאי רגולריות מסוימים, התוחלת של פונקציית הניקוד V בהתייחס לתצפית x, בהינתן הפרמטר האמיתי θ, כלומר 𝔼(Vθ), שווה ל-0. על מנת לראות זאת נכתוב מחדש את פונקציית הנראות L כפונקציית צפיפות: L(θ;x)=f(x;θ), ואז:

𝔼(Vθ)=+θ(logL(θ;X))f(x;θ)dx=+θ(logf(θ;X))f(x;θ)dx=+(1f(x;θ)f(x;θ)θ)f(x;θ)dx=+f(x;θ)θdx

אם תנאי גזירות מסוימים מתקיימים, אינטגרל זה שווה ל:

θ+f(x;θ)dx=θ1=0.

מכיוון שהתוחלת של פונקציית הניקוד היא 0 כאמור לעיל, אם נדגום פעם אחר פעם מהתפלגות מסוימת, ובכל פעם נחשב את הניקוד, אז ממוצע ערכי הניקוד ישאף ל-0 כשמספר הדגימות ישאף לאינסוף.

שונות

ערך מורחב – האינפורמציה של פישר

השונות של פונקציית הניקוד ידועה בשם אינפורמציה של פישר, ומסומנת: (θ). מכיוון שהתוחלת של פונקציית הניקוד היא 0, ניתן לנסח את השונות בצורה הבאה:

(θ)=𝔼{[θlogL(θ;X)]2|θ}=𝔼{[θL(θ;X)L(θ;X)]2|θ}

יש לשים לב שהאינפורמציה של פישר כפי שהוגדרה לעיל, איננה פונקציה של תצפית מסוימת (אלא רק של הפרמטר θ), שכן המשתנה המקרי X מתקזז בנוסחה. מושג זה של אינפורמציה שימושי כשמבצעים השוואה בין שתי שיטות תצפית מתהליך סטוכסטי כלשהו.

קישורים חיצוניים